Hodnoty sportovních mistrů

České týmy se ve sportovních hrách na mistrovstvích světa či Evropy až na výjimky dlouhodobě umísťují mimo medailové pozice, často se na vrcholné akce ani nekvalifikují. Kdysi jsme bojovali o cenné kovy, dnes se radujeme i ze šťastného čtvrtfinále. Na olympijských hrách v Riu jsme žádný tým neměli. Mají české reprezentační výběry na víc? V cestě nám často nestojí soupeř nebo náš sport, ale my sami. CELÝ ČLÁNEK Jana Procházky a Michala Bardy najdete ZDE.

Láska ke sportu 

Média ráda prezentují sport jen jako boj, ale sport je především projevem lásky. Lásky k pohybu, ke sportu, ke svému týmu, k vlasti, k lidem. Dělat sport především srdcem naplněným láskou je mnohem mocnější hybatel než kalkul rozumu. Láska je základním elementem pro úspěch v životě. Phil Jackson ve své knize Jedenáct prstenů soudí: „Po 40 letech ve sportovním prostředí mě nenapadá přesnější popis pro tu nejvyšší hodnotu spojující všechny hráče na jejich cestě za něčím téměř nedosažitelným.“ A jeho vzor, legendární kouč John Wooden, na otázku, co stálo za jeho neuvěřitelným trenérským úspěchem, odpovídal: „To je jednoduché: v mém koučování bylo vždy mnoho lásky.“ 

Nadšení, vášeň a radost 

Pokud v sobě máte lásku, najdete ve sportu i nadšení, vášeň a radost. Pokud ale ráno nevstáváte s pocitem nadšení pro danou činnost, těžko v ní dosáhnete naplnění svého potenciálu. Stanete se tím, jak se sami chováte. Když vstáváte otrávení a cítíte se otrávení, budete otrávení - a lidé okolo vás taky. 

Víra 

Muhammad Ali také říkal: „Abys byl velkým šampionem, musíš uvěřit tomu, že jsi nejlepší. A pokud nejlepší nejsi, alespoň to předstírej!“ Víra má totiž tu přednost, že obchází pochybnosti rozumu i strach, že něco nejde. Vydávat ze sebe každý den vše, čeho jste schopni, vyžaduje silnou víru. Velkých věcí nikdy nebylo dosaženo bez pravdivé a pevné víry. 

Odvaha 

Lídr musí mít odvahu. I odvahu ke změně. Odvahu bojovat za to, v co věří. Ještě jednou Muhammad Ali: „Člověk, který nemá odvahu riskovat, ničeho v životě nedosáhne.“ Člověk si také mnohem víc váží věcí, pro jejichž dosažení musel vyvinout velké úsilí. Právě tohle je krutá past naší závislosti na pohodlí. 

Respekt 

Všichni se nemusí navzájem milovat, ale musí se respektovat. Respekt je základním předpokladem a podmínkou pro kultivaci vyšších hodnot. Tím, jak se chováme na stadionech k hráčům i rozhodčím, jak nastavujeme a dodržujeme pravidla, i tím, jak spolu komunikujeme, zároveň projevujeme i naše hodnoty. Každý den znovu stavíme nebe, pod kterým žijí a hrají si naše děti. Pod kterým vyrůstají sportovci, kteří nás mají reprezentovat. My určujeme, zda půjdou životem s hlavou vztyčenou, nebo zda budou s Karlem Krylem „rýt držkou v zemi“. 

Fair play 

Charakter a hodnoty člověka se projevují ve fair play: není to nic jiného než dělat správné věci. Ve sportu není silnějšího ideálu než džentlmenství a fair play. V tomto ohledu je to, zda jste hráli fér, mnohem cennější než výsledek. Týmová spolupráce Týmovou spolupráci iniciuje lídr, hodnoty pak formují identitu týmu. Týmová spolupráce neznamená spolu jen hrát, ale také respektovat se navzájem, důvěřovat si a starat se jeden o druhého.

 

Zdroj: Magazín COACH (7. listopadu 2017)