Turnaj Žirovnického jednorožce 2015

Další z kvalitních mládežnických turnajů se konal ve dnech 2. – 4. 10. 2015 a uspořádal jej DHK Slavoj Žirovnice. Třetí ročník házenkářského turnaje v kategorii starších žákyň, přičemž jeho první ročník v říjnu 2013 se odehrál v kategorii mladších žaček, byl jako již v předešlých ročnících, dlouho očekávanou akcí jak mezi trenéry, rozhodčími, ale i samotnými hráčkami. 
 
 
„Nad uspořádáním házenkářského turnaje v Žirovnici jsme se ženou přemýšleli již určitou dobu. Někdy bývá od myšlenky k realizaci dlouhá cesta, ovšem v tomto případě tomu bylo shodou okolností jinak, jelikož jsme na turnaji v Ivančicích v září 2013 byli požádáni ostatními oddíly o organizaci nového házenkářského turnaje. Po dlouhé diskuzi a mírném nátlaku přítomných jsme kývli na jeho uspořádání, ač do daného termínu turnaje zbýval necelý měsíc,“ osvětluje první myšlenky na vznik turnaje hlavní pořadatel Vít Hrbek a dodává, „začínali jsme prakticky od nuly a museli jsme tak podstoupit celé martyrium spojené s přípravami a organizací této akce. Od názvu, který jsme odvodili od jednorožce ve znaku města, přes zajištění sportovní haly, rozhodčích, pohárů, medailí, stravování, ubytování, podpory turnaje atd. Nakonec se nám podařilo vše zvládnout včas a první ročník tak mohl úspěšně proběhnout.“
 
 
Turnaje se v letošním roce vedle družstva domácích zúčastnila děvčata z klubů TJ Jiskra Havlíčkův Brod, HC CheLK, HK Ivančice, DHK Baník Most, DHK Pardubice, DHC Plzeň, SKH Velká nad Veličkou a HC Zlín. Hrací doba byla vzhledem k hernímu systému, počtu družstev a dojezdových vzdáleností jednotlivých týmů do Žirovnice stanovena na 2x12 minut a na turnaji tak bylo celkem odehráno 36 zápasů. Snahou organizátorů bylo pozvat na turnaj, vedle již stabilních účastníků, týmy z různých koutů naší republiky, které u nás dosud nehrály. Všechna oslovená družstva přijela do Žirovnice a doplnila tak počet účastníků turnaje na devět.
 
 
Třídenní házenkářské klání bylo zahájeno v pátek utkáním žirovnických házenkářek s děvčaty z Havlíčkova Brodu a vyvrcholilo v neděli odpoledne zápasem mezi Plzní a Zlínem. Na turnaji se střídaly špičkové výkony s průměrnými a postupně v jeho průběhu se vykrystalizovala družstva, která bojovala o medaile a poháry. Celkově se v těchto zápasech hrála rychlá a kombinační házená, která nepostrádala, především díky vyrovnanosti jednotlivých zápasů, dramatičnost a napětí až do posledních sekund hrací doby. Navíc až do závěrečného zápasu nebylo rozhodnuto o držitelích medailí. Turnaj nakonec zaslouženě vyhrála děvčata ze Zlína, která jediný bod ztratila remízou se Žirovnicí, druhé skončily Ivančice, třetí místo obsadily domácí házenkářky, čtvrtá skončila Plzeň, páté místo patřilo Velké nad Veličkou a další týmy se srovnaly v následujícím pořadí: Havlíčkův Brod, CheLK, Most a Pardubice.
 
 
Nejlepší hráčkou celého turnaje byla zvolena Natálie Svobodová (HK Ivančice), nejlepší střelkyní se stala domácí Barbora Hrbková a nejlepší brankářkou Marie Viktorie Hess (SKH Velká nad Veličkou). Krásné poháry, medaile a individuální ocenění převzaly jmenované týmy a hráčky při závěrečném ceremoniálu, přičemž další ceny byly připraveny pro všechny účastníky turnaje. Velkou zásluhu na vydařeném průběhu turnaje měli rozhodčí, kteří zvládli turnaj naprosto precizně ve složení Jiří Blanický, Jaroslav Průžek, Pavel Sedláček, Štěpán Kahoun a Jiří Hosnedl. „Podobně jako u jiných sportů, tak i u házené jsou rozhodčí velmi důležitým faktorem ovlivňujícím průběh utkání, a proto se snažíme, aby k nám do Žirovnice přijely respektované a nestranné osobnosti, jež pomohou zajistit korektnost utkání a předchází svým výkonem případným konfliktům. Hráčky, trenéři a diváci se pak mohou plně soustředit a užívat si házené, což snad v Žirovnici platí stoprocentně,“ uvedl Hrbek.
 
 
O téměř 150 účastníků turnaje bylo vzorně postaráno, za což patří dík především pořadatelům z řad rodičů žirovnických házenkářek. Páteční a sobotní posezení trenérů, vedoucích družstev, žirovnických rodičů, hostů, sponzorů a fanoušků se vydařilo především díky skvělému pohoštění, nosnému tématu, kterým byl především sport a samozřejmě házená, a neutuchající energii zlínského trenéra a kytaristy Milana Budaye. „Snažíme se klást důraz i na společenskou úroveň turnaje a pohostit a zpříjemnit všem prodloužený víkend v Žirovnici a vytvořit pohodovou a přátelskou turnajovou atmosféru. Navázat nové kontakty a seznámit se s lidmi, které spojuje záliba k házené. Doufám, že se nám to daří, ale to je spíše otázka na účastníky Žirovnického jednorožce,“ dodal Vít Hrbek.
 
 
Stejně jako u jiných turnajů, musí i Žirovnický jednorožec řešit prioritně otázku zabezpečení turnaje, a to zejména po ekonomické stránce. K tomu je třeba  sehnat dostatek sponzorů, kteří jsou ochotni pomoci. "Získali jsme během poměrně krátké existence klubu slušné renomé v regionu, a tak odezva nejen místních podnikatelských subjektů na naší sportovní činnost a aktivity je převážně pozitivní," objasňuje situaci kolem sponzorů hlavní organizátor a spokojeně dodává, "letos podpořily turnaj různými způsoby téměř dvě desítky firem, za což jim patří obrovské poděkování. Za všechny bych si dovolil uvést firmu Prantl, která se stará o výborné pohoštění během celého turnaje již od jeho prvního ročníku. Naprosto zásadní je pak pro nás přízeň města. S vedením města máme perfektní spolupráci již od začátku našeho působení a pan starosta turnaj pravidelně navštěvuje a je hostem i při dalších zápasech našeho klubu. Jedinou nevýhodou je, že jsme limitováni kapacitou ubytování a haly a letošní počet družstev je pro nás stropem. Bohužel tak musíme odmítat další oddíly, které by k nám rádi přijely, ale momentálně nemáme jinou možnost. Uvidíme, jak to bude v příštím roce, kdy dojde k některým změnám, nicméně tento turnaj má veškeré předpoklady pro zajištění jeho chodu i v budoucnu a doufáme, že se stane stabilním a prestižním házenkářským turnajem, kam se budou jeho účastníci pravidelně a s potěšením vracet," říká závěrem za organizátory turnaje Vít Hrbek. 
 
Třetí ročník mládežnického turnaje "Žirovnický jednorožec" tedy znovu potvrzuje fakt, že nejen v kraji Vysočina jsou lidé, kteří dokáží pro házenou spojit síly a naše děti precizními turnaji motivovat ke sportu, který ač se zdá býti na ústupu, stále dokáže zaujmout a přinášet radost a požitek ze hry. Důkazem toho jsou i reakce účastníků turnaje : 
 
 
PhDr. Jaroslava Šmrhová, DHC Plzeň - „Patříme mezi pravidelné účastníky žirovnického turnaje a moc rádi se sem vracíme. Každým dalším rokem je patrný nejen zvyšující se počet zúčastněných družstev, ale i dokonalejší organizace. Je to turnaj, na který se těšíme už dlouho dopředu, protože tu panuje úžasná přátelská atmosféra.  Děkujeme všem žirovnickým a určitě rádi přijedeme znovu!"
 
Tomáš Svoboda, HK Ivančice - „Na turnaji jsme byli maximálně spokojeni, a to po všech stránkách. Za celé tři ročníky turnaje jsme se v Žirovnici nepotkali s jediným problémem a příští rok budeme chtít určitě přijet.“ 
 
 
Aleš Plachý, HC Zlín  - „Jako jedni ze zakladatelů a každoročních účastníků tohoto turnaje se vždy všichni velmi těšíme. Vedení týmu hlavně na místní gulášek  a napečené buchtičky, holky zase na pěknou halu a útulné město. Také stravování děvčat je na vyšší úrovni v porovnání s jinými turnaji a je výhodou, že je všude blízko pěšky. Ze všech pořadatelů, ať už se jedná o funkcionáře klubu či pomáhající rodiče, vyzařuje místní pohostinnost a snaha udělat všem účastníkům, co jim na očích vidí. Takže, věříme, že Zlín zůstane kmenových účastníkem tohoto turnaje a můžeme slíbit, že se sem budeme pravidelně vracet.“
 
Autor: HNB: