Žirovnický jednorožec počtvrté

Pohoda, úsměvy vstřícných organizátorů a všudypřítomná přátelská atmosféra přivítala zástupce Házet nás baví na IV. ročníku turnaje Žirovnického jednorožce v kategorii mladších dorostenek. 

 

Tradičně třídenní žirovnický turnaj hostil vedle domácího družstva také týmy: TJ Tatran Bohunice, TJ Sokol Písek, DHK Baník Most, SK Žeravice, DHC Plzeň, SHK Velká nad Veličkou a HC Zlín. Při výběru družstev, které se zářijového turnaje zúčastnily, pořadatelé kladli důraz především na to, aby síly změřily družstva z různých krajů republiky.  Jak prozradil ředitel turnaje Vít Hrbek: "S výběrem jsme trošku zápasili. Prioritou bylo zastoupení co nejvíce krajů, bohužel nás, ale limituje omezený počet startovních míst." 

Ten, kdo se někdy víkendového turnaje mládeže zúčastnil, ví, že především pro trenéry a realizační týmy, je třídenní turnaj spojený s mnohdy až "krocením divé zvěře" abnormálně vysilující, a také proto žirovničtí organizátoři připravili již tradičně dva relaxační večery příjemného povídání u stolů praskajících pod nejrůznějšími laskominami. Nechyběly obrovské obložené mísy, uzená kýta, vepřová kolena, řízky a ani sladkosti v podobě různých druhů domácích moučníků.  „Díky vstřícnosti našich sponzorů a ochotě manželek a maminek, jsme snad tento úkol zvládli," říká spokojeně ředitel turnaje a s úsměvem dodává: "Páteční raut byl rovněž takovou naší malou slavností, na které jsme představili trofej v podobě házenkářky, kterou pro náš turnaj vytvořil místní umělecký kovář Josef Habermann. Snažíme se turnaj posouvat každý rok dále a mít něco originálního, zapamatovatelného od ostatních turnajů.“ Toto ojedinělé a hodnotné umělecké dílo bude vystaveno v místní hale s tím, že každým rokem bude vyryt do podstavce trofeje vítěz Žirovnického jednorožce. Vedle letošního vítěze  HC Zlín se na trofeji objeví rovněž i šampióni předcházejících ročníků.

Pod taktovkou "mužů v černém," kterými na turnaji byla pětice rozhodčích Jiří Blanický, Radek Dvořák, Jiří Dolejší, Aleš Plachý a Jan Zelenka, družstva odehrála od pátečního odpoledne do nedělního odpoledne celkem 28 zápasů. Pro většinu z nich to bylo zhodnocení nabrané kondice a herních zkušeností ze soustředění a zároveň přípravou na nadcházející sezónu. Jednotlivá měření sil nabídla kvalitní házenou a vyrovnané zápasy, které přinesly výhru družstvu HC Zlín, druhé místo Tatranu Bohunice a bronzové medaile si ze Žirovnice odvezly házenkářky Baníku Most. 

Celkové umístění: 

  • 1. místo HC Zlín
  • 2. místo TJ Tatran Bohunice
  • 3. místo DHK Baník Most
  • 4. místo Sokol Písek
  • 5. místo SK Žeravice
  • 6. místo SHK Velká nad Veličkou
  • 7. místo DHK Slavoj Žirovnice
  • 8. místo DHC Plzeň

Individuální ocenění získaly hráčky Bohunic, Mostu a Zlína. 

Nejlepší střelkyně turnaje: Natálie Svobodová (Bohunice)

Nejlepší hráčka turneje: Veronika Mikulášková (Most)

Nejlepší brankářka turnaje:  Andrea Vařechová (Zlína)

Krásné poháry, medaile a individuální ocenění převzaly z rukou starosty města výše jmenované týmy a hráčky při závěrečném ceremoniálu, přičemž další ceny byly připraveny pro všechny účastníky turnaje.

Jak viděli čtvrtý ročník Žitovnického jednorožce samotní trenéři a rozhodčí? 

Trenérka Petra Hachová (Sokol Písek):

Pro nás je to skvělý přípravný turnaj před začátkem sezóny. Je to jeden z nejlépe obsazených turnajů u nás a za jeho uspořádání a výtečnou organizací patří velké poděkování především řediteli turnaje. Stejně tak musím pochválit všechny žirovnické rodiče a další pořadatele, kteří nám celý víkend připravovali občerstvení v hale a večerní zábavu pro trenéry, která je vždy skvělá. Vždy uvítáme, když je ubytování a jídelna v blízkosti sportovní haly, jako v případě Jednorožce. Ráda se na tento turnaj budu vracet nejen já, ale i moje holky. Děkujeme za pozvání a doufáme v příštím roce opět na viděnou.

Trenér Tomáš Partl (Tatran Bohunice):

Turnaje v Žirovnici jsme se zúčastnili poprvé. Pro holky bylo zajímavou změnou spaní na faře oproti běžným karimatkám ve třídách škol, což je lákalo a současně měly i obavy :). Samotná organizace turnaje klapla na jedničku, bylo vidět, že turnaj pořádají lidé, kteří mají házenou rádi. Počet družstev byl na víkendový turnaj akorát a bylo fajn potkat se s týmy, se kterými nehrajeme v soutěži. Doufáme, že se příští rok opět potkáme.

Trenér Jaroslav Soukup (SK Žeravice): 

Pro naše družstvo mladších dorostenek byla letošní účast na 4. ročníku turnaje Žirovnický jednorožec premiérová a rozhodně nelitujeme přijetí účasti na tomto turnaji. Ubytování, stravování i sportovní program zajistili organizátoři na výbornou, za což jim patří velké poděkování. Po sportovní stránce jsme byli také naprosto spokojeni. Herní systém turnaje byl pro zúčastněná družstva spravedlivý. Všechna družstva měla možnost během tří dnů sehrát sedm kvalitních utkání s družstvy z celé republiky, která prověřila připravenost hráček na novou sezónu. Celkově tak hodnotíme turnaj jen pozitivně. Během turnaje bylo i dostatek času a možností na společenská setkání s trenéry, vedoucími družstev, rozhodčími, organizátory turnaje, při kterých se probralo jak dění kolem házené, tak i spousta dalších věcí ze života. Pokud nás organizátoři pozvou i na další, již pátý ročník Žirovnického jednorožce, určitě pozvání přijmeme a do Žirovnice velice rádi přijedeme. Jen si asi dáme před cestou min. 14 dní dietu, protože takové množství vybraných specialit a gurmánských lákadel se hned tak nevidí ☺

Trenér Radek Maděra (Baník Most):

Pozvání na turnaj Žirovnického jednorožce jsme přijali i s ohledem na ideální termín k přípravě před začínající sezónou. O kvalitách turnaje jsme věděli pouze z doslechu, nicméně skutečnost předčila mé očekávání. Kvalitní zápasy doprovázela více než vynikající organizace s velmi vlídným a přátelským přijetím. Obdiv zaslouží zapojení rodičů a příbuzných hráček ze Žirovnice. Je zřejmé, že podpora házené ve městě, které "líže" hranici pouhých 3000 lidí, je nepřehlédnutelná. Klobouk dolů, jak zde organizaci  turnaje a vůbec házenou lidé řídí i s podporou města. Pokud dostaneme pozvání na další ročník, nebudeme otálet s přihlášením.

Rozhodčí Jiří Blanický: 

Jsem moc rád, že jsem se mohl zúčastnit již čtvrtého ročníku tohoto skvělého turnaje. Díky tomu, že jsem byl aktérem již od vzniku turnaje, tak mohu i trochu porovnávat úroveň. První rok to bylo hodně narychlo, kdy se nám Víťu Hrbka podařilo přemluvit, aby turnaj pro mladší žákyně uspořádal, protože jich na podzim bylo strašně málo. Rád jsem mu nabídl i pomocnou ruku, aby porodní bolesti prvního turnaje byly pro Žirovnici jednodušší, protože sám mám za sebou již poměrně dost zkušeností s pořádáním turnajů a vím, že to není sranda. Turnaj dopadl na jedničku, zejména díky vstřícnosti, pohostinnosti a nasazení celé jejich házenkářské rodiny v Žirovnici. Další dva roky to byl turnaj starších žaček, já se jich zúčastnil jako rozhodčí a bylo vidět, jak už se vychytaly malé mouchy z minulého ročníku a turnaj se z mého hlediska stal jedním z nejlépe připravených turnajů a všichni se sem rádi vracejí. Letošní rok, se snažili pořadatelé zase posunout kvalitu o stupínek výše. I pro rozhodčí byl servis na vysoké úrovni a každý z účastníků přibere vždy alespoň dvě kila, kdy se jak v pátek, tak v sobotu prohýbají rautové stoly pod všemi těmi dobrotami, co jsou pro společenský večer nachystány. Třešničkou na dortu byla také cena, kterou věnoval místní umělecký kovář, a byla opravdu krásná. Většinou se pravidelně účastní i ty samé týmy, tak je hezké i z pozice trenéra vidět, jak se holky rok od roku zlepšují a jak nám před očima roste několik talentovaných hráček pro budoucí reprezentace. Děkuji tímto za pozvání a jsem rád, že mohu být každý rok součástí tohoto skvělého turnaje a už teď se moc těším na pátý ročník.

Celou fotogalerii turnaje Žirovnický jednorožec najdete ZDE. 

Zdroj: HNB