Život je jeden z nejtěžších, hlásal kdysi s oblibou Ivan Hargaš

Minulý čtvrtek tomu byly přesně čtyři roky, co obletěla všechna česká i zahraniční média tragická zpráva o úmrtí slovenského trenéra Ivana Hargaše. Dne 11.9 2010 uslyšel svatý Petr ťukání na nebeskou bránu, přes kterou pustil Ivana Hargaše do házenkářského nebe. Tento milovník házené se za dobu své trenérské kariéry ozdobil hned několika významnými úspěchy. Ohlédněte se společně s námi za trenérským životem tohoto slovenského velikána, který v mysli všech házenkářských fanoušků i jeho nejbližších klubových spolupracovníků zůstane už navždy. 

Jeho celoživotní láska a oddanost k házené dokázala být inspirací pro každého, kdo ho znal. Házená byla pro tohoto slovenského charismatického kouče vždy (až) na prvním místě. Dlouholetý bývalý manažer házenkářů Karviné Miroslav Pelech považuje Ivana Hargaše za nejlepšího kouče, se kterým kdy spolupracoval. „Ivana jsem měl strašně rád, byl to nejlepší trenér, se kterým jsem měl čest pracovat. Prožil jsem s ním nejkrásnější roky u házené, to je bez debat. Jeho zaujetí bylo neskutečné, nikdo jiný se nedokázal o házené bavit čtyřiadvacet hodin denně. Ivan o ničem jiném nemluvil, jenom o házené. V tom byl svým způsobem složitý. Nikdy nedokázal vypnout a myslet na něco jiného. Házené obětoval celý život, a to doslova. Ivan bude házené chybět." Na slovenského trenéra bude Pelech vzpomínat jenom v dobrém.

Vždyť to byl právě on, kdo nastartoval společně s dalšími lidmi z vedení klubu zlatý věk karvinské házené. Pod vedením Ivana Hargaše Karviná získala tři tituly mistrů republiky, což byla opravdu významná událost. V sezóně 1999/2000 se mužstvu podařilo po 28 letech získat již třetí titul mistra České republiky. Rok poté, v sezóně 2000/2001, Karviná domácí titul mistra České republiky obhájila, přidala obhajobu vítězství v Českém poháru a vítězství v premiérovém ročníku Česko-Slovenské Handball International League. Karvinské tažení za zlatými úspěchy se pod vedením legendárního Hargaše nezastavilo ani v sezoně 2001/2002, kdy Karviná získala další titul mistra České republiky. Na první titul čekal tento klub s dlouholetou házenkářskou tradicí tak dlouho a najednou se Karviná pyšnila ziskem třech titulů v řadě. 

Uznávaný slovenský odborník zavítal se svými svěřenci i do házenkářské Ligy mistrů, která je vůbec nejvýš. Dominantní vůdce zlaté Karviné dokázal porazit i takové celky, kterými byly španělský León, norský Runar Sandefjord a ruský tým CSKA Moskva! V mysli všech pamětníků také zůstane domácí zápas se španělským gigantem San Antoniem, ve kterém po dramatickém souboji prohráli házenkáři z Karviné těsným rozdílem tří branek. Jako trenér, ať už v Karviné nebo v Zubří, byl Ivan Hargaš ten, který tyto celky vedl pohárovou Evropou. 

Ivan Hargaš dokázal předběhnout dobu, když se mu podařilo šokem zvednout ze židlí všechny házenkářské odborníky z  celé Evropy systémem 4 – 2. Hargašovi svěřenci zavítali ve svých dobách slávy i na kvalitně obsazený turnaj do Francie jen proto, aby kouč tamní reprezentace mohl tento systém nastudovat. Ivana Hargaš byl tedy v očích odborníků velmi uznávanou a respektovanou osobou. Za éry Ivana Hargaše plodila karvinská házená nejen významné úspěchy, ale také produkovala tu nejkrásnější moderní házenou, kterou dokázala konkurovat i v Evropě. Rakouský Leoben se stal posledním místem Hragašovy dlouhé cesty po poli házené. V Leobenu mu byl ale předčasně ukončen kontrakt. Za několik měsíců vyšla na veřejnost smutná zpráva o Hargašově sebevraždě, kterou spáchal oběšením. Po této tragické události asi všichni příznivci házené pochopili Hargašův tradiční výrok, že život je jeden z nejtěžších. 

Jak na něj vzpomíná po čtyřech letech bývalý manažer a vedoucí družstva HC Gumáren Zubří Jaromír Petřek? „Ivan Hargaš byl člověk, který žil házenou a dokázal jí žít od rána do večera. Vyznával útočnou házenou, což znamenalo spoustu branek v soupeřově brance. Ve svém družstvu mimo jiné  vyžadoval naprostou disciplínu, odpovědnost za svůj výkon ve prospěch kolektivu, životosprávu a tréninkovou morálku. Byl kamarádský k hráčům a uměl jim porozumět. Jakmile mu hráči porozuměli, dokázal s nimi získat vynikající výsledky nejen na domácích hřištích, ale i v pohárové Evropě.“

 
 
IVAN HARGAŠ (*1.  1.  1948, † 11.  9.  2010)
 

Hráčská kariéra: Trnava, Cheb

Trenérská kariéra: reprezentace ČSFR, reprezentace Slovenska, Trnava, Zlín, Topoľčany, Bratislava, Považská Bystrica, Karviná, Zubří, Hlohovec, Leoben (Rak.)

 

Vzdělání: Fakulta tělesné výchovy a sportu

 

Úspěchy s Karvinou: 3 mistrovské tituly v sezonách 1999-00, 2000-01 a 2001-02. V Lize mistrů boje v zákl. skupinách, mj. vítězství nad Léonem (Šp.), ČM Moskva, Sandefjordem (Nor.)

 

Čest jeho památce!

 
 
Autor : Martin Petřek

 

Trenéři