Žeravická házená si plní dlouholetý sen, stavba nové haly je v plném proudu

Od národní házené k handballu aneb nová éra žeravické házené pokračuje mílovými kroky, dokazuje to skvělá soudržnost klubu, která vede nejen k současné stavbě nové sportovní haly.

Celou fotogalerii ze stavby nové sportovní haly najdete ZDE.

Handball je naše současnost, Národní házená naše minulost, na kterou zůstaneme navždy hrdi," říká předseda házenkářského klubu SK Žeravice Pavel Zubík a jeho slova potvrzuje i pohled do historie klubu, který se postupně od svého založení v roce 1943 propracoval až mezi elitu Národní házené a stal se nejúspěšnějším klubem více než stoleté historie této původní české míčové hry. (Za 35 sezón klub vybojoval celkem 22 medailí, z toho 13 zlatých, 7 stříbrných a 2 bronzové a zdobí ho tituly mužů v první i druhé nejvyšší soutěži stejně jako pětinásobný titul dorosteneckých Mistrů ČR a trojnásobný titul Mistrů v kategorii mladších žáků).

Dlouhodobá nespokojenost s vývojem v soutěžích Národní házené však i do tohoto dlouhodobě tituly ověnčeného klubu přináší zásadní rozhodnutí, kterým byl v roce 2008 vstup do Českého svazu házené a tím vlastně přechod od tradiční Národního házené k modernímu pojetí hry, handballu. „Rozhodnutí k tomuto zásadnímu kroku se nerodilo vůbec snadno. Přineslo několik bouřlivých jednání uvnitř klubu a bezpočet bezesných nocí všem zainteresovaným. Po přehodnocení nevyvratitelných faktů, kterými byly především úbytek kvalitních soupeřů a ztráta perspektivy pro mládež, rozhodla Mimořádná valná hromada v červnu 2008 o ukončení pro klub slavné éry Národní házené a přechod na mezinárodní formu házené, handballu,“ objasňuje příčinu začátku nové etapy klubu jeho předseda.  

Základem slibně rozvíjejícího se klubu je bezesporu vzrůstající členská základna, která v současné době čítá 183 lidí a pyšní se tím, že má zastoupení 4 družstev v soutěžích řízených Českým svazem házené (muži, ženy, starší dorostenci, mladší dorostenky) a 3 družstva řízené Olomouckým svazem házené (starší žáci, mladší žáci a žačky). Nemalou zásluhu na tom mají nábory a kroužky v několika základních školách. „Díky Kateřině Bajerové, která se v našem klubu stará o minižactvo, se můžeme pochlubit tím, že je náš klub garantem dvou Školních lig (Žeravická školní liga I - děti 1.- 3. tříd a Žeravická školní liga II - děti 4.- 5. tříd). Každá kategorie pak v naší sportovní hale odehraje podzimní a jarní turnaj,“ chválí práci s mládeží Pavel Zubík a dodává,“ Pro rozvoj klubu je práce s dětmi to nejdůležitější. Stejně tak je ale důležité, aby mělo každé z dětí svůj sportovní vzor. My jsme hrdí na to, že pro naši mládež jsou vzorem dva z odchovanců klubu, Michaela Hrbková a Stanislav Kašpárek, kteří oblékají dresy české reprezentace a zároveň jsou již několik let v zahraničním angažmá.“

S jídlem roste chuť, tedy v tomto případě nejde o chuť gastronomickou, ale chuť úspěchů, které postupně přicházejí. Za každým takovým malým či větším úspěchem však stojí hodiny skoro neviditelné práce dvacítky trenérů, technických vedoucích a v neposlední řadě také pracovníků vedení klubu. SK Žeravice sice nejsou velkým klubem, ale o to více se dá říct, že si jeho členové zakládají na skoro „rodinné atmosféře“.

Také proto se vedení klubu snaží propojit trenéry, hráče a samotné rodinné příslušníky, bez jejichž podpory by se nedařilo vlastně nic. Příkladem toho jsou společenské akce, jako třeba rozloučení se sezónou, pravidelná fanouškovská podpora reprezentačního týmu žen, kdy Žeravice vídáme v halách po celé Evropě, ale také Nadační běh pro Kapku naděje a v neposlední řadě hromadné dárcovství krve. „Jsem hrdý na to, že se krom běžných klubových akcí naši trenéři, hráči, ale i rodiče zapojují do záchrany lidských životů. Za pár dní se chystáme na jubilejní desáté společné klubové darování krve na Hematologicko – transfúzním oddělení nemocnice v Přerově,“ kvituje lidskost členů klubu SK Žeravice předseda Pavel Zubík.

Každé začátky jsou těžké, nejinak to bylo i v SK Žeravice, kde v současné době vyrůstá nová házenkářská sportovní hala za 16 milionů korun. „V posledních letech jsme bojovali hlavně s problémem, kde hrát ligové zápasy. Stará hala, kterou klub dosud disponuje, nesplňuje velikostní parametry kolem hrací plochy. Proto jsme se snažili tento problém řešit. Prvotním záměrem bylo zbourání jedné stěny haly stávající a rozšíření o potřebné 3 metry. Při propočtu nákladů na rekonstrukci jsme však zjistili, že tato varianta není úplně ideální,“ osvětluje situaci předseda a manažer klubu a se spokojenou tváří dodává: „Nová hala, která bude mít rozměry 46 x 32 metrů a bude disponovat tribunou pro 200 diváků vzniká zastřešením venkovního hřiště. Celou stavbu finančně podpořilo ministerstvo školství, přerovská radnice i Olomoucký kraj. Otevřena by měla být v červnu příštího roku, sezona 2020/2021 tak již odstartuje v nových prostorách.“

Více informací o klubu SK Žeravice najdete na jejich vzorně vedených webových stránkách a facebookovém profilu.

 

Zdroj: HNB

Foto: webové stránky SK Žeravice