Lvíčci ze Žirovnice a Jindřichova Hradce spojili síly

Sezóna házené 2014/2015 sice již patří historii, ale určitě není na škodu, připomenout si jednu zvláštní událost, která nemá v českých házenkářských luzích a hájích přesné obdoby. Jedná se o společný projekt s názvem Lvíčci, jenž v kategorii mini žákyň vznikl kooperací klubů z dvou krajů, a sice DHK Slavoj Žirovnice z Vysočiny a jihočeské TJ Házená Jindřichův Hradec.

Bylo jich málo

Mini žákyně Slavoje se potýkaly s nedostatkem hráček, zůstalo jich jen pět. Nemohly se tak na Vysočině ani přihlásit do krajského přeboru systému 6+1, horko-těžko počet stačil na 4+1, ale jen za předpokladu, že z pětice dívenek nebude žádná chybět. V tomto systému soutěž nakonec Žirovnice absolvovala samostatně, naštěstí se podařilo postupně do oddílu přivést další čtyři novicky.

 

Pomoc z J. Hradce

Opačný problém měl klub od rybníku Vajgar, kde byl v kategorii mini žactva přetlak. Některé žačky se na hrací plochu dostávaly méně, nebyly tolik vytížené. K tomu, aby se mohly dostatečně projevit, se našla možnost spolupráce s Žirovnicí. Tam se přesunulo pět holek, mezi nimiž hlavně brankářka Julie Smejkalová, jež tak pomohla na postu, kde Slavoj nejvíc tlačila bota. „Byli jsme moc rádi, že u nás v jednotě souhlasili s tím, aby děvčata mohla jít hrát jinam,“ uvedl Michal Mátl z J. Hradce, jeden z trenérského kvarteta, který Lvíčky vedl. Dalšími kouči byli Jan Prantl, Marie Vokušová a Karel Petržala.

 

Lvíčci

Společné družstvo dostalo název Lvíčci, přičemž od jara 2015 bylo mimo soutěž zařazeno do krajského přeboru 6+1 v jižních Čechách. Startovalo v něm pod označením J. Hradec C. „Asi bychom skončili docela vysoko v tabulce, jelikož holky z devíti zápasů prohrály pouze tři, a sice s těmi týmy, které byly považováni za favority,“ podotkl Mátl. Lvíčci podlehli pouze Písku, Strakonicím a J. Hradci A, soutěž dokončili s bilancí 5 – 1 – 3 při skóre 127:109. V jihočeském přeboru 4+1 nastupovala jindřichohradecká lví skupina samostatně.

 

Turnaje

Na nich Lvíčci hráli s velkými úspěchy pod hlavičkou Slavoje Žirovnice. Dívky startovaly na turnajích po celou sezónu a oddíl z perleťového města řádně proslavily. Hned první společný start se vydařil, když na „Mikulášském poháru“ ve Veselí nad Moravou družstvo skončilo druhé. Před ním byla jenom pražská Slavia. „Hrálo se tam dvoukolově, aby bylo pořadí co nejspravedlivější, sehráli jsme deset utkání,“ vzpomněl na prvotní úspěch Mátl. Cenu pro nejlepší gólmanku turnaje si odtud odvezla Smejkalová, jež je velmi talentovaná.

 

Další úspěchy

Druhé místo na Slovácku ukázalo potenciál Lvíčků, kteří prokázali, že patří mezi špičku v kategorii mini žactva v celé ČR. Potvrdili to hned následně v Praze – Hájích, kde obsadili 3. příčku z 10 účastníků. Pak vyrazili na mezinárodní měření sil do Pardubic, kde skončili opět třetí, když před nimi byla na druhé pozici slovenská Ivanka pri Dunaji. Oba tyto turnaje vyhrál J. Hradec, jenž je v republice vůbec nejlepší.

 

Šulcův memoriál – 1. místo

Vyvrcholení celé sezóny čekalo Lvíčky v Plzni, kam už Žirovnice cestovala s celým kádrem, který se během roku vytvořil. Na XXIV. ročník „Memoriálu Karla Šulce 2015“ jelo 14 dívek, z nichž sedm bylo jedenáctiletých a ostatní desetileté a mladší. Starší házenkářky startovaly v turnaji 6+1, v níž bylo 15 celků, odehrály tam 9 střetnutí a obsadily nepopulární 4. místo. Do soutěže 4+1 se přihlásilo 24 družstev, mezi nimiž neměli Lvíčci žádnou konkurenci. Vyhledávané klání naprosto opanovali, vyhráli všechny své zápasy se skóre 204:62! Nechali za sebou Zlín (2.), J. Hradec (11.) i Slavii Praha (19.). „Mladší holky nejenže zvítězily, ale ony ještě pomáhaly starším. Často přebíhaly bez odpočinku od jednoho hřiště k druhému. Některé měly v nohách i osmnáct zápasů, byl to heroický výkon,“ chválil Mátl své svěřenkyně.

 

Co dál?

Projekt Lvíčků pravděpodobně pokračovat nebude, neboť Slavoji se kádr trochu rozrostl a některé hráčky TJ Házená dorostly do kategorie mladších žákyň. „Avšak i jedna sezóna ukázala, že při dobré vůli se dá spoluprací pomoci dětem, aby se mohly věnovat sportu, který mají rády,“ okomentoval Mátl ojedinělou aktivitu v české házené. Slavoj Žirovnice díky ní překlenul jedno období, aniž by musel tým mini žákyň zrušit.

 

Lvíčci 2014/2015: 

Julie Smejkalová – Valentýna Hauserová, Adéla Mazánková, Leona Mátlová, Michaela Vokušová (všechny J. Hradec), Tereza Šindelářová, Zuzana Coufalová, Lucie Hemberová, Lucie Randlíková, Kateřina Prantlová (Žirovnice), Gabriela Juráčková, Aneta Čechová, Kamila Brtníková, Martina Svobodová (nové hráčky).

 

Pro HNB Roman Pišný