Černí andělé letí do Ruska - 3.kolo EHF CUP pro ně začíná v neděli

V neděli 12. listopadu začne pro házenkářky Černých andělů, z mosteckého oddílu DHK Baník Most, další pouť evropským pohárem!

V druhém kole kvalifikace si celkem snadno Baník poradil s holandským týmem Morrenhof Jansen Dalfsen. Dvakrát mostecké hráčky zvítězily - na půdě soupeře 32:28 a na domácí palubovce 28:20.

Nyní je čeká dvojzápas třetího kola kvalifikace poháru EHF CUP. Soupeřkami jim budou hráčky z ruského týmu Zvezda Zvenigorod. Možná je to náhoda nebo osud, ale i tento tým mostecké hráčky znají z přípravy. Stejně jako tomu bylo v případě Holanďanek, tak i Rusky byly v loňské i letošní přípravě soupeřkami Mostu na přípravném turnaji Českého porcelánu Dubí.

Mosteckým házenkářkám jsou ruské soupeřky ve třetím kole kvalifikace asi souzené. V sezóně 2014-15 narazily na tým Rostov-Don. V sezóně 2015-16 je čekal tým Dinamo-Sinara. S oběma ruskými týmy Baník vypadl a neprobojoval se do jarní části poháru EHF. Jak se říká: "Do třetice všeho dobrého." A v to se věří i v Mostě! Již před začátkem sezóny se z klubu ozvalo, že v poháru EHF se chtějí Černí andělé probojovat do jarní části. V záplavě týmů, které se nacházely v osudí při losování třetího kola bylo spousty těžších týmů, než je ruská Zvezda. Most do dvojice získal jednoho z hratelných soupeřů a pokud se na něj pečlivě připraví (podobně jako tomu bylo u Dalfsenu), tak se přezimování v poháru EHF může do třetice opravdu podařit.

Kdo je ruský tým Zvezda Zvenigorod? Jedná se o ženský házenkářský klub, který se nachází asi 70 km od Moskvy. Hraje ruskou Super Ligu. V té se loni umístil na čtvrtém místě. V letošním ročníku (po osmi odehraných zápasech) je na pátém místě . Tým patří k těm nejlepším v Rusku, ale dobré jméno má i v Evropě. V ročníku 2006-07 Zvezda vyhrála Pohár EHF a v dalším ročníku 2007-08 tým vyhrál Ligu mistrů (finále s rakouským týmem Hypo Niederösterreich).

Mostečtí Černí andělé do Ruska odlétají v sobotu dopoledne. Po příletu budou mít hráčky na programu lehčí trénink a seznámení se s halou, v které bude zápas probíhat.
První utkání se tedy hraje na půdě mosteckých soupeřek - ve Zvenigorodu. A to v neděli 12.listopadu, od 18:00 (od 16:00 našeho času). Utkání budou řídit izraelští rozhodčí. Pro Baník je tak opět výhodou to, že odvetu sehraje na domácí půdě před svými skvělými fanoušky. Odveta je na programu o týden později v Mostě - 19.listopadu. Začátek utkání je v tradiční čas, v 18:00. Toto utkání budou pískat norští rozhodčí. Cena vstupenky je 100Kč (dítě do 5 let, bez nároku na sedadlo, neplatí). Předprodej začíná na recepci mostecké haly od 10. listopadu. Zbylé vstupenky z předprodeje pak bude možné zakoupit před zápasem na pokladnách haly.

Před cestou do Ruska,v intenzivní tréninkové přípravě, si našla Markéta Jeřábková čas na zodpovězení několika otázek.

Před losem z kabiny znělo: "Hlavně ne ruský tým." a on na vás při losování tak nějak zbyl.. Jak jste spokojené se Zvezdou, s týmem, který také znáte z letní přípravy?
Markéta: Myslím, že tenhle los je pro nás hratelný. Na druhou stranu, jestliže chceme postoupit do jara, měly bychom uspět nad Zvezdou.

V poháru jste celkově nastřílely 60 gólů. Ty sama si jich vstřelila 12. Máte už nějaký "recept" na Rusky?
Markéta: Máme jejich videa z posledních pohárových zápasů proti Brühlu, známe je z léta. Typické Rusky, výborné 1:1.

Jakou očekáváš atmosféru v Rusku? Myslíš, že bude obdobná jako v Mostě?
Markéta: Na zápase v Rostově v roce 2014 byla atmosféra úžasná. Přesto s domácími fanoušky se to srovnat nedá.

Vaším sezónním cílem je postup do jarní části poháru. Jak vidíš vaše postupové šance?
Markéta: Už jsem se zmiňovala v první otázce. Postoupit určitě chceme za každou cenu a uděláme pro to maximum!

 

Českému zástupci Baníku Most na evropské házenkářské scéně přejeme hodně štěstí, co nejpříznivější výsledek do odvety a hlavně ať se boj obejde bez zranění.

 

zdroj: HNB

foto: facebook DHK Baník Most, Zvezda Zvenigorod