Změny dresů u týmů v nejvyšší soutěži žen MOL Ligy

Tři měsíce utekly jako voda a již první zářijový víkend na nás čekají první (předehrávaná) utkání MOL Ligy ročníku 2018/2019.

V letošním ročníku se ho bude účastnit 12 týmů.
Za Česko se účastní 8 týmů: DHK Baník Most, DHC Slavia Praha, Veselí nad Moravou, DHK Zora Olomouc, Sokol Poruba, HC Zlín, Sokol Písek a nováček soutěže DHC Plzeň.
Za Slovensko se účastní 4 týmy: Iuventa Michalovce, Duslo Šala, ŠŠK Prešov a Bánovce nad Bebravou.

Všechny týmy již zahájily přípravu na novou sezónu a v plném proudu jsou i přípravná utkání. Díky tomu se na veřejnost dostává, kdo, kam přestoupil a nebo která házenkářka ukončila kariéru. Pojďme si tedy shrnout příchody, odchody a konce kariéry v kádrech jednotlivých týmů. A že jich není vůbec málo.

DHK Baník Most
V kádru mistrovského Baníku došlo k velké (lze říci generační) obměně. Černé anděly opustily jeho dvě nejlepší spojky – Markéta Jeřábková a Simona Szarková. Jeřábková zamířila do maďarského Érdu a Szarková se představí v norském Storhamaru. Brankářce Evě Bezpalcové nebyla prodloužena smlouva a tak se na rok upsala španělskému klubu Balomano Salud Tenerife. Kariéru ukončila mostecká stálice a pilíř mostecké obrany Kateřina Dvořáková. Stejně tak se s kariérou rozloučila křídelnice Tereza Chmelařová. Otazník visí nad kariérou Michaely Borovské, která si obnovila zranění ramene. Mostecký tým kádr doplnil svými úspěšnými dorostenkami a také získal dvě posily na pozici spojek. Z Veselí nad Moravou přišla Jana Šustková a z Poruby Alica Kostelná. Po roční (mateřské) pauze se na palubovku vrací i Lucia Mikulčík (Súkenníková).

DHC Slavia Praha
Rozsáhlé změny jsou i u vicemistra z Prahy. Na pozici hlavního trenéra skončil Richard Řezáč. Jejich brankářka číslo jedna, Petra Kudláčková, zamířila do švédského Kristianstadu. Eva Svobodová odešla do Plzně. Velkou ztrátou pro Slavii bude zcela jistě i odchod Aleny Šetelíkové (Stellnerové), která zamířila do svého domácího klubu Sokola Písek. Slavie zároveň i získala dost posil. Z Olomouce přišly sestry Fryčákovy (Vendula a Tereza), dále makedonská brankářka Mateja Serafimova nebo brazilská spojka Juliana Borges Lima. Z Plzně přišla Julie Franková a  (minimálně) podzimní část soutěže bude za Slavii hrát Veronika Vagaská z ŠŠK Prešov. Hlavním trenérem se stal makedonec Rubincho Kuzmanoski.

Iuventa Michalovce
Slovenský mistr hlásí odchody křídelnice Márie Holešové, která přestoupila do Podravky Koprivnica. Brankářka Adriana Medveďová zamířila do rumunského týmu Baia Mare a spojka Marianna Rebičová se upsala maďarskému týmu Kisvárda. Na pozici prozatímního hlavního kouče skončil Ján Packa. Hlavním trenérem se od nové sezóny stal Peter Hatalčík. Jako posilu Iuventa získala srbskou brankářku Milenu Petkovič. Na pozici levého křídla přichází černohorka Andrijana Janičičova a spojky v týmu doplní ukrajinka Iryna Kompaniecova.

Duslo Šala
Rozsáhlé jsou změny i v kádru slovenské Šaly. Brankářka Haládiková odešla do Olomouce. Do Prešova zamířila dvojice hráček – Klučková a Mozolová. Kariéru ukončila Ivana Trochotvá. Karin Bujnochová zamířila do druhé francouzské ligy a bude hrát za francouzský tým Achenheim. Konec v týmu Šaly oznámila i Alexandra Krebs a Petra Škoricová. Šala získala celkem pět posil. Brankářku Furgalákovou z Bytče a čtyři hráčky do pole. Takáčovou a Ušiakovou z Trenčína, Gajdošovou z Prešova a Csákovou z Hlohovce.

Veselí nad Moravou
Veselské Panenky zatím hlásí dvě ztráty. První ztrátou je odchod Jany Šustkové do Mostu. Druhou ztrátou je přerušení kariéry Nikol Soldánové. Naopak do Veselí přichází z Olomouce zkušená Tereza Kubáčková a z Písku Michaela Boorová. Z Trenčína pak duo Veronika Žitňanová a Kristina Pastorková.

DHK Zora Olomouc
Olomoucký tým opustily sestry Vendula a Tereza Fryčákovy, které přestoupily do pražské Slávie. Svou házenkářskou kariéru ukončila Kateřina Růžičková. Do Veselí nad Moravou odešla dlouholetá opora Olomouce Tereza Kubáčková. Olomoucký tým posílil na pozici brankářek, kdy na Hanou přišla Zuzana Haládiková ze Šaly. Olomouc zároveň získala i nejlepší střelkyně, a to jak z nejvyšší ženské soutěže MOL Ligy, tak i z druhé nejvyšší soutěže 1. ligy žen. Jde o Annumarii Patrnčiakovou z Hodonína a Ivu Záviškovou z Velkého Meziříčí.

Sokol Poruba
V Porubě skončil hlavní trenér Olšavský, který odešel trénovat do Stupavy. Dále Alica Kostelná, která šla do mosteckého Baníku a brankářka Markéta Mácalová, která posílí nováčka soutěže tým DHC Plzeň. Hlavním trenérem se v Porubě stal Dušan Daniš z Prešova. Na pozici spojky přišla ze Zlína Adéla Baumbachová a také Valerie Smetková z Hodonína.

ŠŠK Prešov
V Prešově skončil trenér Daniš, který odešel do Poruby. Veronika Gajdošová odešla do Šaly. Veronika Vagaská minimálně na půl sezóny posílila tým Slávie Praha. V Šale skončila i Martina Bačíková (neví se kam). Brankářka Lucia Gubíková odešla chytat do maďarské ligy, do týmu Mosonmagyarovary. Prešov získal dvě hráčky ze Šaly. Brankářku Janu Mozolovou a Lívii Klučkovou. Novým trenérem se stal Maroš Vikartovský.

HC Zlín
Zlín v minulé sezóně stabilizoval družstvo, ale nepodařilo se všechny hráčky udržet. Ze zdravotních důvodů kariéru ukončila Michaela Sobieská a Denisa Kamenářová. Skončila i Andrea Očadlíková. Spojka Adéla Baumbachová přestoupila do Poruby. Pivotka Kristýna Vlková skončila ze studijních důvodů. Zlín tak ztratil několik svých opor a tým doplní dorostenkami. Na testech ve Zlíně jsou mladé hráčky Barbora Grabcová (Kunovice) a Lenka Sekulová (Otrokovice). Spekuluje se také, že Zlín má zájem o slovenskou hráčku Petru Varjassiovou, která působila v rakouském Stockerau.

Sokol Písek
Písecké házenkářky hlásí čtyři ztráty. Hráčskou kariéru ukončila Dagmar Kalčíková. K nováčkovi soutěže, do DHC Plzeň, přestoupila dvojice hráček – Vendula Šelaisová a Dominika Bullová. Michaela Boorová pak zamířila do Veselí nad Moravou. Sokolky hlásí zatím dvě posily a to zvučných jmen. Do klubu, v kterém vyrostla, se vrací reprezentační hráčka - pivotka Alena Šetelíková (roz. Stellnerová). Druhou posilou je Marta Eresken Koutská, která naposled hrála v Turecku a nyní bude opět působit na českých palubovkách.

DHC Plzeň
Nováček soutěže na novou sezónu zbrojí a posiluje svůj tým. V jeho kádru skončila pivotka Kateřina Soukupová a do Slavie Praha přestoupila Julie Franková. Značnou posilu získala Plzeň do branky, kam se postaví Markéta Mácalová, která působila několik sezón v Porubě. Z klubu HC Plzeň přišly na hostování Petra Drozdová a Vendula Šelaisová. Ze Sokola Písek pak Dominika Bullová, která rok pauzovala. Z DHK Baníku Most se vrací Petra Ferencová. Z Ústí nad Labem Karolína Pejšková. Ze Slavie pak přichází Lucie Líbalová, Anežka Krausová, Eva Svobodová, Tereza Holečková. Plzeňský kádr se tak rozrostl na  šestadvacet hráček.

Bánovce nad Bebravou
O odchodu a příchodu hráček z Bánovců máme jen kusé informace. Do týmu se po roce vrací Petra Vaňová a nově v něm budou působit tři dorostenky - Magdaléna Bežová, Hana Galková a Petra Pokorná.

 

Zdroj: HNB

Foto: web + facebookové stránky klubů

 

ČLÁNKY ROČNÍKU 2018/2019 SPONZORUJÍ