Skrytý trpaslík s velkou kvalitou - SEHA Liga 2017/2018

Mnohými neuznávaná a trochu opomíjená SEHA Liga začíná rok od roku nabývat na kvalitě. Soutěž, která má ve své řadě špičkové kluby by si svou kvalitou a elegantností však zasloužila mnohem více pozornosti.

Vardar, Celje, Brest, Záhřeb, Prešov a další. Už při tomto výčtu slavných klubů musí házenkářský fanoušek nastražit ucho a zpozornět. Liga, která se hraje systémem každý s každým, kde z tohoto systému vzejde na konci sezóny nejlepších osm týmů, jenž nakonec soupeří o čtyři vstupenky na Final Four, letos znovu nabídne špičkové souboje předních evropských klubů i se slovenským zástupcem Tatranem Prešov, ve kterém najdeme hned tři české hráče.

SEHA Liga (South East Handball Association) vstupuje do svého sedmého ročníku, při čemž je již čtvrtým rokem financována ruským petrolejářským gigantem Gazprom.

Minulý ročník tuto ligu opanoval makedonský Vardar Skopje. Balkánský celek měl doslova snovou sezónu, když mimo triumfu v SEHA Lize dokázal získat titul i v Lize Mistrů. Letos se však SEHA Liga musí obejít bez jednoho z favoritů, a to týmu Veszprému.

Final Four má pro mnohé speciální nádech

Naposledy se vrchol této ligy hrál v běloruském Brestu, a dle slov některých fanoušků, také aby ne, není na denním pořádku vidět takto kvalitní týmy pohromadě. Final Four se stejně jako to v Lize mistrů koná po celý víkend. Pro fanoušky je připraven speciální program, hlasatel v hale neúnavně povzbuzuje fanoušky všech čtyř týmů a snaží se tak rozpoutat pořádnou házenkářskou šou. Hraje se klasickým systémem, dva semifinálové zápasy a poté finálový. Po odehrání všech zápasů dochází k vyhlášení nejlepších hráčů jednotlivých postů. I proto je tento závěrečný turnaj něčím skvělý.

Přední evropské týmy a „zbytek“, avšak i ostatní vzdorují

Už jen výčet účastníků je více než zajímavý. Týmy, které mimo jiné válčí i v Lize Mistrů nebo v domácích ligách, jsou často v popředí tabulky, kdežto slabší týmy jsou dle mínění některých odborníků pouze do počtu. Letošní seznam účastníků je však doslova dechberoucí. Vardar Skopje, Metalurg Skopje, Celje Pivovarna Laško, Tatran Prešov, Meshkov Brest, PPD Zagreb, Gorenje Velenje no a zbývají týmy NEXE Našice, srbská Vojvodina a nováček v soutěži Dinamo Pančevo. Letos se opět  bude na co dívat! Zápasy u nás i na Slovensku vysílají televizní kanály SPORT1 a SPORT2.

Slovenský mistr s českým zastoupením bude válčit na třech frontách

V kádru samotného Prešova došlo k menší bouři. Odešel trenér Rastislav Trtík (Górnik Zabrze) a do týmu přišly zvučné mladé posily jako například chorvatská ostrá spojka Bruno Butorač, mladý pivot Ante Babič nebo český dlouhán Michal Kasal. O síle tohoto kádru napovídá i trenérský post, kde budeme moci sledovat zvučné trenérské jméno. Žezlo po Trtíkovi totiž převzal slavný chorvatský trenér Slavko Goluža. V kádru zůstal také český reprezentant Jakub Hrstka a Tomáš Číp, který se však nechal slyšet, že česká reprezentace je pro něj již zapomenutou kapitolou.

Prešov však nebude válčit nejen v SEHA Lize, ale také v Lize Mistrů, kde bude usilovat o postup ze skupiny do vyřazovací fáze, což by bylo pro slovenský celek poprvé v historii. Opomenout nesmíme ani účast Tatranu ve slovenské nejvyšší lize, které dlouhodobě kraluje.

 

Zdroj: HNB

Foto: FB SEHA Liga, Tatran Prešov