PLAY-OFF STRABAG RAIL EXTRALIGY OTEVÍRÁ SVÉ BRÁNY!

Play-off STRABAG Rail extraligy začíná! Přetaví Valaši první místo po základní části ve zlatý úspěch?

Nezastavilo je ani stěhování se do jiného prostředí, ačkoliv před sezónou panovaly jisté pochyby a strach, házenkáři ROBE Zubří opanovali základní část extraligy celkem suverénně. V azylu, kterým jim byla hala SŠIEŘ v Rožnově pod Radhoštěm, ztratili pouze bod za remízu s Kopřivnicí, jinak týmy jako Karviná, Strakonice, Brno nebo Nové Veselí odtud odjely s prázdnou.

Vzhledem k tomu, jak je extraliga vyrovnaná a poslední klidně překvapí prvního, Zubří si na konci základní části udrželo celkem jednoznačný šestibodový náskok před druhou Karvinou.

A to se o poslední pozice pro play-off bojovalo do posledního kola. Hranice a Kopřivnice bojovali o poslední volné 8. místo, nakonec černý Petr zbyl na Hranice, které se tak utkají v play-out společně se Strakonicemi, Novým Veselím a Brnem.

Hledat největší překvapení sezóny bude nejspíš oříškem, na začátku to vypadalo na Nové Veselí, které se chvíli pohybovalo okolo třetí příčky, ale díky nepříjemné sérii proher, a propadu na dno tabulky tento statut přenechalo jinému týmu, konkrétně Kopřivnici. Černý kůň soutěže ukázal, jak nepříjemným soupeřem může pro ostatní být. Mladý celek, nabitý jak talentovanými, tak zkušenými hráči, vedený Lubomírem Veřmířovským, dostal před sezónou nový impuls a nový herní styl…a zřejmě jim tato změna dost prospěla. Aby také ne, když odtud s prohrou odjela Plzeň nebo pražská Dukla a házená zde nabyla na nebývalé oblibě.

A právě tyhle dva zmiňované celky tvoří nejpikantnější čtvrtfinálovou dvojici. Nejenom, že se diváci dočkají trochu předčasné reprízy loňského finále, ale také nejspíše dost vyhrocených a kvalitních házenkářských momentů.

Velké ambice mají i „Lovci“ z Lovosic. Ti totiž chtějí co nejrychlejším způsobem projít do finále, a jak řekl sám Jan Landa: „Kariéru chci ukončit titulem, něco jako hokejista Martin Ručinský.“

Avšak už nyní je čeká tvrdý oříšek, a to právě nepříjemná Kopřivnice, se kterou v základní části sehráli vyrovnanou partii.

Pojďme hodit očko na čtvrtfinálové dvojice:

HK FCC Město Lovosice vs. KH Kopřivnice

Série, která může mít klidně i překvapivého postupujícího nebo klidně papírový favorit projde s ledovým klidem. Lovosice, které i pro letošní play-off mají nejvyšší ambice a myslí na titul, narazí na nepříjemného soupeře z Kopřivnice, která do play-off postoupila po 8 letech. Hostující tým může být pro Lovce oříškem, zejména domácí prostředí ve městě Tatry může hrát klíčovou roli, a to netvrdíme, že v Lovosicích bude také skvělá atmosféra.  Dá se očekávat třaskavá a vypjatá série.

Opory týmů:

  • LOV: Motl, Adamík, Bouček
  • KOP: Fulnek, Bukovský, Žingor
  • Tip HNB: 3:1

Talent ROBSTAV-M.A.T. Plzeň vs. HC Dukla Praha

Čtvrtfinálový dvojice, která bude ukázkou kvalitní a rychlé házené. Oba týmy zažily základní část doslova jako na vodě, pražská Dukla se zvedla až po sérii nepřesvědčivých výkonů, Plzeň zase skolilo zranění opor ke konci sezóny. Poté, co Dukla remizovala v Karviné, bylo jisté, že fanoušci budou již nyní svědky reprízy loňského finále. Každý házenkářský fanda se jistě zamyslí, že série nemá favorita, může jít o vyrovnaný boj a nejdelší sérii, ale také to může být v jasné záležitosti některého z týmů, i když zápasy budou vždy velice vyrovnanou záležitostí.

Opory týmů:

  • PLZ: J. Tonar, M. Tonar, Stehlík
  • DUK: Petržala, Šůstek, Sviták
  • Tip HNB: 3:2

HCB Karviná vs. HBC RONAL Jičín

Pro Karvinou může jít o rychlou záležitost, pro Jičín zase možnost ukázat svůj potenciál. Karviná v základní části soupeře v obou případech v klidu přehrála, navíc se může opírat nejen o domácí prostředí, ale o formu opor Brůny, Marjanoviče nebo Monczky. Jičín se nejspíše bude spoléhat na kouzlo své haly, kde moc branek nepadá a Jičín je doma velice silný a nepříjemný soupeř. Karviná však znovu pomýšlí na cíle nejvyšší a po loňském vypadnutí už ve čtvrtfinále chce najít nejlepší náplast. Bude tou zmiňovanou náplastí finále se Zubřím?

Opory týmů:

  • KAR: Brůna, Monczka, Marjanovič
  • JIČ: Král, Šulc, Krahulec
  • Tip HNB: 3:0

HC ROBE Zubří vs. PEPINO SKP Frýdek-Místek

Oba dva týmy na sebe narazily ve čtvrtfinále už minulou sezónu. Zubří tehdy zvítězilo jasně 3:0 na zápasy. Ale šlo o jasnou záležitost, jak skóre série ukazovalo? Frýdek-Místek byl pro Valachy důstojným soupeřem, nejenom, že sérii zdobila doslova fantastická atmosféra, ale moravskoslezský celek dokázal s favoritem držet krok do té doby, než Zubří nevytasilo své největší zbraně – rychlý protiútok. Navíc, pikantní série to bude pro J. Kekrta, který převzal SKP před jarní části a možná díky jeho trenérským zkušenostem dokázal Frýdek-Místek herně zvednout. Série slibuje nejen skvělou diváckou kulisu, ale jistě také velice vyhecovaný souboj

Opory týmů:

  • ZUB: Malina, Hrstka, Douda
  • FRM: Petrovský, Kocich, Strack
  • Tip HNB: 3:0

Tip HNB pro semifinále: Lovosice, Plzeň, Karviná, Zubří

 

Zdroj: HNB

Foto: Oficiální FB stránky týmů