Mostečtí Černí andělé porazili Zvenigorod a postupují do jarní části Poháru EHF

V neděli 19. listopadu přepsaly házenkářky DHK Baníku Most svou klubovou historii! Černí andělé, jak se v Mostě hráčkám říká, se probojovaly do jarní části Poháru EHF.

Mostecký tým měl před sezónou 2017/2018 velké plány i ambice. Nejprve projevil zájem o účast v Lize mistrů, která ale byla Baníku zamítnuta. O to víc se pak mostecké plány začaly upínat na Pohár EHF. Právě na něj se rozhodlo vedení Baníku Most a hráčky samotné "zaútočit". Jedním hlasem jasně z kabiny znělo, že hlavním letošním cílem je probojovat se do jarní části Poháru EHF. V Mostě k tomuto cíly vzhlíželi celé čtyři roky.

V letošním ročníku Most hrál až v druhém kvalifikačním kole. V tom byly mosteckým hráčkám nalosovány holandské házenkářky z týmu Morrenhof Jansen Dalfsen. S těmi Černí andělé neměli sebemenší problém. V Holandsku Most zvítězil o čtyři branky (32:28) a na domácí půdě Most zvítězil o branek osm (kdy domácí trenér měl možnost dát v zápase šanci všem hráčkám z lavičky).
Soupeři pro třetí kvalifikační kolo měli již zvučnější jména a všichni napjatě čekali, koho jim los přisoudí. Mostecký klub byl nalosován mezi posledními a soupeřkami se jim staly ruské házenkářky z týmu Zvezda Zvenigorod. Ač si Baník nepřál ruského soupeře, tak po losu zavládla v týmu spokojenost a ve vzduchu začala být cítit šance - šance na postup. Zvezda se jevila jako hratelná nejen hráčkám, ale i trenérovi Peteru Dávidovi, který pro mostecký web řekl: "Z týmů, z nichž se losovalo, bylo několik pro nás hratelných soupeřů a myslím, že jednoho z nich jsme dostali, což je celkem příjemné.". Postupové šance tak byly 50-50.

Černí andělé začali dvojzápas v Rusku. První poločas zápasu byl vyrovnaný a v tom druhém Rusky ukázaly, že jsou doma silné a dokážou soupeře udolat. Most však sebral všechny síly a v posledních necelých třech minutách utkání dokázal hrozivou ztrátu sedmi gólů zkorigovat na rozdíl pouhých tří gólů. Prohra 28:31 tak byla pro Anděly jejich "malou výhrou" a také důkazem toho, že nic není ztracené. Odvetné utkání v Mostě bylo netrpělivě vyhlíženo všemi fanoušky házené. Tým se soustředil na přípravu a také spoléhal na podporu svých věrných fanoušků, kteří v mostecké hale dokážou udělat "peklo" a bouřlivou atmosféru. V neděli vpodvečer se mostecká hala zaplnila a bouřlivým potleskem vítala Černé anděly na palubovce.  Začátek utkání nebyl dle mosteckých představ. Zvenigorod se ujal rychlého vedení a to držel do páté minuty. Pak začal úřadovat Most, který se ujal vedení. V 15.minutě byl stav ještě vyrovnaný (8:8), ale pak pomalu začaly mostecké házenkářky navyšovat své vedení. Díky skvělé obraně, výborně chytající Dominice Müllnerové a produktivitě hráček v útoku vyhrály zbývající pasáž hry poměrem 10:5. Poločasový výsledek 18:13 pro Most tak dával jasné znamení, že gólové manko z Ruska je smazáno a Andělé mají nejen gólový náskok, ale mají i herně navrch.

Druhý poločas patřil zcela jasně mosteckým Černým andělům. Hráčky hrály zodpovědně, trpělivě a neustále navyšovaly své vedení. V závěru zápasu dostaly příležitost opět i hráčky z lavičky. Poslední minutu utkání propukla radost u všech (momentálně sedících) hráček na lavičce a po závěrečném hvizdu propukla ta pravá mostecká radost a hráčky začaly naplno slavit s celou zaplněnou mosteckou halou. Svůj hlavní cíl sezóny 2017/2018 tak házenkářky DHK Baníku Most splnily, a to v neděli 19. listopadu.

  

Nyní nastává házenkářská pauza. Reprezentantky se rozjíždějí na reprezentační srazy, akce. I tak ale bude zcela jistě jejich zrak upřen na čtvrteční den. Ve čtvrtek 23. listopadu v 11:00 hodin proběhne losování do skupin v Poháru EHF.

V prvním koši je francouzský tým Brest Bretagne Handball, norský Larvik a Vipers Kristiansand a polský Vistal Gdynia.
V druhém koši jsou dánské týmy Randers HK a Viborg HK, ruská Lada a švédský H 65 Höörs HK.
Ve třetím koši je francouzský tým Issy Paris Hand, norský Byasen Handball Elite, a rumunské týmy SCM Craiova a HC Zalau.
Ve čtvrtém koši je český tým DHK Baník Most a spolu s ním dánský Koebenhavn Haandbold, ruská Kuban a turecký tým Kastamonu Belediyesi GSK.

Ze soupeřů, kteří se nacházejí v ostatních koších, je těžké vybírat. Všechny týmy mají zvučná jména a mnoho zkušeností. Vždyť např. Bretagne vloni, při první účasti v Poháru EHF, vypadla až ve čtvrtfinále. Larvik je pravidelný účastník a semifinalista/finalista, Lada byla také několikrát ve finále, H 65 Höörs byl ve čtvrtfinále EHF nebo ve finále Challenge Cupu.. V případě, že bude Baníku nalosován francouzský tým Issy Paris Hand, tak se mostecké hráčky potkají s českou reprezentantkou Veronikou Malou, která od letošní sezóny hájí barvy Issy Paris.
Černé anděly čeká střetnutí s házenkářskou elitou. Střetnutí, které pro ně bude velkou zkouškou, ale zároveň i odměnou za všechnu práci a dřinu, kterou odvedli a odvádějí.

Jak řekl trenér Peter Dávid pro mostecký web: "Je to obrovský úspěch a jsme neskutečně šťastní, že jsme se dostali mezi evropskou házenkářskou elitu. Je to úspěch nejen pro klub, ale také pro město, region i celou českou házenou. V tuto chvíli už je celkem jedno, kdo bude naším soupeřem, kdo z evropské elity k nám dorazí. Pro nás je to splnění snu, o který jsme se několik let snažili a bude to obrovský svátek, který si budeme užívat.".


 

zdroj: HNB

foto:
www.dhk-banikmost.cz (foto č.3,5,6 - Jan Pimper)
www.mostecka-vlastovka.cz (foto č.2,4,8 - Tomáš Urban)
www.sport.idnes.cz (foto č.1,7 - Ondřej Bičiště)