Zlíňanky vybojovaly stříbro na Prague Handball Cupu

Starší žačky HC Zlín  pod vedením trenérek  Hanky Kolářové a Hanky Kučerové  na velkém  mezinárodním  turnaji  Prague Handball Cup 2015 v konkurenci 59 družstev dovedly české a zlínské  barvy až do finále, kde podlehly dánskému týmu TIK Taastrup I. – HC ZLÍN  18:9 a získaly tak krásné  druhé místo. Obrovská zkušenost a neskutečný zážitek se těmto čtrnáctiletým slečnám povedl na Velikonoční pondělí.

 

Pro HNB a web ZKSH jsme vyzpovídali jednu z trenérek Hanku Kolářovou, která je současně i trenérkou výběru děvčat Zlínského kraje připravujícího se na Letní olympiádu dětí a mládeže v Plzni.

 

 

Hani, jak jste si finále užily a v čem byly největší rozdíly ve hře obou týmů?

"Holky si finále v podstatě užily už v jeho přípravách, bouřlivá oslava po vyhraném zápase v neděli večer, kdy jsme porazily Dunajskou Stredu, v podstatě je to klub maďarský spolupracující s Gyorem. Samotné finále byla třešnička na dortu, kterou tyto slečny zažily poprvé, nástup, představování jmen, statní hymny. Utkání jako takové bylo v režii dánských somatotypově větších slečen, které předváděly velmi jednoduchou,  ale rychlou hru s razantním náběhem, uvolněním 1 na 1 a přihrání míče dál . Umění nenechat se přerušit a poslat to dál je kouzlo  u těchto severských zemí. A to stačí, my si v obranných činnostech vypomůžeme, ale bohužel nepřerušíme a soupeř nás přehraje na třetí  přihrávce. Druhá věc, na kterou se vůbec nechceme vymlouvat , ale bohužel, neumíme hrát s tak přelepeným míčem a dělalo nám to problém. Takže nyní je otázka  - lepit už v žačkách ?  A nebo se zamyslet nad velikosti míčů pro mládež a dorost. V každém případě obrovský zážitek a holkám moc děkujeme že do finále dovedly české i zlínské barvy ."

 

Vaše družstvo, které vedete společně s Hankou Kučerovou hraje i v letošním roce celostátní soutěž Žákovská liga, jejiž systém se v letošním roce změnil. Jak vnímáš tyto změny?

"Ano, tento ročník žákovské ligy jede dle nových pravidel. Nikdo nevypadává, ale od začátku do konce hraje 25týmů soutěž a sbírají do tabulky body. Dle mého názoru to vidím pozitivně pro podporu mládežnické házené, je to určitě dobrý krok . Slabší družstva mají jistých těchto 6 turnajů, nemusejí se bát vyřazení, a co je nejdůležitější děti hrají. Utkání jsou 2 x 20min, což je dostatečný prostor pro celý tým, proto jezdíme s 16 hráčkami a opravdu všechny hrají a to je podstata mládežnické házené."

 

Jak se ti letošní ročník Žákovské ligy jeví po  házenkářské stránce (individuální výkony děvčat i týmů).

"Asi se budu opakovat, že v tomto systému se v každém kole objeví jak silnější soupeř, tak i slabší a je na trenérech dát prostor a herní čas naprosto všem dětem. Věřte, že se vám to vrátí. Výsledky jsou pomíjivé, ale dětský úsměv a radost ze hry by měly být svaté …..máme dostatek času v dorosteneckých kategoriích se začít věnovat hráčkám, jak se říká už „házenkářsky“."

 

Mimo své družstvo vedeš i výběr děvčat ZKSH, které se připravují na LODM v Plzni. Můžeš nám stručně popsat Vaši přípravu?

"Výběr na Olympiádu bude vycházet z výběru házenkářských nadějí do Nymburku + doplněný  talenty ročníku 2001. V příštích 14 dnech máme hned dva kempy – společné tréninkové jednotky. Příprava nebude nikterak zvláštní, půjde o sehrání celého týmů. Našim sparingpartnerem bude pro přípravné utkání zlínský dorost."

 

Děkujeme Hance za rozhovor, blahopřejeme k úspěchu na PHC a přejeme další úspěchy nejen na poli sportovním.

 

Horní řada zleva Natálie Herbočková , Sabina Fiurášková , Karolína Ševčíková , Kateřina Koldová,Vendula Hubová, Veronika Vičánková , Markéta Polášková , Denisa Balajková

Spodní řada zleva : Alena Procházková , Simona Pavelková , Aneta Slováčková , Natálie Payerová, Michaela Plachá.

Sedící trenérky : Hana Kučerová – asistent , Hana Kolářová – trenér , Petra Pavlíková – lékař.dozor   

 

Pro HNB Dita Dvořáková 

Děti a mládež

Házená pomáhá 2020

Vážení sportovní přátelé, dovolte nám, abychom touto cestou alespoň malinko přiblížili vznik a význam projektu: HÁZENÁ POMÁHÁ. Celá myšlenka...