Bude další jednání o společné česko-slovenské soutěži házenkářů?

Již od loňského jara čteme a slyšíme o plánované společné mužské soutěži Čechů a Slováků. Původní plány, že se začne hrát již od příštího ročníku 20017/2018, však v posledních týdnech dostaly velké trhliny poté, co většina extraligových klubů prohlásila, že se do této soutěže nepřihlásí.

Kluby uvedly (prohlášení klubů  ze dne 26. ledna 2017), že hlavním důvodem je nepřipravenost soutěže ze strany Českého svazu házené (ČSH). Ten ve svém prohlášení kontroval a toto tvrzení odmítl. Navíc Exekutiva ČSH stanovila termín pro přihlášení do nové společné soutěže do 31. ledna 2017 s tím, že upozornila na znění legislativních předpisů ČSH, které umožňují za opakované odmítnutí nároku na postup do vyšší soutěže, kterým by společná liga byla, přeřadit družstvo do soutěže nižší (viz zápis z Exekutivy ČSH ze dne 20. ledna 2017).

V daném termínu se však do společné soutěže přihlásila pouze dvě extraligová družstva – HC ROBE Zubří a HC Dukla Praha, přičemž Dukla pouze s podmínkou, že se soutěže bude účastnit minimálně šest extraligových klubů. Ostatní kluby setvaly na své pozici, že je liga nepřipravena a přihlášku v termínu nepodaly.

Na včerejší den (2. února 2017) byla svolána Exekutiva ČSH, aby nastalou situaci aktuálně řešila a z jejího zasedání vyšlo rozhodnutí, nabídnout klubům ještě jednu šanci k jednání – termín schůzky je stanoven na úterý 7. února 2017.

K současnému stavu se pro média již vyjádřili představitelé obou svazů:
"Slovenský partner má zájem o spuštění společné soutěže i v případě menšího počtu přihlášených týmů. A protože HC Dukla Praha jako druhý přihlášený podmiňuje ve své přihlášce její platnost účastí minimálně šesti extraligových klubů, tak za dané situace tedy projekt padá," řekl dle serveru Týden.cz Daniel Novotný, člen exekutivy Českého svazu házené (ČSH).

„Naším partnerem je v této věci Český svaz házené, proto se řídíme informacemi, které máme k dispozici od jeho představitelů. Za nás můžeme říct, že jsme připraveni a teď čekáme na jednání s českou stranou, ke kterému by mělo dojít v nejbližších dnech,“ řekl pro slovenský Šport.sk prezident slovenského svazu házené Jaroslav Holeša, a na otázku, zda mají v zásobě i nějakou alternativu odpověděl: „Plán B existuje vždy. V současnosti se však řídíme reglementy obou zemí, které počítají se společnou česko-slovenskou ligou od sezóny 2017/2018.“

Dojde tedy k úterní schůzce mezi ČSH a kluby, které účast ve společné soutěži odmítají, anebo dále budou kluby trvat na svém stanovisku, že je společná soutěž nepřipravená a odmítají ji v příští sezóně hrát? Toto zásadní dění pro Vás budeme i nadále sledovat a informovat o něm.
 

foto: Robert Grim a TASR