Život žiju naplno a takhle chci pracovat i pro házenou, říká kandidát do exekutivy Daniel Čurda

Necelých čtrnáct dní zbývá do celorepublikové volební konference, ze které by mělo vyjít nové vedení Českého svazu házené. Jedním z členů volebního týmu Jaroslava Chvalného je bývalý reprezentant, sportovní ředitel HC Dukly Praha, televizní komentátor a velký házenkářský srdcař Daniel Čurda, kterého jsme nejen pro fanoušky HNB vyzpovídali.

Dane, proč jste se rozhodl ke kandidatuře do předčasných voleb?

Protože věřím, že házená jako sport je úžasná a není ani u nás v takovém útlumu, jak se nyní říká!!! Z mého pohledu jsou na vině zejména problematické mezilidské vztahy, díky kterým se bude volební konference opakovat již po dvou letech. Pro mě je házená součástí celého mého života a pevně věřím, že se v ní budu pohybovat i v budoucnu. Velmi rád bych přispěl k tomu, abychom mohli pracovat v pozitivním prostředí, kde si každý nebude hrát jen na sebe, ale bude hrát týmově, tedy za házenou. To je mým největší motivem, proto do toho jdu! Proto do toho jdu s týmem, který má tohle vnímání nastaveno velmi podobně a s házenou je dlouhodobě spjat napříč všemi úrovněmi. Za mě to totiž není o práci jedince, ale právě o týmu. Sám by každý z nás zdaleka nedokázal to, co je potřeba! Ale jako tým to rozhodně zvládneme!

Dle návrhu Exekutivy kandidujete na post předsedy reprezentační komise, dle návrhu rady ČSH byste měl zastávat post s odpovědností za oblast reprezentace. Proč si myslíte, že právě vy jste vhodný kandidát na tuto pozici?

Mám zkušenosti s vrcholovým sportem, a to v různých funkcích - od hráče na reprezentační úrovni, až po vedení klubu. To mi dává přehled nejen o vrcholové házené, ale také o práci s talentovanou mládeží, marketingu atd. Troufnu si říct, že jsem schopen diskutovat s kluby i lidmi, kteří mají rozdílné názory a společně najít pro házenou to nejlepší řešení, logicky zejména v oblasti reprezentací a práce s talentovanou mládeží. Nejdůležitější je totiž z mého pohledu komunikace a pozitivní atmosféra, ve vrcholovém sportu obzvláště!

Aby naše reprezentační týmy měly možnost navázat na nedávné úspěchy budou potřebovat podporu vedení, ale i souhru všech složek vychovávajících nové hráče. Můžete nám více objasnit vaši vizi, kterou v případě zvolení promítnete do praxe?

Jednou z klíčových priorit, které bych se chtěl věnovat ihned po svém případném zvolení, by mělo být nastavení organizační a pracovní struktury celého reprezentačního úseku, včetně obsazení jednotlivých pozic. Zároveň je nutné zajistit a kvalitně připravit všechny reprezentační akce jednotlivých týmů, které jsou před námi. A pokud jsem před chvílí zmiňoval, že jedním z nejdůležitějších aspektů fungujícího týmu je komunikace, rád bych věnoval dostatek času propojení a úzké spolupráci mezi jednotlivými sekcemi ČSH (soutěžní, marketingová, talentovaná mládež, TMK).

Rád bych také zrevidoval všech smluvní závazky a nastavil s partnery reprezentace nadstandardní spolupráci. Ovšem před tím budeme muset ve spolupráci s právníky pečlivě zanalyzovat všechny aspekty kauzy práv ČSH, kdo za to nese vinu. Dále si kladu otázku, zda právoplatně a jaká práva byla vyvedena mimo ČSH.  Zda vůbec budeme mít možnost stávající smluvní závazky plnit.

Vedle uvedených krátkodobých úkolů bych se samozřejmě postupem času začal zabývat i dlouhodobějšími koncepčními projekty. Tím mám na mysli zejména nastavení a následné dodržování základní koncepce výchovy talentovaných jedinců napříč ČR. Stejně tak by měly mezi sebou úzce spolupracovat i žákovské a dorostenecké kategorie, speciálně pak v oblasti výchovy a jednotné koncepce rozvoje individuálních činností jednotlivce. Zároveň by společně měli spolupracovat a komunikovat reprezentační trenéři jednotlivých týmů s trenéry na klubové úrovni. Chtěl bych nastavit pravidelné workshopy, na kterých bychom si mohli se všemi zúčastněnými případné nesrovnalosti a nedorozumění pojmenovat a vyříkat. I to by měl být jeden z prvků, jak se vzájemně posouvat a nestrkat před vznikajícími problémy hlavu do písku.

Zapomenout nemůžu ani na výstavní skříň každého sportu, reprezentační týmy. Budu usilovat o vytvoření takových podmínek a zázemí, aby účast všech týmů na vrcholných akcích byla pravidelná, ne pouze výjimečná. Vždyť to je ten nejlepší impuls k tomu, aby se nám členská základna začala opět rozrůstat. Ovšem aby se tak skutečně stalo, potřebujeme úspěch a následnou efektivní marketingovou komunikaci, která dokáže nastartovat házenkářský boom. 

V házenkářském hnutí se teď hodně diskutuje o tom, proč znovu kandidujete, když už jste jednou členem exekutivy byl, ale svaz jste tehdy opustil...?

Máte pravdu. Udělal jsem chybu, že jsem kandidoval s lidmi, které jsem neznal, nebo znal minimálně a takový přešlap znovu udělat nehodlám. Aktuálně do toho jdu s týmem profíků, tak jsem se rozhodl a za tento tým budu hrát, dokud zápas neskončí J. Současná házenkářská nálada v ČR je pro mě dostatečným varováním, v házené se pohybuji desítky let, ale takhle rozklíženou házenkářskou komunitu si nepamatuji! Pro to do toho jdu znovu, poučen z chyb a s o to větším odhodláním. Prostě to tady chci změnit!

Je něco, co byste chtěl ještě před volbami vzkázat celému házenkářskému hnutí?

Vzkázat chci jedinou myšlenku, tak jako se my všichni házenkáři/ky dokážeme rvát na hřišti, tak bychom se měli rvát i mimo palubovky, ale společně a za házenou. Ať jsou nebo nejsou volby…Všechno je to pouze o nás.

 

Autor: Hana Kaczkowská/HNB

Foto: Volbaní konference ČSH