Přejeme si a chceme hrát, za těchto okolností ale nemůžeme....

Právě probíhající období reprezentačních srazů žen je v plném proudu. Informace o přípravě a výsledky z přípravných zápasů a turnajů plní stránky novin. Tyto „běžné“ zprávy doplnily v tomto týdnu i další dvě, které lze označit za zprávy z tohoto pohledu mimořádné.

První z nich je radostná. Již v zimě avizovala černohorská reprezentantka a jedno z nejlepších pravých křídel ligy mistryň Radmila Petrović (r. 1988) svému zaměstnavateli RK Budućnost úmysl, stát se matkou a její těhotenství bylo oficiálně oznámeno před několika dny. Radmila tak bude svému týmu chybět v závěrečné fázi ligy mistryň, do které vstupuje Budućnost jako jeden z velkých favoritů z prvního místa své skupiny.

 

Druhá zpráva zveřejněná v tomto týdnu, se již netýká radostné události očekávání narození dítěte, ale tvrdé reality v národním týmu Srbska, kde jistě není nejlepší atmosféra po vyřažení na EURU 2014 již v základní části (po porážce se Slovenskem). Čtyři srbské reprezentantky - Andrea Lekić (nejlepší hráčka světa 2013 – Vardar Skopje), Katarina Tomašević (FTC Budapešť), Sanja Damnjanović (Viborg) a Dragana Cvijić (Budućnost) – předaly vedení srbského svazu a médiím otevřený dopis, ve kterém vysvětlují důvody své neúčastni na současné přípravě srbského týmu a podmiňují svůj návrat do reprezentace odstoupením současného trenéra Saši Boskoviče. 

Srbský tým čeká v play-off o mistrovství světa dvojzápas s Rumunskem. Srbské reprezentantky v dopise uvádějí, že je a vždy byla pro ně čest reprezentovat svou zemi, ale způsob vedení týmu současným trenérem je pro ně nepřekonatelnou překážkou, která brání jejich účasti v národním družstvu. Detailněji nechtějí důvody rozebírat, jisté je však jedno. Srbská federace bude muset, vzhledem k blížícímu se červnovému play-off nastalou situaci řešit, a nebo se smířit s absencí svých klíčových hráček v národním týmu.

Plný text zveřejněného dopisu (v srbštině) zde: https://www.balkan-handball.com/balkan/zelimo-i-hocemo-da-igramo-ali-u-ovim-okolnostima-ne-mozemo/

A. Lekić K. Tomašević S. Damnjanović D. Cvijić

 

Dvojice červnového play-off o MS v Dánsku 2015:

  • Francie – Slovinsko
  • Německo – Rusko
  • Srbsko – Rumunsko
  • Nizozemí – Česko
  • Ukrajina – Polsko
  • Černá Hora – Island
  • Rakousko – Maďarsko
  • Španělsko – Slovensko
  • Chorvatsko - Švédsko
foto: eurohandball.com a telegraf.rs

Zahraniční házená

Dorostenky Iuventy skončily s házenou

Dorostenky Iuventy Michalovce se rozhodly reagovat na článek prezidenta SZH Jaroslava Holeši, který byl 11. 12. 2017 zveřejněn na webových stránkách...