Grand prix Praha

První ročník mezinárodního mládežnického turnaje s názvem „Grand prix Praha“, ovládl ve dnech 18. – 20. září 2015 Sportovní areál SAB Břve a halu na Zličíně. Velká cena Prahy byla určena pro chlapce a dívky ročníků 2001 – 2002. Turnaj, kterého se účastnilo 9 týmů, pořádal za výrazné podpory Magistrátu hlavního města Prahy Pražský svaz házené ve spolupráci s ČSH. 
 
 
Dívčí část turnaje se odehrála v hale na pražském Zličíně systémem každý s každým a hracím časem 2x20 minut. Za tým Výběru Prahy nastoupila děvčata ze Sokolu Vršovice, Slavie Praha, Sokolu Kobylisy II. a HC Háje, které se postupně utkaly se dvěma slovenskými týmy Iuventy Michalovce, DHC Slavií Praha a slovenským celkem MHK Bytča. 
 
 
Chlapci svou část turnaje odehráli ve Sportovním areálu SAB Břve, kde za týmy Výběrů Prahy 2001, 2002, nastoupili převážně házenkáři z Dukly Praha doplněni o hráče ze Sokolu Vršovice, Lokomotivy Vršovice a Chodova. Čtyřčlennou skupinu pak doplnil maďarský Gyöngyös a slovenské družstvo HK Bojnice. Také zde se hrálo systémem každý s každým, ale v hracím čase 2x25 minut.
 
 
Pořadatel, tedy Pražský svaz házené pojal turnaj jako přípravu svých výběrů na LODM 2017. "Turnaj nám ukázal, že s mladými výběry Prahy čeká trenéry ještě spousta práce. Většina hráčů a hráček má, vzhledem ke své tělesné konstrukci, problém prosadit se proti o rok starším soupeřům nebo je ubránit," konstatoval bezprostředně po turnaji Pavel Farář a dodal, "do Olympiády však zbývá rok a půl a tak věříme, že hráči a hráčky dospějí nejen fyzicky, ale budou na sobě tvrdě pracovat i po herní stránce, aby byli schopni své město, Prahu, na LODM řádně reprezentovat."
 
 
Oproti tomu například slovenský zástupce Iuventa Michalovce, který do Prahy přijel hned se dvěma dívčími týmy a spokojeně odjížděl s prvenstvím turnaje , které získal v konkurenci soupeřů Výběr Prahy 2002, Slavie Praha a MHK Bytča, pojal účast jako další získávání mezinárodních zkušeností. "Pozvánka do Prahy přišla čtrnáct dní před turnajem, proto jsme se  museli bleskově rozhodnout zda se turnaje chceme zúčastnit. Nakonec zvítězila touha soupeřit na mezinárodním poli a ještě k tomu v Praze. Na turnaj jsme odjížděli s obavami a do neznáma, čekala nás daleká cesta a soupeři zvučných jmen nabádali k ostražitosti. Byl jsem sám zvědavý, zda děvčata dokáží zopakovat kvalitní výkony z turnaje v Užhorodě a zároveň, jak se vyrovnají s nástrahami tohoto turnaje,“ přiznal trenér vítězného týmu Henrich Marcinčák a dodal, "turnaj však nebyl jen o házené. Do Prahy jsme přicestovali o den dříve a tak nám den volna po cestě prospěl. Prohlédli jsme si historickou část Prahy, odpočinuli si a připravili se v klidu na nadcházející zápasy. Na sobotní podvečer nám navíc manažer Dukly Praha Roman Farář  zabezpečil účast na extraligovém zápase mužů Dukly Praha s Kopřivnicí, který byl pro děvčata příjemným zpestřením pobytu v Praze, který jsme si všichni parádně užili. 
 
Konečné pořadí turnaje chlapců:
 1. HK Bojnice
2. Výběr Prahy 2001
3. Gyöngyös
4. Výběr Prahy 2002
 
Konečné pořadí turnaje dívek:
1. Iuventa Michalovce 2001 (SK),
2. DHC Slavia,
3. MHK Bytča (SK),
4. Výběr Prahy 2002,
5. Iuventa Michalovce 2002 (SK)
 
Autor: HNB
Zdroj: webové stránky Pražského svazu házené a  Iuventa Michalovce.
Foto: webové stránky Iuventa Michalovce.