Na hanáckém derby padl návštěvnický rekord házenkářské výstavy

Kostelec na Hané – Hanácké městečko s bohatou házenkářskou historií se v sobotu devátým místem a sedmým městem, kam od loňského září zavítala výstava Století házené. Putovní expozice mapuje historii tří házenkářských her, které se na našem území hrály – české házené, německé házené o jedenácti hráčích a skandinávského handballu. 
 
 
Po místních lidech a školních dětech očekávali kostelečtí házenkáři největší nápor návštěvníků v neděli večer, kdy do městské sportovní haly proudily davy diváků na hanácké druholigové derby mezi Kostelcem a Prostějovem. Podle pořadatelů padl jeden z návštěvnických rekordů výstavy -  u panelů a vitrín se vystřídalo za dvě hodiny dvě stě čtrnáct milovníků házené. „Na takovou návštěvu z Kostelce i z nedalekého Prostějova na derby jsme hodně spoléhali, naši příznivci nás v dramatickém zápase hnali k vítězství, “ poznamenal jeden z organizátorů výstavy Pavel Přikryl, který v domácím dresu vyběhl na palubovku. Místní odchovanec primárně hájící barvy extraligového Zubří svým výkonem výrazně posílil Kostelec na cestě za cennými druholigovými body. 
 
 
 Po čtvrtročním pobytu ve Vlastivědném muzeu v Olomouci se vloni na podzim expozice vydala na pouť po házenkářských vlastech moravských a českých. Z Hané se přesunula na Valašsko do Zubří a přes baštu házené ve Veselí nad Moravou dorazilo „putující muzeum házené“ v březnu do Reduty v Uherském Hradišti, v květnu odsud do obřadní síně radnice v Kunovicích a do západních Čech na mládežnický turnaj ve Městě Lázně Kynžvart, potom zpět do Olomouce na házenkářskou Lion Sport akademii a znovu do Veselí nad Moravou na oslavy osmdesátin házené ve městě. „Výstava je vlastně procházkou více než stoletou historií házené v Rakousku-Uhersku, Československu a Česku, na výstavních panelech nechybí jediná událost či fotografie, která měla nějaký význam. Návštěvníci spatří i důležité dokumenty, publikace a další předměty. Výstavu lidi navštěvují vždy postupně, za měsíc jich přijde většinou kolem půl tisícovky. Kostelečtí fanoušci na derby v průběhu dvou hodin v přestávce a před i po utkání určitě zbourali návštěvnický rekord. V muzejních sálech by se muselo na  výstavě najednou setkat pět plných autobusů lidí,“ vysvětlil autor výstavy Vladimír Salčák. Sportovnímu historikovi se za velké podpory pracovníků sekretariátu Českého svazu házené podařilo k vlastním sbírkám fotografií, knih, časopisů a dalších předmětů do expozice zapůjčit většinu medailí, které česká házená dokázala na mistrovstvích světa a Evropy i olympijských hrách od roku 1930 získat. K vidění budou až do čtvrtka tři míče z let 1957, 1964 a 1967, které padaly do branek ve finálových utkáních mistrovství světa, dres Filipa Jíchy, ve kterém vyhrál Ligu mistrů v Kielu. Svoje trofeje věnovaly nebo zapůjčily osobnosti české a československé házené mistryně světa 1957 Věra Dvořáková, mistr světa 1967 Rudolf Havlík, Josef Trojan, nejúspěšnější český trenér historie Jiří Zerzáň, trenérka Věra Tománková, reprezentační brankářka Věra Macharáčková, Karel Nocar a další. „Moc chci poděkovat za přípravu výstavy nejen hráči Pavlu Přikrylovi, ale i jeho otci stejného jména, Davidovi Ševčíkovi a dalším, především však panu Jiřímu Hoffmannovi, který se ujal role průvodce výstavou,“ zve k návštěvě vestibulu kostelecké sportovní haly kurátor výstavy Století házené Vladimír Salčák.
 
 
Česká (dnes národní) házená se v Kostelci na Hané hrála v první polovině minulého století, házenou podle mezinárodních pravidel zastihl ve městě rok 1958. Ve městě se hrála mužská i ženská druhá liga, jeden rok i mužská extraliga. Za vzestupem místní házené stály nejen výborné podmínky a nadšení sportovci, ale i výstavba nové základní školy a městské sportovní haly v září 1997. V této sezoně tam hrála svá utkání Zora Olomouc, protože olomouckou í halu tenkrát zničily povodně. Vítězství v play off s HC Cement Hranice v dubnu 2003 znamenalo postup do interligy (HIL). „Tuto nejvyšší házenkářskou soutěž v České republice a na Slovensku jsme hráli dvě sezony a v soutěžním ročníku 2004-05 a obsadili jsme páté místo mezi kluby České republiky za družstvy Karviné, Frýdku-Místku, Dukly Praha a Zubří, před družstvy Házená Brno a Cementem Hranice,“ potvrdil kapitán tehdejšího kosteleckého týmu David Ševčík, který se zasloužil nejen o otevření výstavy, ale i na zisku dvou druholigových bodů za těsné vítězství domácích 30:28. 
 
Foto: Eva Salčáková
Autor: František Míčka