Ženské FINAL4 EHF Champions League před dveřmi

Již tento týden vyběhnout na palubovku budapešťské Papp László Arény hráčky čtyř nejlepších klubových týmů Evropy, aby změřily síly v bojích o vítězství v nejprestižnějím evropském poháru - lize mistryň. Na maďarské půdě bude překvapivě chybět loňský obhájce a místní mistr Audi ETO Györ a bohužel i Češky zůstaly opět těsně před branami této jedinečné události v ženské házené.

Týmy se na hřišti postupně představí v sobotním semifinále, a poté v neděli v zápase o třetí a první místo. Postupně si představme účastníky FINAL4 2015.

 

ZRK Budućnost

Tým z hlavního města Černé Hory hraje letos v obrovské pohodě. V celé sezóně ztratil v zápasech ligy mistryň jediný bod za remízu na půdě dalšího z účastníků FINAL4 Vardaru Skopje. Právě tyto dva týmy svede dohromady i sobotní semifinále. Budućnost má svůj tým nabitý hvězdami a v kvalitě týmu se mu jen málo který letos vyrovná. Jména jako Cristina Neagu, Katarina Bulatović, Kinga Byzdra, Dragana Cvijić, Camilla Dalby nebo německá brankářka Clara Woltering mluví za vše. Budućnost je letos určitě velkým adeptem na zisk trofeje, i když se před turnajem potýká z několika zraněními. Jedná se o velmi zkušený tým, který hraje poměrně dlouho ve stejném složení. Navíc je vedený jedním z nejlepších trenérů Evropy, který s týmem a i černohorskou reprezentací pracuje již několik let, Draganem Adzićem.

 

WHC Vardar SCBT

Další z balkánských účastníků velkého turnaje čtyř. Klub vlastněný ruským miliardářem Sergejem Samsoněnkem, který v poslední sezóně vybudoval za několik měsíců novou halu pro 5 tisíc diváků, včetně hotelu a dalšího sportovního zázemí. Klub má nejen finanční předpoklady k tomu, aby byl jedním z nejlepších týmů Evropy. Prakticky neomezený rozpočet se odráží i na hvězdném mezinárodním kádru, Němkou Anjou Althaus počínaje, přes Srbku Andreju Lekić, Černohorku Jovanku Radičević, Chorvatku Andreu Penezić, Francouzku Sirabu Dembele nebo třeba ruskou brankářku Innu Suslinu konče. Tým plný hvězd nebylo v minulosti jednoduché sladit a podával nevyrovnané výkony. I z toho důvodu byl jako konzultant po zimní pauze najat dánský expert a mnoholetý reprezentační trenér dánské ženské reprezentace, Jan Pytlick, jehož práce je na týmu určitě vidět. Důkazem bylo poměrně jednoznačné vyřazení obhájce titulu z Györu ve čtvrtfinále (24:18 a 27:27). Toto vítězství určitě posílilo sebevědomí týmu a semifinále proti Budućnosti bude určitě otevřené.

 

HK Larvik

Jediným zástupce severské házené bude v Budapešti norský mistr z Larviku. Představitel rychlé a technicky dokonalé házené bude určitě dalším z bonbonků budapešťského turnaje. Tým je složený téměř výhradně z norských hráček, jejichž kvality se opět potvrdily na uplynulém mistrovství Evropy, které Norsko poněkolikáté vyhrálo. Osobnosti jako Nora Mørk, Anja Edin nebo Koren Riegelhuth není potřeba více představovat. Norky doplňuje Polka Alina Wojtas a dánská brankářka Sandra Toft. Larvik v celé sezóně ligy mistryň neztratil ani bod a svou spanilou jízdu okořenil výhrou na palubovce Györu, který tak ztratil dlouhodobou domácí neporazitelnost. Ve čtvrtfinále si jednoznačně poradil s Thüringerem HC (29:26 a 36:18) a díky tomu již podruhé zůstala bohužel naše reprezentantka Iveta Luzumová, hájící barvy německého klubu, těsně před branami FINAL4.

 

Dinamo-Sinara Volgograd

Nejtěžší cestu do FINAL4 mělo družstvo z ruského Volgogradu. Tým se letos trápil v ruské lize a ani ve skupině ligy mistrů neměl stabilní výkony. Ve čtvrtfinále svedl velkou bitvu s rumunskou Baia-Mare, která roste ve vrcholný evropský tým. Po prohře 23:25 na rumunské půdě muselo Dinamo doma zabojovat a po vítězství 30:25 si vybojovalo postup mezi nejlepší 4 týmy Evropy. V semifinále s Larvikem může jenom překvapit. Praktikuje typickou ruskou házenou, má vysoké fyzicky dobře vybavené hráčky a určitě neprodá svou kůži lacino. Základem týmu jsou ruské hráčky, které doplňují dvě legionářky, Chorvatka Anita Gace a nekompromisně a někdy až na hranici pravidel hrající tuniská pivotka Asma El Ghaoui. Půjde o semifinále, kde se střetne severská rychlost a ruská síla.

 

Program FINAL4:

Sobota 9. 5. 2015:

14:15 hod. Larvik – Dinamo-Sinara

16:45 hod. Budućnost – Vardar

Neděle 10. 5. 2015:

14:30 hod. – zápas o 3. místo (rozhoduje slovenská dvojice Brunovský, Čanda)

17:00 hod. – finále

 

Do letošního ročníku ligy mistryň zasáhly celkem tři české reprezentantky. První byla Michaela Hrbková v dresu Lokomitivy Záhřeb, se kterým skončila po základní skupině. Tým se poté dostal do finančních problémů a Míša v zimě odešla do německé bundesligy. Další hráčkou, která naskočila do rozjeté soutěže v její polovině, byla Jana Knedlíková, která doplnila Györ z jeho „farmy“ po zranění jejich křídelnice Adrienn Orbán, jejíž léčení se údajně i dále komplikuje.  Ani ona, ani ostatní posily, které nakonec Györ povolal nebo nakoupil, aby eliminoval velkou marodku, ale nedokázaly dotáhnout obhájce titulu do finále v Budapešti a skončil ve čtvrtfinále. Bylo to jednak velkým překvapením, ale také poměrně zásadním problémem pro samotné organizátory FINAL4 v Budapešti. Dle dostupných informací bylo totiž pouhý týden před začátkem turnaje prodáno z volného prodeje pouze něco kolem deseti procent lístků. Poslední českou hráčkou, která odehrála zápasy ligy mistryň, byla naše reprezentační kapitánka Iveta Luzumová, která začátkem sezóny laborovala se zraněním, konec sezony však již dohrála a byla na hřišti i při vyřazení Thüringeru HC ve čtvrtfinále s Larvikem. S německým týmem jí o kousek utekl finálový turnaj i v minulé sezóně, a tak se to snad podaří příští rok.

 

FINAL4 2014 - oslavy týmu Audi ETO Györ

foto: https://www.ehffinal4.com/women/en/galleries.php

Zahraniční házená

Dorostenky Iuventy skončily s házenou

Dorostenky Iuventy Michalovce se rozhodly reagovat na článek prezidenta SZH Jaroslava Holeši, který byl 11. 12. 2017 zveřejněn na webových stránkách...