PRAGUE HANDBALL CUPU 2016 VLÁDLY DÁNSKÉ TÝMY

Praha přivítala o velikonočních svátcích už 25. ročník Prague Handball Cupu. Druhý největší házenkářský turnaj na světě přilákal do hlavního města České republiky na 500 týmů. Závěrečný finálový program v hale na Podvinném Mlýně čítal celkem osm utkání o prvenství, v nichž dominovaly týmy z Dánska, které si odvážejí šest titulů. Jediný český triumf si připsaly starší žákyně ze Zlína a poslední vítězství z kategorie mladších žákyň putuje do Maďarska.

Do finálových duelů se náročným turnajem probojovala celkem tři česká družstva. Finále starších žákyň bylo ryze českou záležitostí. Ještě před zápasem tedy bylo jasné, že turnajový titul zůstane v České republice. Duel mezi HC Zlín I a DHC Plzeň měl jednoznačný průběh. Zlínské házenkářky vedly v 8. minutě 7:0 a prakticky bylo rozhodnuto. Po týmovém výkonu, kdy se do střelecké listiny zapsalo sedm hráček vítězného družstva, Zlín vyhrál 17:4. Prvenství zlínských starších žákyň je jediným českým triumfem na letošním Prague Handball Cupu. Příjemným překvapením v kategorii starších žaček byl také výkon házenkářek DHK Slavoj Žirovnice. Ve čtvrtfinále turnaje dokázaly sebrat bod pozdějším vítězkám ze Zlína a v základní skupině porazily bronzové družstvo dánského Odense.

 

Mladší žáci Dukly se prali o zlato s dánským OBG Handbold. Na úvod měli mladí Pražané trochu smůly, když trefili tyč a břevno, a i proto od začátku mírně ztráceli. Dánové si vytvořili náskok 3-4 gólů, který si hlídali a udrželi až do konce. OBG Handbold porazil Duklu 22:17, když na straně Dánů dal Emil Kristensen 11 gólů, tedy polovinu branek svého týmu. V bronzových medailových postech nesmíme opomenout týmy mladších žáků Gumáren Zubří a minižaček DHK Slavoj Žirovnice.

I dalších pět kategorií ovládly týmy z Dánska. Oba turnaje mladšího dorostu patřily klubu Skanderborg Handbold, který vyhrál mezi mladšími dorostenkami i dorostenci. Dívky ze Skanderborgu v dánském finále porazily Frederiksberg 13:8 a házenkáři stejného klubu zdolali další dánský tým Aalborg 17:8. 

Ve starších žácích dokráčeli pro prvenství mladí házenkáři TIK Taastrup Handbold, na které ve finále nestačil švédský Kristianstad po výsledku 17:7. Turnaj starších dorostenek vyhrál Ajax Kodaň I po vítězství 17:11 nad také dánským BK Ydun.  

Opravdovým vrcholem bylo „dánské“ finále starších dorostenců mezi Smorumem a Ajaxem Kodaň. Smorum vedl 9:5, ale záhy už prohrával 10:11. Dramatický duel musel rozhodnout až rozstřel, když 11 sekund před koncem vyrovnával na 15:15 autor devíti gólů Smorumu Miklas Lindgreen. A byl to znovu Miklas Lindgreen, kdo zajistil v rozstřelu titul pro Smorum po vítězství 20:19.

Dánské týmy ukázaly, že patří mezi absolutní světovou elitu. Na Prague Handbal Cupu postoupilo do finálových duelů 11 družstev a 6 jich získalo vítěznou trofej. 

Finálové výsledky:

  • mladší žákyně Ajax Copenhagen I Szombathelyi KKA 11:14
  • mladší žáci OBG Handbold HC Dukla Praha I 22:17
  • starší žákyně HC Zlín I DHC Plzeň 17:4
  • starší žáci Kristianstad Handboll TIK Taastrup Handbold I 7:17
  • mladší dorostenky Frederiksberg IF Skanderborg Handbold 8:13
  • mladší dorostenci Aalborg Handbold Skanderborg Handbold 8:17
  • starší dorostenky BK Ydun Ajax Copenhagen I 11:17
  • starší dorostenci Smorum Ajax Copenhagen 20:19
 
Zdroj: Tisková zpráva PHC
Foto: Jakub Syrůček/phc.cz