Z Velké nad Veličkou do velké házené - dorostenecká reprezentantka Jana Šustková

Rok válí za interligový tým Veselí nad Moravou i za dorosteneckou reprezentaci U17. Nedávno byla oceněna v anketě nejlepších sportovců Hodonínska za rok 2014, ano řeč je o sedmnáctileté reprezentační kapitánce a nadějné spojce Janě Šustkové. Na HNB vám v rozhovorech průběžně představujeme házenkáře od těch nejmladších až po ty, kteří ukončili házenkářskou kariéru. Tohle však v tomto případě ještě hodně dlouhou dobu nepřipadá do úvahy. Jana má svou házenkářskou kariéru hezky rozjetou, a proto nám to nedalo a trochu jsme ji pro Vás vyzpovídali. 

Rozhovor s nadějnou házenkářkou, jejímž idolem je Filip Jícha, která má ráda lyžování a pohádky a na vysněnou dovolenou by chtěla na Seychely, si můžete přečíst právě zde.

Jani, jak ses vlastně dostala k házené?

"Házenou hraji od 8 let, a jak jsem se k ní dostala? :) To bylo snadné, zrovna v tu dobu se ve Velké nad Veličkou dostavěla nová hala a zakládal se házenkářský klub. Já s partou do té doby dováděla na ulici, byla jsem dost živé dítě, řekla jsem si, proč tedy házenou nezkusit. Do školy pak přišli trenéři dělat nábor, a já se prostě přihlásila."

Co škola a házená, jak tohle zvládáš?

"Chodím na obchodní akademie, časově je to náročné, ale dá se to zvládnout."

Jsi ještě dost mladá, jak dlouho už hraješ za interligový tým Veselí nad Moravou?

"Nakoukla jsem už v roce 2013, ale v pevné sestavě jsem byla teď v lednu rok."

Ve Veselí se měnil trenér, jak Ty vidíš události posledních dnů?

"Ano, přišel k nám nový trenér Jan Packa. Hodnotit trenéra, nebo spolupráci s ním zatím nemůžu, na to je příliš brzy. Čas ukáže, zda si padneme do noty a bude vše klapat jako dřív."

Máš nějaký svůj osobní cíl pro tuto sezónu?

"Jasně že mám, asi tak jako každý. :) Mým největším cílem a vlastně i snem, je v současné době to, abychom s dorosteneckou reprezentací zvládli na Faerských ostrovech postup na srpnové ME, které se koná v Makedonii. Když vyjde v interlize postup do play-off, splní se náš klubový sen a pokud se k tomu všemu umístím co nejvýše v tabulce střelců, bude tento rok přímo pohádkový. :)"

 

Narazila jsi na reprezentaci. Co pro Tebe reprezentace Česka znamená, jak dlouho už jsi v národním výběru dorostenek?

"V reprezentaci jsem víc než rok. Samozřejmě je to pro mě velká čest reprezentovat Českou republiku, ale zároveň také mnoho práce se ve výběru udržet."

V den kdy se našim chlapům nedařilo na MS, vy jste naopak zářily na třídenním mezinárodním turnaji ve Švýcarsku. Jaké pocity z turnaje máš?

"Na turnaji ve Švýcarsku nás čekaly 3 zápasy, a to proti Švýcarsku, Německu a regionálnímu výběru Zugu. Myslím si, že jsme odehrály kvalitní utkání se Švýcarskem a Německem, obě tato utkání jsme vyhrály o jediný gól. Němky i Švýcarky hrály dynamickou házenou, byly rychlejší, ale nám se to nakonec podařilo urvat. V závěrečném střetnutí s Zugem jsme zvítězily podstatně větším rozdílem čtrnácti branek. Vydřely jsme si zlato z turnaje a spokojeně odjely domů. :) "

Dobře, ale Ty osobně jsi na turnaji zazářila, když jsi soupeřkám nasázela dvaadvacet gólů. Jaký je tedy Tvůj osobní pocit z výkonu?

"Nechci se chválit. :) Mezinárodní zápasy jsou těžké a vyrovnané. Trenér mi dal dost velký herní prostor a já jsem ho využila. Takže vlastně ano, jsem se sebou spokojená, dařilo se mi, nicméně může být i lépe… :)"

Reprezentační tým se tak často neschází, jak je to u vás s partou, sedli jste si všichni dohromady?

"Myslím, že si rozumíme, jsme dobrá parta, legrace se po trénincích užije plno. Po každé legraci ale nastane tvrdá příprava, protože opravdu chceme něco dokázat. O to, aby to tak bylo se stará celý realizační tým. Trenéři se snaží nás učit nové a nové věci, je to prostě fajn, všichni se o nás perfektně starají.

 

Během přípravy našeho rozhovoru na zveřejnění, se Janě při tréninku ve svém klubu stal bohužel úraz.  Zlomené kůstky v ruce si vyžádají i operační zákrok. Rekonvalescence bude tedy v řádů týdnů. 

 

Nám nezbývá, než Janě poděkovat za rozhovor, ale hlavně ji držet palce, aby se dala co nejdříve do pořádku a mohla si dál plnit své sportovní sny. 

Děti a mládež