Rozhovor s Bárou Raníkovou a Helenou Štěrbovou

Před nedávnem jsem informovali o přestupu dvou našich reprezentantek do francouzského druholigového týmů AS Cannes. K Heleně Štěrbové se před nedávnem přidala i Bára Raníková a tak v Cannes vytvoří české duo a posílí místní celek.

Co je vedlo ke změně působiště, jaká mají očekávání a co plánují v nejbližších dnech, to se dozvíte z našeho rozhovoru.

Obě jste prožily ve svých klubech myslím dobrou sezonu, jak jste jí viděly vy a bylo něco, co byste vyzdvihly jako nejpozitivnější a naopak co bylo nejhorší?

Helena: Přesně jak říkáš, uběhlou sezonu hodnotím výborně. Měla jsem možnost hrát první francouzskou ligu se špičkovými hráčkami, za sezonu jsem si odehrála slušné množství minut a v týmu jsem se cítila dobře. V play - off nám o kousek uteklo semifinále, což bylo trošku zklamáním, ale já jsem se sezonou spokojena. Dosud se mi vyhýbalo zranění a dostala jsem možnost si zahrát zápasy, na které jsem se dříve jen dívala, což pro mě bylo odměnou za roky strávené s házenou.

Bára: Já jsem se svým působením v Métách spokojená, přišla jsem před sezonou jako třetí brankařka a nakonec jsem odchytala skoro všechny zápasy úplně sama. Bohužel se to podepsalo na mém zdravotním stavu a měla jsem velké problémy s kolenem. Musela jsem překonat 3 měsíční pauzu a dát se zdravotně do pořádku, teď mě čeká finále francouzské ligy, tak bych chtěla ukončit své angažmá v Métách zlatou medailí. Jsem ráda, že jsem si mohla zahrát ligu mistrů a byla škoda, že nám o bod utekl postup ze skupiny. Nejvíce mě samozřejmě těší nominace na nejlepší brankářku francouzské ligy.

Přesto, že si obě sezony chválíte, měníte svá působiště. Co tomu předcházelo, jaký byl vlastně důvod změny?

Helena: Končila mi smlouva a během vyjednávání s Toulonem o smlouvě nové se ozvalo Cannes s dobrou nabídkou. Jejich sportovní ambice mě zaujaly a jelikož se jedná o město, které je podstatně blíže k Saint Raphael, kde hraje můj přítel, než Toulon, zvolila jsem tuto možnost, také z důvodu zjednodušení dojíždění a komplikací, které přinášelo bydlení na dvou místech zároveň.

Bára: Důvodů pro změnu jsem měla hned několik. Vzhledem k tomu, že se ustanovila nová pravidla, která povolují pouze 5 cizinek na klub, jsem v Métách nemohla zůstat, měla jsem smlouvu pouze na rok. Vybrala jsem si klub, který hraje 2. ligu, ale má ambice postoupit do ligy nejvyšší. Dalším důvodem bylo i mé zdraví, pokud bych pokračovala ve vysokém tempu, kdy se hrály 2 zápasy týdně, nemuselo by to mé koleno vydržet. Teď se mohu zregenerovat, pomoct novému týmu postoupit a v příštím roce opět hrát na vrcholu. Protože Helča podepsala v Cannes mnohem dříve než já, byla pro mne volba jednoznačná.

Osud Vás zavál do stejného klubu, nechystáte se také na společné bydlení. Na co se v Cannes teď nejvíce těšíte?

Helena: Společné bydlení nás nečeká, i když předpokládám, že se budeme opravdu často navštěvovat Já jsem moc ráda, že se nám s Baru podařilo podepsat ve stejném klubu a sezona tak bude určitě o hodně veselejší a na to se také těším. Dále se těším na novou sportovní výzvu a studium, o které se budu v Cannes pokoušet.

Bára: Na společné bydlení se nechystáme, Helča bude bydlet v St. Raphael a já budu mít byt na pláži, takže spolu budeme určitě trávit spoustu času i mimo hřiště Těším se na spolupráci s trenérem, je mladý a ambiciózní a bude chtít využít naše zkušenosti a společně budeme diskutovat herní styl, v minulosti jsem trénovala brankařky a budu moci v této činnosti pokračovat. Samozřejmě se těším i na lekce francouzštiny, chtěla bych se naučit perfektně jazyk.

S jakým očekáváním přestupujete do nového klubu. Má již Cannes nějaký cíl na novou sezonu?

Helena: Cannes má jednoznačný cíl, a tím je postup do nejvyšší soutěže, což bylo také důvodem angažování mě a Báry. Mým očekáváním je, že se nám tento cíl podaří splnit, i když konkurence bude vysoká, protože adeptů a uchazečů na postup, kteří se před nadcházející sezonou posilňují, je hned několik.

Bára: Očekávám, že nově vybudovaný tým bude schopen obstát v konkurenci týmů, které chtějí postoupit. Klub spoléhá na naše angažmá a věří, že se nám společně povede cíl postupu splnit. A já bych si opravdu ráda opět zahrála házenou vysoké kvality.

Po reprezentační akci Vás čeká pár dnů volna, jak je budete trávit a kdy zase naskočíte do přípravy?

Helena: Příprava nám začíná 30. července. Moře jsme si užily a užijeme ještě dost, a proto před přípravou s přítelem vyrazíme na návštěvu za kamarády do Švýcarska do hor. Jinak budeme prázdniny trávit převážně v Česku.

Bára: Po reprezentační akci si užiji pár dní v Česku, potom se vracím do Mét vyřídit nezbytnosti kvůli stěhování a papírování. V červenci se chystáme s přítelem do Maďarska ke známým k Balatonu a asi týden před tím, než začne příprava pojedeme do Cannes, užít si moře a poznat město.

 

Helčo a Báro, děkuji za rozhovor a přeji Vám za HNB hodně štěstí ve vašem dalším nejen házenkářském životě a ať jste po té příští sezoně spokojené minimálně stejně, jako po té končící.

Přestupy

Michaela Janoušková zahájila přípravu v Leverkusenu

Svým prvním oficiálním tréninkem zahájil ve středu novou sezónu bundesligový tým TSV Bayer 04 Leverkusen. S šestým družstvem posledního ročníku nejvyšší německé soutěže zahájila přípravu i Češka...

Míša Hrbková okusí německou bundesligu

Po půlročním úspěšném angažmá v Lokomotivě Záhřeb, které bylo bohužel ukončeno předčasně díky finančním problémům v klubu, podepsala naše reprezentantka Michaela Hrbková smlouvu...

Györ má novou posilu – Češku Janu Knedlíkovou

DOPLNĚNO O ROZHOVOR - Skvělá zpráva přišla z maďarského Györu, kde poslední půl rok žije naše reprezentační pravé křídlo, Jana Knedlíková. Po půlročním angažmá v klubu Mosonmagyaróvári KC...

Rozhovor s Bárou Raníkovou a Helenou Štěrbovou

Před nedávnem jsem informovali o přestupu dvou našich reprezentantek do francouzského druholigového týmů AS Cannes. K Heleně Štěrbové se před nedávnem přidala i Bára Raníková a tak v Cannes...