Osmifinále Challenge Cupu za dveřmi

Dlouhé dva a půl měsíce trvala zimní přestávka v evropských pohárových soutěžích házené. Hned počátkem února se však osmifinálovými duely Challenge Cup žen znovu rozjede na plné obrátky. V prvním střetnutí s kosovským KHF Shqipona se hráčky Sokola Poruba představí na domácí palubovce. Zvládnou české zástupkyně navázat na devět vítězství z letošní Interligy a drtivý postup ze třetího kola Challenge Cupu?

Sokol Poruba na úvod poháru deklasoval Mamuli Tbilisi

V letošním ročníku Challenge Cupu se porubské Sokolky představili již na konci listopadu, kdy v rámci 3. kola absolvovaly dvě střetnutí s gruzínským HC Mamuli Tbilisi. Zájezd to byl více než úspěšný, kdy se podařilo nejen postoupit, ale také spravit střeleckou chuť. V prvním utkání se na střelecké listině nejčastěji objevovala Diana Tomašechová, která si připsala šest střeleckých zářezů. Hned kvarteto dam Konečná, Polášková, Rechtorisová a Šviráková si pak připsalo po čtyřech brankách. Dobrý defenzivní výkon a střelecká impotence Mamuli pak v součtu vedlo k výsledku 34:12.

Hned následující den hráčky formu znovu potvrdily, když vsadily na stejnou hru. Na šesti brankách se zastavila Revajová a po čtyřech kusech přidaly Konečná, Maiwaelderová, Sekulová a Varmužová. V součtu pak byl výsledek ještě jednoznačnější 7:31 a o postupujícím tak bylo rozhodnuto. Více o házené a jaká je česká interliga a extraliga na bet365.

Shqipona se na postup nadřela

Mnohem vyrovnanější duel byl mezi našimi následujícími soupeřkami, které se ve třetím kole utkaly v kosovské Gjakově proti Izraelkám Maccabi Arazim Ramat gan. První utkání získaly ve svůj prospěch Izraelky, když o jedinou branku zvítězily 31:30. Rovnou deset branek dokázala vstřelit v dresu kosovských házenkářek Makedonka Beba. Druhé velmi vyrovnané a zároveň vyhrocené utkání, které obohatila i červená karta, dokázala Shqipona vyhrát 29:28, když hned tři střelkyně byly sedmibodové. Vysoko se na střeleckou listinu zapsala opět Beba, s ní ještě Bajramaj a Kelmendi.

O postup mezi nejlepších osm týmů se Porubanky porvou nejprve 4. 2. od 18 hodin na domácí palubovce ostravské sportovní haly Sareza, aby se o týden později 11. 2. představily na půdě soupeřek v Gjakove vzdáleném více než 1000 kilometrů, kde utkání začne v 16 hodin.

Úprava programu Interligy

Kvůli tomuto nabitému evropskému programu došlo i k úpravě termínové listiny v Interlize házené žen, kdy utkání se Slavií Praha a Zlínem budou nově ve středu. Na půdě Slavie se Porubanky v rámci 16. kola představí 1. 2. od 17:30, domácí utkání se Zlínem bude na programu 8. 2. od 18 hodin. Hráčky tak budou ve výrazně větším zápasovém zápřahu, když kromě bojů na evropské scéně budou hájit také aktuálně pátou příčku v letošním ročníku prestižní česko-slovenské házenkářské soutěže.

Po výhře v posledním domácím utkání s Prešovem v poměru 29:26 přijde na řadu již o 4 dny později třetí celek soutěže Slavie, se kterou první vzájemný duel na domácí půdě skončil po vyrovnaném průběhu těsnou prohrou 21:22. Zlín pak v týdnu mezi pohárovými zápasy bude dotírat na Ostravanky s aktuální dvoubodovou ztrátou na jejich pátou příčku tabulky. První srovnání moravských celků skončilo po utkání chudém na branky vítězstvím Sokola 15:18. Nezbývá než věřit, že následující dva náročné týdny hráčky zvládnou a zajistí si nejen postup v evropské soutěži, ale také postupovou příčku do vyřazovací části letošní sezony, na kterou aktuálně ztrácí ­­­2 body.

 

Pro HNB Pavla Turečková