Plážová házená - Kauza bikiny rezonuje celým světem

Doslova celým světem proletěla informace o potrestání norského týmu plážových házenkářek, které v rámci mistrovsví Evropy porušily pravidla a nastoupily k bojům o 3. místo v nepovolených dresech. Tomuto prohřešku se věnoval nejen český server iSport.cz, ale články najdete i ve všech evropských zemích a o kauze píší i americké noviny Fox News, nikdo, krom Radiožurnálu Sport a našeho serveru však nenabízí pohled zástupce Evropské házenkářské federace, která pokutu udělila.

Na písku začíná být pořádné horko. Norské reprezentantky v plážové házené řekly dost a vzepřely se pravidlům. I přes hrozbu pokuty svlékly v bitvě o bronz na ME spodní díl bikin a rozhodly se hrát v méně odhalujícím oděvu. Za všechno může přesvědčení, že hráčky ukazují během hry více než chtěly.

Norky se vzepřely pravidlům a nastoupily v šortkách, které ale neodpovídaly předepsaným pravidlům. „Hráčky by měly mít na sobě bikiny. Horní díl by měla tvořit přiléhavá sportovní podprsenka. Spodek by pak neměl být na boku delší než deset centimetrů," praví se v mezinárodních řádech pro plážovou házenou.

Před úvodním zápasem s Maďarkami prý čelil norský tým nátlaku, aby nastoupil v bikinách. Tvrdí to alespoň norská reprezentantka Katinka Haltviková. „Takže jsme musely hrát v bikinách. Bylo to tak trapné," postěžovala si do médií. „Nejprve nám bylo řečeno, že pokud nastoupíme v šortkách, bude muset zaplatit každá hráčka padesát euro pokuty, to jsme byly ochotné přijmout," popsala s tím, že těsně před zápasem přišlo varování, že budou Norky z turnaje vyloučeny. „Tak se muselo jít do bikin."

Evropská házenkářská federace v reakci zdůraznila, že pouze upřesnila seznam hrozících postihů a trestů Norské federaci potvrdila, že diskvalifikace nikdy nebyla ve hře. „Už před lety jsme podobnou věc ohledně úpravy dresů navrhli na mezinárodním kongresu. Bylo nám slíbeno, že se věc bude řešit a nic se neděje," kroutí hlavou šéf norské házenkářské federace Kare Geir Lio. „Je to smutné, že s tím dámy dál musí bojovat," dodal.

Utkání o bronz Norky nakonec odehrály v šortkách a prohrály se Španělkami. Od řady fanynek se dočkaly uznání za odvážný krok. „Bravo. Bylo by skvělé, kdyby všechny týmy změnily solidárně úbor," poznamenal jeden z nich. „Fantastické! Jsem moc rád, že se to stalo. Pokud to všechny týmy udělají, EHF nebude mít šanci. Je to čistý sexismus, je čas na změnu," doplnil další.

Změny podporuje i manažerka norského národního týmu Valerie Nicolasová. „Kvůli bikinám jsme přišli o některé hráčky. Říkají, že si připadaly v bikinách nepohodlně a jako nahé, mají pocit, že právě kvůli tomu je někteří lidé sledují při zápasech. Bikiny brání některým pohybům, aby hráčky neukázaly víc, než by chtěly," řekla Nicolasová norskému deníku Verdens Gang. „Nepohodlí souvisí i s dobou menstruace a v neposlední řadě může hrát roli i náboženství," doplnila další důvody, proč by se mělo uvažovat o změně.

K celé kauze se vyjádřil také Jiří Opava, člen Exekutivy Českého svazu házené a současně také člen Komise plážové házené Evropské házenkářské federace, který na šampionátu v Bulharsku navíc působil jako šéf disciplinární komise. „Norská federace vznesla otázku problematiky ženského oblečení, již na kongresu v dubnu, kdy požadovala úpravu pravidel. Samozřejmě EHF není úplně zodpovědná za pravila, což znamená, že si to vzala za své a konzultuje vše se světovou federací IHF, nicméně i toto má svá určitá pravidla a vývoj, který potřebuje čas. Změna pravidel není jednoduchý proces, konzultace a požadavky ze strany EHF ještě stále probíhají. Konkrétně to znamená, že změna pravidel je v procesu a Norky nevyčkaly až změna pravidel oficiálně proběhne a víceméně demonstrativně nastoupily v šortkách.“

Norky za nedodržení pravidel dostaly od Evropské federace na EURU v Bulharsku pokutu 1500 eur. Pokuta vychází ze sazebníku, ten určuje pokutu za porušení pravidel dle reglementu v rozsahu 150 až 30 000 eur za jedno provinění. „V tomto případě se jednalo o 10 hráček, tedy 10 dresů. S ohledem na celou situaci rozhodla disciplinární komise šampionátu o pokutě na té nejnižší hranici, jakou hráčky dostat mohly,“ vysvětluje šéf komise její rozhodnutí a podotýká, “Evropská federace, tedy potažmo disciplinární komise šampionátu vlastně jinak ani postupovat nemohla. Ať chceme nebo nechceme, Norky prostě porušily platná pravidla a s ohledem na ostatní týmy, které v bikinách i proti svému přesvědčení nastoupily, by nepotrestání porušení pravidel bylo neférové.“

Problém s bikinami však nemají pouze norské házenkářky, neformálně se k nim připojují i další země. „První návrhy víceméně přicházely ze skandinávských zemí, ale samozřejmě třeba i díky náboženství z řady arabských zemí, proto se nakonec všech 50 členských zemí Evropské házenkářské federace v dubnu na kongresu usneslo, že budou společně vyvíjet tlak na změnu pravidel,“ objasňuje celý dlouhý proces změny pravidel Jiří Opava a dodává, Plážová házená se neustále vyvíjí a pravidla tohoto sportu se naposledy měnila v roce 2014. V současné době se připravuje jejich aktualizace, ta by snad mohla vejít v platnost již v letošním, nejpozději však v příštím roce. My, jako Evropská federace, potažmo i evropská země, doufáme, že změna přijde také z pohledu ženského oblečení.“

Zdroj: HNB, Radiožurnál Sport, iSport.cz, Verdens Gang