Kvalifikace na EURO žen 2016 začíná ...

Ženská seniorská reprezentace se chystá na svůj první sraz sezóny 2015/2016, který se tentokrát  bude konat od 4. října v Praze, kde Češky sehrají první kvalifikační zápas Mistrovství Evropy 2016. V nominaci trenéra Bašného se objevila i Helena Štěrbová, která se nedávno s reprezentací rozloučila.
 
 
Švédský los, při kterém byla přítomna i česká reprezentantka Martina Crhová, přiřkl českému seniorskému výběru žen soupeřky druhé skupiny z Itálie, Srbska a Ukrajiny. Z kvalifikace postoupí na mezinárodní evropskou akci dva první celky skupiny. Mistrovství Evropy se pak bude konat od 4. do 18. prosince 2016 ve švédských městech Kristianstad (působiště Martiny Crhové a v současnosti Martiny Weisenbilderové), Malmö, Helsingborg, Göteborg a Stockholm.
 
 
Trenéři Jan Bašný a Jan Bělka nemohou pro první kvalifikační dvojzápas počítat se zraněnou kanonýrkou Ivetou Luzumovou. Naopak týmu přichází na pomoc dlouholetá opora Helena Štěrbová. " Žádný návrat se nekoná, jde spíše o povolání ze zálohy trenérem Janem Bašným," osvětluje svoji nominaci Helena Štěrbová a dodává, "vzhledem k tomu, že jsem brala tuto krásnou reprezentační kapitolu jako uzavřenou, rozhodnutí jet bylo hodně těžké. Nároďák pro mě ale vždy znamenal hrozně moc, takže jsem nedokázala říct ne. Navíc je to příležitost si reprezentační atmosféru ještě naposledy užít. Jestli budu schopná pomoci se uvidí, v případě, že platná budu, pomůžu ráda." 
 
 
Foto: Alex Wipf
 
Jak to někdy u nás bývá, co Čech to trenér, a tak se určitě objeví námitky, proč jsou nominovány hráčky, které nemají angažmá a nebo hrají nižší soutěže v zahraničí. Zeptali jsme se raději tedy Heleny předem, jak je to s její přípravou. "O celé situaci jsem dlouho přemýšlela, probírala jsem to jak s rodinou, tak s přáteli a všichni se shodli na tom, že to je správné rozhodnutí. Beru to tak, že je to mé poslední soustředění, a proto na sobě opravdu hodně pracuji, abych byla fit a připravená,"  říká ke svému rozhodnutí naposledy reprezentovat Českou republiku usměvavá právnička, která si krásný život na jihu Francie užívá a současně se dál snaží na svém vzdělání pracovat, například tím, že píše rigorózní práci a v říjnu začíná studium LL.M..
  
 
Program první série kvalifikačních utkání mistrovství Evropy 2016: 
 
7. 10. 2015 od 16.05 hodin: Česko – Itálie (Praha, Podvinný mlýn)
11. 10. 2015 od 17.00 hodin: Ukrajina – Česko (Užhorod, hala Junosť) 
 
 
Trenér Jan Bašný na zápasy proti Itálii a Ukrajině nominoval 15 hráček: 
 
Brankářky: Barbora Raníková (Nantes Loire Atlantique, Francie), Lucie Satrapová (Thüringer HC, Německo), Dominika Müllnerová (Baník Most).
 
Pravé spojky: Michaela Hrbková (Siófok KC, Maďarsko), Helena Ryšánková (Sokol Poruba).
 
Střední spojky: Kateřina Keclíková (Slavia Praha), Petra Růčková (Baník Most), Šárka Marčíková (Sokol Poruba).
 
Levé spojky: Markéta Jeřábková (Baník Most), Helena Štěrbová (bez angažmá).
 
Pravé křídlo: Jana Knedlíková (Audi ETO Györ, Maďarsko). 
 
Levá křídla: Kristýna Salčáková (Achenheim Truchtersheim, 3. liga Francie), Veronika Malá (Slavia Praha).
 
Pivotky: Petra Adámková (Koblenz/Weinbern, 2. liga Německo), Dominika Kolomazníková (HSV 1956 Marienberg, 3. liga Německo).
 
Náhradnice: Iveta Luzumová (Thüringer HC, Německo), Andrea Očadlíková, Leona Šviráková (Sokol Poruba), Anna Gebre Selassieová, Tereza Kubáčková, Ivana Salašová, Lucie Severová (Zora Olomouc), Kamila Kordovská, Petra Kudláčková, Alena Stellnerová (Slavia Praha), Lenka Hradilová (Koblenz/Weinbern, Německo), Michaela Janoušková (Bayer Leverkusen, Německo), Martina Weisenbilderová (Kristianstad, Švédsko).
 
 
Další program české ženské reprezentace:
 
9. 3. 2016: Česko – Srbsko (Zlín, hala Euronics)
12. nebo 13. 3. 2016: Srbsko – Česko (zatím neupřesněno)
1. nebo 2. 6. 2016: Itálie – Česko (zatím neupřesněno)
4. 5.  2016: Česko – Ukrajina (Most)
 23. - 30. 11. 2015: Přípravný kemp v Plzni a turnaj ve Francii (Francie, Kuba, Rumunsko) 
 
Oficiální stránky šampionátu najdete zde: swe2016.ehf-euro.com/home/
 
Pro HNB Pavla Turečková