Představujeme RHC Nové Veselí

Dalším klubem, kde skvěle pracuje jedno ze sedmnácti českých Regionálních házenkářských center je TJ Sokol Nové Veselí.

Historie tohoto házenkářského klubu se začíná psát rokem 1970, kdy se do začátku nového století v klubu hrála házená na regionální úrovni. Začátek nového století však nastartoval proces, který posunul novoveselskou házenou mezi nejlepší družstva v České republice.

K největším úspěchům klubu patří tituly Mistrů České republiky a vítězství v Československém poháru, jak v kategorii mladšího, tak staršího dorostu. V kategorii dospělých nesmíme opomenout několikaletou účast v nejvyšší mužské soutěži, Extralize. Fakt, že klub je v práci s mládeží velice úspěšný potvrzují i pravidelné nominace v reprezentačních výběrech.

Šéftrenérem, jenž má nemalé zásluhy na úspěších mládeže nejen Nového Veselí je Radek Flajsar, který nám RHC tohoto klubu v rozhovoru níže představil.

Můžete ve zkratce představit vaše RHC?

RHC Nové Veselí je zaměřeno na chlapeckou složku. Spolupracujeme s kluby na Vysočině a v Pardubickém kraji, ale také s některými kluby v Jihomoravském a Olomouckém kraji. Jejich hráči se k nám rádi vracejí.

Kolik dětí vaše centrum navštěvuje a aktivně se zapojuje?

Z našich oddílů je to asi 70 chlapců v kategoriích mini, mladších a starších žáků. Z oddílů, které spolupracující z naším RHC to odhaduji na dalších 150-200 hráčů.

Kolik trenérů je do projektu RHC ve vašem klubu zapojeno aktivně?

Z našeho klubu je zapojeno do práce RHC 15 trenérů. Mezi nimi jsou i kondiční trenéři našeho klubu. Dále se aktivně zapojují i trenéři spolupracujících oddílů. Velkou pomocí je i přítomnost trenérů TCM, a to především na kempech starších žáků.

Jaké kluby z regionu k vám náleží? Kolik z nich aktivně RHC využívá?

V regionu využívají služeb našeho RHC téměř všechny kluby. Jejich hráči se účastní kempů a otevřených tréninkových jednotek v Novém Veselí, turnajů RHC, organizují tréninkové jednotky ve svých klubech, kterých se účastním nejen já, ale často i extraligový hráči. Některé kluby využili našich služeb i při náborech ve školách. Jedná se o tyto kluby: Velké Meziříčí, Havlíčkův Brod, Ledeč nad Sázavou, Dolní Cerekev, Zruč nad Sázavou, Žďár nad Sázavou, Chrudim a Pardubice.

Podobné služby ale aktivně využívají i kluby z jiných regionů: Centrum Haná, HBC Olomouc, Telnice, SKKP Brno, Kuřim, Sokolnice, Újezd u Brna a Ivančice.

Spolupracujete v rámci republiky i s jinými RHC?

Velmi pozitivně hodnotím společné turnaje mezi jednotlivými RHC, kde stanovujeme specifická pravidla, a také dochází k výměně zkušeností mezi trenéry. Naše RHC patří do moravské skupiny, kde se utkáváme s RHC Zubří, RHC Karviná, RHC Frýdek – Místek a RHC Velká Bystřice.

Na dalších akcích se potkávám i s dalšími trenéry RHC a samozřejmě dochází k výměnám názorů a zkušeností… Z těchto debat je zřejmé, že v každý region je svým způsobem specifický a v různých regionech fungují různé věci.

Jaké akce v rámci RHC pořádáte a do jakých se mimo RHC zapojujete?

V rámci RHC pořádáme kempy a otevřené tréninkové jednotky v Novém Veselí. Např. tradiční letní kempy mladších a starších žáků navštíví každý rok přes 100 hráčů. Při těchto akcích využíváme kompletní vybavení našeho sportovního areálu (hala, venkovní hřiště, atletická dráha, hřiště na beach volejbal, posilovna, vířivka, sauna, video místnost).

Dále navštěvujeme konkrétní tréninkové jednotky v klubech, kde se snažíme předat informace trenérům v těchto klubech a věnovat se i hráčům, kteří nejezdí na kempy.

Každé pololetí pořádáme ukázkové hodiny házené ve školách se snahou zvýšit členskou základnu.

Pořádáme také akce na zvýšení popularity házené u mladých hráčů i veřejnosti a také semináře pro trenéry. Za všechny zmíním např. akci pro kluby HBC Olomouc a Centrum Haná s názvem „Z Hané až do reprezentace“. Celé odpoledne probíhaly tréninky pro asi 75 mladých hráčů za účasti šesti odchovanců těchto klubů, kteří jsou součástí dorostenecké reprezentace.

V neposlední řadě se výběry RHC účastní mezinárodních turnajů, kde nemůžu nezmínit srpnový turnaj v Lipsku za účasti nejlepších mládežnických týmů v Německu, mimo jiné domácí SC DHfK Leipzig a Füchse Berlín.

Jak často probíhají tréninky RHC?

Dle potřeby, zájmu a dohody s kluby. Spousta akcí je naplánováno dopředu, ale často mě trenéři kontaktují a operativně domlouváme moji účast na jejich trénincích.

Co je dle vás hlavním přínosem pro hráče, kteří se účastní vašich akcí?

Přínosů je určitě hodně. Na prvním místě bych zmínil to, že se hráče snažíme přesvědčit o kráse našeho sportu, dodat jim energii, aby od nás odjížděli nažhaveni do dalších tréninků. Dále je to určitě zlepšení herních dovedností jednotlivých hráčů a porovnání s hráči stejné kategorie napříč celým RHC. Talentovaní hráči si mohou zatrénovat s hráči podobné výkonosti, a tak mohou, např. za dvě tréninkové jednotky v rámci kempu, udělat výrazný posun.

V našem klubu a potažmo v RHC velký důraz klademe na disciplínu a charakter, takže se hráče snažíme posouvat i v této důležité oblasti.

Jaké jsou ohlasy od hráčů a rodičů na RHC?

Vím jen o samých pozitivních. Máme velmi dobré reakce i od trenérů spolupracujících klubů, že se hráči vrací z našich akcí velmi pozitivně naladění a s chutí tvrdě pracovat.

Jsou podle vás regionální házenkářská centra přínosem? Co od nich očekáváte do dalších let?

Podle mě jsou obrovským přínosem. Já jsem v systému RHC aktivně 1 rok a 8 měsíců. Předtím jsem působil jako trenér mládeže v klubu Centrum Haná, takže mohu velmi dobře hodnotit i z pozice trenéra, který využíval služeb RHC.

Od RHC očekávám naplnění třech základních cílů…

  1. Rozšíření členské základny
  2. Předávání základních principů a základní koncepce házené do dalších spolupracujících klubů
  3. Mapování a práce s talenty
 

Jakými úspěchy se RHC Nové Veselí může pochlubit?

I když naše výběry RHC mívají velmi dobré výsledky na mezinárodních akcích, rozhodně je nepovažuji za ty největší úspěchy.

Za úspěch považuji to, že hráči, kteří se pravidelně vrací na naše kempy a tréninky se neustále zlepšují. Další úspěch je samotný fakt, že se hráči rádi vrací.

Dají se ve vašem RHC najít individuální hráči, ve kterých je už teď vidět potenciál budoucího reprezentanta?

Tohle se těžko hodnotí… Určitě na kempy a tréninky jezdí spousta kvalitních hráčů s potenciálem budoucího reprezentanta. Ale velmi důležité je, jak s tímhle potenciálem naloží… Strašně důležité je, aby měl hráč správně nastavenou vnitřní motivaci, aby chtěl na sobě dennodenně tvrdě pracovat a byl ochotný pro úspěch v házené něco obětovat. Nutné je si uvědomit, že talent prostě nestačí. Přesně takové hráče se snažím nacházet v rámci RHC.

V Novém Veselí je krom RHC, také jedno ze 4 TCM. Jak probíhá spolupráce těchto dvou subjektů? V čem vidíte největší přínos směrem k vašemu, ale i ostatním klubům regionu?

V prvé řadě si myslím, že náš klub je právem mezi čtyřmi TCM. Máme vytvořené skvělé podmínky, které navíc neustále zlepšujeme.

Pro naše RHC a spolupracující kluby nejen z regionu, je velkou výhodou to, že máme i TCM. Talentovaní hráči v rámci RHC mohou velmi blízce nahlédnout do tréninkového procesu a systému TCM. Vědí, že pokud budou na sobě pracovat, mají velkou možnost se dostat do TCM a tím pádem využívat skvělých tréninkových podmínek.

Většina klubů, odkud k nám hráči jezdí, v dorostenecké kategorii trénují maximálně 3 x týdně. Hráč s potenciálem reprezentanta se v těchto podmínkách bohužel reprezentantem asi nestane. Proto tihle hráči by měli odcházet do TCM, kde se trénuje 6-7 x týdně.

Tohle je velmi ožehavé téma, proto si myslím, že je strašně důležitá komunikace mezi námi a kluby, ze kterých talentovaní hráči pochází. Pokud nebudou kluby přesvědčeny o tom, že odchodem jejich talentovaného hráče do TCM pomáhají české házené, tak je nutné jim to neustále vysvětlovat, a ne hráče brát na sílu. Myslím, že tohle se nám daří a často s kluby jednáme na denní bázi. Z praxe můžu říct, že tihle hráči již ve starším dorostu zpět pomáhají mateřským oddílům v jejich týmech mužů a spokojeni jsou nakonec všichni.

Já sám velmi oceňuji blízkou spolupráci se svými kolegy z TCM. Velmi často navštěvují naše tréninky a kempy, a naopak já často pomáhám při jejich trénincích. Tohle srovnání dorostenecké a žákovské házené mi pomáhá při určování tréninkových cílů RHC.

Vaše osobní přání, sen, který si chcete v rámci házené splnit?

Já si plním sen již tím, že se můj koníček stal mojí prací. :-) Samozřejmě pro každého trenéra je snem, když hráči, které trénoval nastoupí v extralize a v reprezentaci. Já tohle prožívám nyní velmi intenzivně, protože můj syn a synovec, které jsem trénoval od jejich šesti let, nastupují za dorosteneckou reprezentaci a již sbírají i první minuty v extralize mužů.

 

Zdroj: HNB

Foto: TJ Sokol Nové Veselí

 

ČLÁNKY ROČNÍKU 2018/2019 SPONZORUJÍ