Ve volbách do orgánů EHF kandidují i dva čeští zástupci

Jsou tomu již téměř čtyři roky, co proběhly poslední volby do orgánů Evropské házenkářské federace (EHF). Stejně dlouhou dobu nemá česká házená žádného zástupce v této evropské házené vládnoucí instituci. Zda se tento stav změní, uvidíme až po nových volbách, které proběhnou 17. listopadu 2016 v Rakousku a ve kterých budou kandidovat naši dva zástupci, paní Liběna Šrámková a pan Jiří Konečný.

Zatím poslední Čech, který zastával významnou roli v EHF, byl pan František Táborský, který byl z pozice předsedy metodické komise současně i členem Exekutivy EHF. Na toto místo v minulých volbách nemohl z důvodu věkového limitu znovu kandidovat, a protože žádný další Čech nebyl ve volbách v roce 2012 úspěšný, zůstaly komise EHF bez českého zastoupení.

Stejně jako letos tak i v minulých volbách schválil Český svaz házené dva kandidáty pro volby. U prvního z nich – pana Jiřího Opavy, který kandidoval do komise plážové házené - došlo ještě před volbami po diskuzi na EHF ke stažení kandidatury, kvůli možným problémům se střetem zájmů v souvislosti s výkonem činnosti mezinárodního rozhodčího, druhý z nich – pan Jiří Konečný, který kandidoval do soutěžní komise na člena odpovědného za rozhodčí – však byla očekávání veliká. Pan Konečný nakonec volby o pár hlasů prohrál, a šéfem rozhodčích se pro volební období 2012 – 2016 stal Makedonec Dragan Nachevski.

Ve volbách 2016 se bude o místo v EHF ucházet pan Jiří Konečný, který neuspěl ve dvou minulých volbách a tak doufejme, že to do třetice vyjde. Opět se bude ucházet o post člena soutěžní komise EHF odpovědného za rozhodčí a stejně jako minule mu bude protikandidátem Makedonec Dragan Nachevski. Zatímco v roce 2012 na tuto pozici kandidovalo hned 7 uchazečů, letos to bude souboj pouze mezi těmito dvěma.

Nově můžeme na kandidátní listině najít členku Exekutivy ČSH a předsedkyni Legislativní komise ČSH paní Liběnu Šrámkovou. Paní Šrámková kandiduje na členku orgánu zvaného EHF Court of Handball, což je zjednodušeně řečeno jakási disciplinární komise EHF. Jde o prvoinstanční orgán, který rozhoduje o trestech v případech porušení řádů EHF. Tento orgán má prezidenta, dva vice-prezidenty a šest členů. O šest míst pro členy se společně s naší Liběnou Šrámkovou uchází celkem dvanáct kandidátů.

Po listopadových volbách je jisté, že dojde ke změně na postu prezidenta EHF, protože současný prezident, Francouz Jean Brihault, již nemůže díky věkovému limitu kandidovat. Jediným kandidátem na tuto pozici je stávající generální sekretář EHF, Rakušan Michael Wiederer.

Stejně jako jakékoliv jiné volby do významných orgánů a institucí i volby do EHF provázejí četná vyjednávání a politické dohody. Uvidíme, jak se v tomto směru bude dařit našemu svazu a našim kandidátům, kterým přejeme hodně úspěchů. Nejen sportovní úspěchy ale i ty diplomatické totiž mohou naší házené jenom pomoci.

Kompletní kandidátní listinu můžete stáhnout zde.

 

Autor: HNB

Foto: idnes.cz a chf.cz