Zlatý konec veleúspěšné sezony mládežnických družstev HC Zubří

Všichni jistě znají známé otřepané klišé „Závěr patří mistrům“. V případě zuberských mládežnických házenkářských družstev to platí dvojnásob, pardon, vlastně čtyřnásob! Tolik prvenství přivezly naše žákovské a dorostenecké celky z největšího světového setkání mladých sportovců United World Games, které se každoročně koná v polovině června v rakouském Klagenfurtu.

Toto stotisícové město se svým moderním sportovním zázemím hostilo po dobu čtyř dnů více než 6,5 tisíce mladých sportovců z několika desítek zemí celého světa. V předešlých ročnících se naše házenkářské celky vždy umístily na medailových stupních, ale letošní rok byl co do počtu prvenství výjimečný.

Mladší žáci v kategorii U 12 si zahráli utkání se stejně starými soupeři ze Švýcarska, Rakouska, Slovinska a Turecka, přesvědčivě v nich dominovali, zaslouženě vyhráli svou skupinu a ve finále přehráli loňského vítěze ze Slovinska 17:6.

I starší žáci v kategorii U 14 vyhráli svou skupinu včetně semifinále a ve finále porazili opět výborné Slovince 15:12.

O poznání těžší to měly oba dorostenecké celky.

Mladší dorostenci v kategorii U 16 těsně prohráli první zápas se silným výběrem Moravskoslezského kraje, tvořeným hráči Karviné, Frýdku-Místku a Kopřivnice, zbylé 4 zápasy však vyhráli. I druhé místo ve skupině jim dalo oprávnění zahrát si finále, ve kterém oplatili svým moravským rivalům porážku a zvítězili 14:12.

Největší drama jako z pera Alfreda Hitchcocka nás čekalo v nejstarší kategorii U 18. Svěřenci Jiřího Miky nestačili ve skupině na tradičního soupeře, silný celek z rakouské házenkářské akademie Bad Vöslau, a prohra 15:16 je odsunula na druhé místo tabulky. Díky semifinálové výhře nad prvním celkem z druhé skupiny se dostali do finále, kde zarputilým a bojovným výkonem, typickým pro zuberské celky, nechali ochutnat družstvu Bad Vöslau hořkost porážky a zvítězili 17:14.

Zlaté medaile a čtyři krásné poháry za první místa – to je bilance posledního zahraničního výjezdu našich mládežnických celků v této velmi úspěšné sezoně.

Během sportovních aktivit zbyl i čas na koupání v jezeře Hafnersee a návštěvu známé dominanty rakouských Korutan, Pyramidenkogel, která je se svými 71 metry nejvyšší dřevěnou rozhlednou světa. Krásný rozhled na jezerní krajinu zakončili odvážní jedinci sjezdem dolů skluzavkou.

Vše výše jmenované by nebylo možné nebýt finančních příspěvků nejen samotných rodičů mladých hráčů, ale také Města Zubří, Lesů České republiky, s. p., a Nadace Synot - založené senátorem Ivo Valentou. Poděkování za trpělivost a množství bezpečně najetých kilometrů patří tradičně skvělému řidiči Petru Orságovi.

Pro HNB za kolektiv trenérů a funkcionářů HC Zubří Mgr. Tomáš Randýsek