V 16. kole se z výhry radovaly celky z Velkého Meziříčí, Otrokovic, Ivančic a Kobylis.

V Plzni můžou slavit. Ale jen hodně opatrně a jen z půlky. Zatímco ta půlka, která fandí plzeňskému DHC, se může radovat, ta část fandící HC je určitě zklamaná. Právě holky z HC Plzeň totiž nezvládly zápas na půdě Otrokovic. Po výsledku 26:24 se domácí tým vyhoupl na 3. místo, což v tomto zápase zařídila především dvojice Júlia Dolečková – Lenka Sekulová (dohromady 15 gólů). Hosté tak nyní ztrácí na první místo a své městské rivaly 2 body.

Mnohem větší překvapení se ale konalo ve Velkém Meziříčí! Zlín B, nacházející se na třetím místě, přijel na hřiště předposledního jako jasný favorit. Už po poločase ale prohrával 18:15 a do konce zápasu se rozdíl ve skóre navýšil ve prospěch domácích ještě víc – na 34:28! Hlavní osobnost zápasu nemusíte hledat dlouho. Nejlepší střelkyně týmu se stala po zápase i nejlepší střelkyní celé ligy, Iva Závišková nastřílela rovnou 17 gólů a na špici tabulky střelkyň se jako první dostalo přes 100 branek, nyní jich má 108! Zlín se tak propadl až na místo páté.

Slibovaný vyrovnaný duel mezi Sokolem Vršovice a HK Ivančice vyrovnaný opravdu byl, hosté se radovali z výhry v poměru 26:28, což pro Ivančice znamená posun na 4. místo. O 2 góly lépe pro hosty skončil i souboj dvou nejlepších střeleckých dvojic v tomto zápase, Tereza Kadeřábková a Eva Kračmanová nastříleli dohromady 13, Silvie Leschingerová a Martina Marková 15 gólů.

Čtvrtý zápas 16. kola bez větších problémů vyhrály Kobylisy, které vyhrály 41:30 nad týmem Kunovic. Poslednímu týmu tabulky opět pomáhala Kateřina Slováková, hostující z Veselí nad Moravou, která odehrála za Kunovice na jaře 3 zápasy a nastřílela 28 gólů, v tomto zápase 9. 2 proměněné sedmičky Barbory Janouškové z celkových sedmi 7 gólů zase pomohly této hráčce zlepšit své statistiky na čele tabulky této dovedností disciplíny. A i celé Kobylisy si nemůžou stěžovat. Byť se nachází až na osmém místě tabulky, z posledních 6 zápasů jich vyhrály 5!

Souhrn 16. kola: 

  • Sokol Velké Meziříčí - Zlín B     34 : 28  (18 : 15)

Nejvíce branek: Závišková Iva 17/3, Škrdlová Renata 5, Hladíková Denisa 5, Cahová Kristýna 4 - Fiurášková Sabina 8, Baumbachová Adéla 6, Polášková Markéta 4, Vařechová Vendula 4. Rozhodčí: Petr Halada, Jan Kosmák. Diváci: 323.

Sokol Velké Meziříčí: „Ženy dnes vyhrály na domácí palubovce nad zálohou Zlínu. V prvním poločase je trochu trápila obranná část, ale ve druhé půlce se holky zlepšily, a tak svůj náskok jen zvyšovaly. Dařilo se hlavně v útočné fázi, a tak bylo k vidění i pár velmi povedených akcí, svědčí o tom i vstřelených 17 gólů od Ivy Záviškové."

  • Jiskra Otrokovice - HC Plzeň     26 : 24  (14 : 10)

Nejvíce branek: Sekulová Lenka 8/4, Dolečková Júlia 7, Ličmanová Marcela 4 - Pešičková Lucie 6, Drozdová Petra 5, Kovářová Nina 4. Sedmimetrové hody: 5/5 - 2/0. Vyloučení: 5:3. Rozhodčí: Pavel Pluhař, Tomáš Suchánek. Diváci: 52.

Pavel Touš, trenér HC Plzeň: „Začátek utkání jsme nezačali dobře. Nízkou koncentrací a špatnou obrannou hrou jsme dovolili soupeři jít do vedení a udržel si ho po celý 1. poločas. O poločase jsme si vše vyříkali a zlepšení v obranné hře znamenalo, že jsme vedení strhli na svoji stranu. V závěru jsme ale udělali mnoho technických chyb, ale hlavně neproměňováním vyložených šancí jsme nedokázali vedení udržet a tím jsme se připravili o vítězství. Tým chci pochválit za bojovnost a snahu zápas vyhrát, měli jsme na vítězství, ale nepovedlo se."

  • Sokol Vršovice - HK Ivančice     26 : 28  (14 : 15)

Nejvíce branek: Kadeřábková Tereza 7, Kračmanová Eva 6, Petržílková Pavlína 3 - Leschingerová Silvie 8/4, Marková Martina 7, Hájková Lenka 4, Vašková Kateřina 4. Rozhodčí: Pavel Rutta, Jiří Větrovský. Diváci 56.

  • Sokol II Kobylisy – SHK Kunovice     41 : 30  (18 : 13)

Nejvíce branek: Janoušková Barbora 7/2, Továrková Natálie 6, Kováříková Olga 5 - Slováková Kateřina 9/2, Smetková Veronika 6, Palčíková Natálie 6. Rozhodčí: Pavel Rutta, Jiří Větrovský. Diváci 32.

Petra Freislerová, trenérka Sokola II Kobylysy:Kunovice přijeli do Prahy v malém počtu, proto jsme si před zápasem řekli, že chceme preferovat rychlou házenou a soupeře tak říkajíc uběhat. Což se nám celý zápas velmi dobře dařilo. Dále jsme dokázali eliminovat v uplynulých zápasech skvěle hrající Slovákovou a už v poločase jsme si vytvořili náskok, který jsme v druhé části navyšovali. Musím pochválit celé družstvo za nasazení a přístup k utkání. Škoda, že si do haly nenašlo cestu více fanoušků, zápasu by slušela lepší divácká atmosféra."

A pozvánka na další, tedy 17. kolo, je ještě zajímavější! Béčko Zlína se doma utká s týmem Otrokovic, to znamená souboj pátého se třetím. Otrokovice jsou posíleny o výhru nad HC Plzeň, Zlín zase bude chtít napravit svá zaváhaní na venkovních hřištích.

Stejně tak zajímavou podívanou slibuje i další zápas, druhý se čtvrtým! Tedy domácí HC Plzeň proti týmu HK Ivančice. Pomýšlí-li plzeňské HC na další přiblížení k prvnímu místu, nesmí tentokráte zakolísat a na domácím hřišti tudíž budou chtít jen a pouze 2 body.

Havlíčkův Brod by si jistě už taky nějaké ty body přál. V jarní části sezóny nevybojovaly holky z Vysočiny ještě ani jeden jediný, však také všechny 4 zápasy byly proti silným soupeřům. Kdy jindy tedy konečně bodovat, než proti posledním Kunovicím, kam přijedou v neděli? Kdo konečně utne tu nehezkou bezbodovou sérii?

Prohry a remíza. Poslední 2 zápasy přinesly Vršovicím pouze bod a i teď to bude více než náročné. Z Prahy totiž přijedou na palubovku DHC Plzeň, tedy lídra ligy, který je nyní povzbuzen zaváháním hlavních pronásledovatelů, navíc osmizápasová šňůra bez ztráty bodu taky není úplně k zahození. O favoritovi není pochyb, dokáží to holky z Plzně potvrdit?

Rozpis 17. kola 1. ligy žen:

  • 14.4. 19:00  Sokol V. Meziřící - Zlín B
  • 15.4. 11:00  Otrokovice - HC Plzeň      
  • 15.4. 15:00  Sokol Vršovice - HK Ivančice           
  • 15.4. 16:00  Kobylisy - Kunovice    

 

Zdroj: HNB

Foto: Hana Vrbková/ Sokol Kobylisy II