Na novou sezónu se připravují i rozhodčí a delegáti

O uplynulém víkendu (22. – 23. srpna 2015) uspořádala Komise pro soutěže, pravidla a rozhodčí ČSH v Přibyslavi nominační seminář rozhodčích ČSH nejvyšších skupin I a II. Současně s rozhodčími se celého semináře účastnili také delegáti ČSH.

Přibližně osmdesát zástupců svazu, rozhodčích a delegátů se v průběhu dvoudenního semináře společně věnovalo pravidlům, předpisům českého svazu, testování a dalším aktivitám a výkladům spojeným s novou sezónou.

Od sobotního dopoledne až do nedělního pozdního odpoledne seminář vedli zástupci soutěžní komise Petr Novák, Jiří Konečný a Jiří Ondráš. V neděli navštívil účastníky se svou prezentací také zahraniční host, bývalý československý reprezentant, později přední mezinárodní rozhodčí a nyní zaměstnanec Evropské házenkářské federace odpovědný za oblast rozhodčích, Vladimír Rančík ze Slovenska. V řadách rozhodčích se objevily nové tváře postoupivších rozhodčích z nižších soutěží, stejně tak se o možnost stát se delegátem pro nadcházející sezónu ucházelo i několik nových zájemců a zájemkyň.

Všichni rozhodčí a delegáti psali v průběhu semináře dva testy, z legislativních předpisů a z pravidel házené. Nedělní ráno je již tradičně vyhrazeno fyzickým prověrkám rozhodčích, kteří absolvují tzv. shuttle-run test (nebo beep-test). 

Nová sezóna sebou přináší nové legislativní předpisy ČSH a i drobné úpravy v soutěžích, se kterými byli účastníci také podrobně seznámeni, aby vše již od prvního hvizdu fungovalo správně. Jen namátkou se jedná například o rozšíření počtu hráčů, kteří mohou nastoupit v utkání extraligy (16 hráčů), o úpravu toho, co bude následovat po remízovém utkání v play-off extraligy (jedno prodloužení 2 x 5 minut, a poté sedmimetrové hody), o omezení počtu hraných utkání jedním hráčem během 48 hodin (max. 2 utkání za 48 hodin), anebo například o upřesnění předpisů týkajících se barevnosti viditelného termo-prádla používaného hráči jednoho týmu (pokud je používáno, musí ho mít všichni hráči jednoho týmu, kteří ho použijí, ve stejné barvě).

Obecně se česká házená potýká s nedostatkem rozhodčích, jejichž počet rok od roku klesá. Jedna z nových úprav legislativy stanovuje i povinnosti klubů mít, dle daného klíče, příslušný počet aktivních rozhodčích. Každopádně nejen díky této úpravě určitě bude vítán každý, kdo bude chtít řady rozhodčích rozšířit.

Všichni rozhodčích skupiny I a II (tj. rozhodčí rozhodující WHIL, extraligu a 1. ligy mužů a žen) a delegáti se rozjeli domů v neděli odpoledne s tím, že již za dva týdny (první zářijový víkend) je čeká úvodní kolo ženské interligy a mužské extraligy.

autor: HNB