Egypťanky se v Česku připravují na MS juniorek

Reprezentační výběr juniorek Egypta můžete v těchto dnech vidět na Jižní Moravě, konkrétně v Hustopečích,  kde se mladé Afričanky připravují na nadcházející mistrovství světa, které se bude konat začátkem července v Rusku. 

Česká házená bude mít na tomto šampionítu zastoupení v podobě mezinárodních arbitrů Jiřího Opavy a Pavla Válka.  České juniorky se na světovou akci neprobojovaly, ještě se však může stát, že v případě odstoupení  některého z kvalifikovaných týmů do Ruska také odjedou, jsou totiž vedeny jako první náhradnice. 

 

Proč si exotický tým vybral přípravu právě v České republice, a proč právě na Jižní Moravě nám objasní bývalý extraligový házenkář, známý funkcionář a organizátor Zdeněk Mičke.

 

Zdeňku, kdy vznikla prvotní myšlenaka spolupracovat s řadou házenkářských federací?

To už je dávno. V roce 2003 jsem začal pro mládežnické reprezentační družstva pořádat  mezinárodní turnaj Industrial Cup, a proto bylo zapotřebí spolupracoval s řadou federací, abych zajistil na tento turnaj vždy kvalitní družstva. Naší snahou bylo pozvat na každý ročník i nějaká družstva z jiných kontinentů, abychom se uměli na MS vypořádat s odlišným herním stylem.

Hostili jsme tak např. i atraktivní družstva Brazílie, Japonska, Kataru a v posledních ročnících i Egypta. Organizačně jsme tyto akce vždy zajišťovali na velmi vysoké úrovni. Družstva měla vždy zajištěn i bohatý doprovodný program a tak mne následně  řada federací začala žádat o zajištění sportovních soustředění. 

Pořádání těchto soustředění mně ve funkci vedoucího mládežnických reprezentací zajišťovalo stálé zdroje sparringpartnerů.

Vy jste ale na čas s pořádáním těchto akcí skončil, proč? 

Po volbách v roce 2013 to začalo být svazem vnímáno jako střet zájmů, tak jsem tyto aktivity ukončil. 

Od reprezentací jste však stejně odešel, takže teď je to návrat do jedoucího vlaku? 

Dá se to tak říct. Vloni jsem ukončil smluvní vztah s ČSH a tak když mi v březnu volali z Egypta, jestli bych jim pomohl zajistit v Evropě jejich závěrečnou přípravu před mládežnickými MS a pro muže před Olympijskými hrami v Riu, souhlasil jsem.

To znamená, že tedy v Čechách uvidíme i jíné zahraniční týmy, které se zde budou připravovat na vrcholové akce? 

Nebude to tak úplně v Čechách. Jsem házenkář a chci házené pomáhat, ale rozhodl jsem se pomáhat jen tam, kde o to stojí. Můj kamarád Pepa Trumpeš mně delší dobu žádá o pomoc s propagací házené na Jižní Moravě a tak bude většina těchto akcí pořádána na Jižní Moravě. 

Prvním týmem, který se zde připravuje jsou tedy Egypťanky. Koho dalšího jste k jejich přípravě přizval? 

Máte pravdu. V termínu 15.- 22.4. přijely jako první juniorky Egypta, které se připravují na MS v Rusku. Sehrály zde již 4 přátelská utkání s HK Hodonín, reprezentací juniorek Slovenska a Tatranem Bohunice.  Výsledky pro ně nejsou rozhodující. Pro nás je ale důležité to, že si pochvalují podmínky, které jsme jim za pomoci Pepy Trumpeše i Radka Bičana zajistili. 

Koho dalšího z Afrického kontinentu na Jižní Moravě uvidíme? 

V současné době se snažíme zajistit družstvu egyptských dorostenek, které přijedou v červenci, zajistit sparringpartnery. Jednáme s Brazílií a dalšími účastníky MS dorostenek, které se uskuteční od 19.7. v Bratislavě. 

Zdeňku, děkujeme za rozhovor a vlastně i za práci na zviditelňování České republiky a házené ve světě. Držíme palce, aby všechny připravované akce vycházely a přibývalo týmů, které se právě v Čechách chtějí připravovat.

 

Autor: HNB

Foto: Jaroslav Kolísek, osobní archiv Zdeněk Mičke