1. Házenkářská Lion Sport akademie: Dětská radost, píle a dravost

Třetí prázdninový týden patřil sportovní areál DHK Zora Olomouc mladým házenkářům a házenkářkám. Od 12. do 18. července se na historicky první házenkářské Lion Sport akademii sešlo 45 sportovců z žákovských a dorosteneckých kategorií.

Od neděle do soboty se trenérská pětice ve složení Lucie a Michaela Fabíkovy, Kristýna a Martina Salčákovy a Kamil Zemánek s dětmi věnovala koordinačním a stabilizačním cvičením, nácviku a zlepšování útočných i obranných činností a zdokonalování míčové techniky. Celý týden pak byli házenkářským učňům k dispozici i extraligoví hráči Matěj Konšel s Pavlem Přikrylem a francouzský legionář Ondřej Mika, kteří se podíleli jak na přípravě tréninkových bloků, tak na chodu celé akademie.

Kromě házenkářské náplně akademie byla pro účastníky připravena také spousta doplňkových sportů a aktivit. Hned první den byla zařazena do sportovního programu hodina crossfitu pod vedením zkušeného lektora a současně extraligového gólmana Pavla Novotného, který po dobu Lion Sport akademie připravoval také brankářské tréninky.

Po fyzicky náročném začátku jsme pak v úterý odpoledne všichni oblékli vesty, vzali do rukou pádla a nasedli na rafty. Po Mlýnském potoku jsme propluli slunečnou Olomoucí a po nespočtu vodních válek a dalších šarvátek jsme se přes krásné historické centrum města přesunuli na minigolf. Tam se odehrával souboj další – o nejlepšího minigolfistu akademie.

Společně jsme vystoupali také na věž olomoucké radnice a vyslechli si krátkou přednášku o historii orloje. Tentýž den jsme se ale historie dotkli znovu, večer jsme zhlédli krátký film o stoletých dějinách našeho sportu. Součástí akademie byla také putovní výstava Vladimíra Salčáka, ke které byla připravena i celotýdenní soutěž o odznak HMI – házenkářského mistra informací.

Jeden z teplých večerů jsme místo dalšího trénování navštívili olomoucký aquapark, kde jsme zregenerovali těla a zároveň si užili spoustu legrace na tobogánech, ve vodním víru, bublinkové lázni a dalších atrakcích.

Během akademie mladé házenkáře a házenkářky navštívila také dvojice významných hostů – ve středu odpoledne s námi byl nejlepší pivot světa z roku 2005 David Juříček a celý páteční den s námi strávil bývalý kapitán české reprezentace Karel Nocar. Děti si tyto skvělé hráče mohly užít jak na tréninku, tak na besedě, na které měly možnost zeptat se na nejrůznější otázky, vyfotografovat se s nimi či si říct o autogram.

Poslední den pak měli hráči a hráčky možnost porovnat síly s těmi, kteří je po celou dobu konání akademie trénovali, burcovali a bavili. Mladší i starší házenkáři a házenkářky tak v pátek po obědě odehráli utkání proti týmu trenérů. Duely byly velmi vyrovnané, atmosféra skvělá. 

   

Závěrečný večer jsme se společně roztančili při lekci zumby, po které jsme v tanci plynule pokračovali rozlučkovou diskotékou. Sobotní ráno se vyhlašovala ocenění za celotýdenní působení a přístup. Největšími osobnostmi Lion Sport akademie se stal v kategorii mladších Marek Kršek a ve starších jeho bratr Tomáš. Každý účastník pak obdržel od Lion Sportu dárkovou tašku a celý trenérský a pořadatelský tým dostal jakoby na oplátku od účastníků krásné pozitivní zpětné vazby.

 „Z celého průběhu kempu jsem nadšená a mám z něj pouze pozitivní pocity. Příjemně mě překvapily děti a jejich přístup a chování. Po dlouhé době jsem zase zažila čistou radost z házené. Dále jsem byla nadšená ze svých báječných kolegů, se kterými jsem si to náramně užila!“ zhodnotila akci její hlavní organizátorka Lucie Fabíková.

Video trenéra Kamila Zemánka z házenkářské Lion Sport akademie 2015 můžete zhlédnout zde: www.youtube.com/watch?v=NeGVqnOvQWk&feature=youtu.be

Rozsáhlou fotogalerii pak můžete prohlížet na: lionsportakademie.rajce.idnes.cz/

Bližší informace a reportáže z jednotlivých dnů najdete na facebookových stránkách: www.facebook.com/lionakademie?fref=ts

 

Za tým trenérů Martina Salčáková