Uspěje nováček v boji o účast v play-off?

Poslední kolo přináší nejen souboje o přední umístění v čele tabulky, ale rozhoduje také o tom, který z týmů se na poslední chvíli protáhne mezi nejlepší osmičku a dostane šanci bojovat o český titul.

V minulém článku jsme se zabývali první polovinou tabulky, tentokrát tedy ta spodní. Tím nejzajímavějším je zde souboj o poslední volné místo v play-off.

Nové Veselí nebo Jičín?

  1. Frýdek-Místek (18 bodů) – poslední zápas doma s Karvinou; Frýdek-Místek si zajistil jistotu účasti v play-off v minulém kolem výhrou na půdě Lovosic, tzn. hůře než na konečné osmé místo již spadnout nemůže. Na šestou příčku mu zbývá pět bodů, a tak pro něj bude cílem udržet sedmou pozici. V play-off ho čeká jeden ze „silné trojky“ – Plzeň, Zubří nebo Dukla a ze sedmé na osmou příčku ho může odsunout jen nováček z Nového Veselí, který na něj ztrácí bod. Dva body za Frýdkem je Jičín, ten ho však s horší vzájemnou bilancí nemůže ohrozit.

  2. Nové Veselí (17) – doma s Lovosicemi; pokud chce mít Veselí jistotu, že hned ve své první sezóně v nejvyšší soutěži zaznamená další historický úspěch klubu a postoupí do play-off, musí Lovosice porazit. Pokud by získalo jen bod anebo prohrálo, riskovalo by, že se na něj dotáhne o bod zaostávající devátý Jičín, a protože s ním má horší vzájemnou bilanci, radoval by se z postupu do play-off Jičín.

  3. Jičín (16) – v Hranicích; Jičín v minulém kole mohutně bojoval o body s úřadujícím mistrem z Plzně, kterému nakonec podlehl a odsoudil se do nevděčné role – aby postoupil do play-off, musí bodovat v Hranicích a navíc čekat na zaváhání Veselí doma s Lovosicemi. Hranice jsou naopak již odsouzeni k bojům v play-out, a tak půjde v tomto utkání nejen o play-off, ale i o body v boji o záchranu.

O záchranu se bojuje již před play-out

Sestoupit určitě nechce žádný s týmů v aktuální extralize. Nejvíce jsou jím ale ohroženy, a jistotu účasti v play-out již mají, Kopřivnice, Hranice a Litovel. Play-out se bude hrát systémem doma-venku, každý s každým a do čtyřčlenné tabulky si týmy přinesou veškeré body, které nasbírají v základní části. Naopak, počítat se z této části nebude skóre a vzájemná utkání.

  1. Kopřivnice (14) – v Zubří; první tým, Kopřivnice pojede do Zubří vylepšit si svůj bodový zisk a tím si přenést do play-out co nejvíce bodů. Bude to mít ale nesmírně těžké, Zubří ještě bojuje o první místo v tabulce a doma prohrávat nechce.

  2. Hranice (13) – doma s Jičínem; vyhrají-li Hranice doma poslední zápas proti Jičínu, odsoudí Jičín do play-out a zároveň na něj stáhnou dva body, což bude velmi důležité pro vzájemné souboje o sestup a také zachování naděje na záchranu v extralize (popř. na účast ve společné československé soutěži). Jde tedy o jeden z nejdůležitějších duelů kola a to proto, že zde jde vlastně už i přímý souboj pro play-out a navíc Jičínu ještě může dát vítězství naději na play-off.

  3. Litovel (7) – na Dukle; tým nejvíce ohrožený sestupem, ale na druhou stranu tým, který přesvědčil, že do extraligy patří. Na své palubovce dokázal porazit např. Frýdek-Místek anebo i pražskou Duklu, na jejíž palubovku ve středu pojede.

 

Tabulka před posledním kolem:

    utkání bodů
1. M.A.T. Plzeň 21 32
2. HC ROBE Zubří 21 31
3. Dukla Praha 21 30
4. HK FCC Město Lovosice 21 27
5. HCB Karviná 21 24
6. SKKP Handball Brno 21 23
7. Pepino SKP Frýdek-Místek 21 18
8. Sokol Nové Veselí 21 17
9. HBC Ronal Jičín 21 16
10. Kopřivnice 21 14
11. Cement Hranice 21 13
12. Tatran Litovel 21 7


Zápasy posledního 22. kola (vše středa 15. března od 19 hod.):

Sokol Nové Veselí - HK FCC Město Lovosice

SKKP Handball Brno - M.A.T. Plzeň

Dukla Praha - Tatran Litovel

HC ROBE Zubří - Kopřivnice

Pepino SKP Frýdek-Místek - HCB Karviná

Cement Hranice - HBC Ronal Jičín

 

Autor: HNB

Foto: FB Házená Nové Veselí