Z kronik Národního házenkářského archivu

Skončil patnáctý rok třetího tisíciletí, do našich domovů popatnácté dorazili tři králové a naostro začala volební kampaň do Exekutivy Českého svazu házené. Přesně za měsíc se z Olomouce roznese do českého házenkářského světa zpráva o zvolení nového prezidenta svazu i týmu jeho spolupracovníků. Při tradičním přestavování našeho rodinného vánočního betlému na betlém házenkářský mě napadlo, že trojice házenkářských prezidentských kandidátů připomíná I svými inicálami onu známou královskou trojku (K+M+B 2016 …  CH+M+B).

Kdo z nich ale dosáhne na hvězdu, za kterou v roce 2016 putují, budeme znát až šestého února. Teď máme za sebou prvních šest dnů prvního měsíce nového roku a začínáme (jak jinak) od začátku. A od začátku se musí začínat vždycky. I s výchovou nových generací házenkářek a házenkářů. V polovině minulého roku uplynulo patnáct let od události, kterou už možná většina jejích přímých aktérů vymazala ze svých vzpomínek. Před pěti lety jsem proto ze záznamů na stránkách kroniky už zaniklého klubu, jehož jsem byl spoluzakladatelem a aktivním činovníkem, napsal článek. Věřím, že čtenáře HNB v tříkrálovém čase potěší.  

Před deseti lety jásalo Hradiště poprvé nad mistrovským titulem HC ITS

Zdroj: www.hradiste.net , 16.6.2010 rubrika Hradišťané blogují

„Jednou budou holky z Mařatic nejlepší v republice, žádný jiný menší cíl nemáme a ony to už dnes vědí,“ prohlásil do médií v srpnu roku 1997 házenkářský trenér Antonín Střelec. Za pouhé tři roky se jeho výrok dne 11. června 2000 beze zbytku naplnil. Uherskohradišťské mladší žačky zvítězily na domácím republikovém šampionátu!

Nova na tehdejším českém házenkářském nebi - tým HC ITS Uherské Hradiště – vstupoval do třídenního turnaje na sídlišti Východ v roli jednoho z favoritů. Jak by ne, v sezoně ani jednou neprohrál, zvítězil i na dvou nejprestižnějších mládežnických turnajích Prague Handball Cupu a ITS Cupu, navíc agilní klub finalový turnaj pořádal. „Byl bych spokojený s každou medailí,“ říkal před turnajovými zápasy trenér domácího celku Antoním Střelec. „Stejně jsme ale věřili ve zlato, po sportovní a organizační stránce jsme pro úspěch šampionátu udělali všechno, včetně objednávky počasí,“ říká s úsměvem tehdejší prezident klubu Vladimír Kudr. Los šampionátu svěřili organizátoři nejlepší házenkářce ČR Lence Romanové-Flekové, třídenní klání na hřišti doprovázely zábavné a kulturní programy v městském bazénu a ve sportovním areálu na Východě, vystoupení Sboru svatého Pluka, velkolepý ohňostroj. „Na zápasy přicházelo každý den kolem půl tisícovky diváků s bubny, trubkami a houkačkami. Mezi nimi i spoluhráčky, které se nevešly do sestavy. V každém jiném týmu by hrály v základní sestavě. Po šampionátu dostaly medaile a diplomy všichni v klubu. Byl to kolektivní úspěch,“ vzpomíná Vladimír Kudr, který velel padesátce obětavých pořadatelů z řad rodičů hráček.
Střelcovy svěřenkyně postupně zvítězily nad Plzní 11:5, Velkým Meziříčím 20:3, Baníkem Most 13:4, HC Vrbno pod Pradědem 15:5 a Jiskrou Havlíčkův Brod 17:9. Nerozhodně se hradišťská děvčata rozešla jen s obhájcem titulu Sokolem Písek v poměru 9:9. Stejně dobře však hrála i Slavia Praha, kterou o bod připravily také házenkářky z Písku remízou 8:8. O celkovém vítězi tak rozhodoval až poslední duel celého mistrovství mezi domácími děvčaty ITS Uherské Hradiště a Slavie Praha. Ve hře o mistrovský titul byl i Sokol Písek, Jihočeškám stačil k celkovému vítězství nerozhodný výsledek. Hradišťské házenkářky však za vydatné podpory skvělého obecenstva už neponechaly nic náhodě a po vítězství 11:7 se staly poprvé mistryněmi republiky.
V následujícím roce titul suverénně obhájily a pět dalších let hrály ve všech mládežnických kategoriích první housle. HC ITS se stalo házenkářským pojmem. Více než desítka hradišťských házenkářek si vyzkoušela i dorostenecký reprezentační dres, dvě hráčky klubu reprezentovaly Českou republiku na juniorských mistrovstvích světa i Evropy, studentky Gymnázia UH přivezly ze středoškolského mistrovství světa bronzové medaile. V sezoně 2006-7 se tento kádr stal základem interligového SHK ZFP Kunovice. Helena Štěrbová, Kristýna Salčáková a Dominika Selucká jsou dnes oporami svých klubů ve WHIL i reprezentace ČR. „Byla to skvělá doba, tehdejší družstvo mladších žaček HC ITS Uherské Hradiště by dnes stačilo na většinu prvoligových dorosteneckých týmů,“ jsou přesvědčeni pamětníci, kteří se nedávno sešli na oslavách padesátin tvůrce hradišťského házenkářského zázraku Antonína Střelce.

Pořadí mistrovství ČR 2000 v házené mladších žaček: 1. HC ITS Uherské Hradiště 13 bodů (skóre 96:42), 2. Sokol Písek 12 (100:46), 3. DHC Slavia Praha 11 (95:51), 4. DHC Plzeň 8 (80:63), 5. Jiskra Havlíčkův Brod 6 (74:82), 6. Baník Most 4 (56:90), 7. HC Vrbno p.P. 2 (57:100), 8. HC Velké Meziříčí 0 (32:115). Nejlepší hráčkou mistrovství byla vyhlášena Jana Kokešová ze Sokola Písek, nejlepší brankářkou byla Zuzana Ratajová z Vrbna p.P. a střelkyní Iva Dedková z HC ITS Uherské Hradiště se 41 brankami. Mistrovská sestava a branky: Monika Pavlíčková, Jana Rajnohová, Petra Huńková – Veronika Sklenářová 16, Iva Dedková 41, Helena Štěrbová 16, Petra Střelcová 2, Kristýna Janásová 1, Kristýna Salčáková 16, Kateřina Kudrová 2, Adéla Urbanová, Martina Soukupová, Soňa Hanáková 1, Kateřina Hájková 1.

VLADIMÍR SALČÁK



Mistryně ČR 2000 

Its–Písek MČR 2000

Zleva nahoře: Prezident HC ITS Uherské Hradiště Vladimír Kudr, asistent trenéra Lubomír Hanák, Monika Pavlíčková (nyní SHK Kunovice), Adéla Urbanová, Petra Huňková, asistentka trenéra Jana Huňková, Petra Střelcová, Martina Soukupová, trenér Antonín Střelec. Ve střední řadě Kristýna Janásová, Helena Štěrbová (HC Zlín, reprezentace ČR), Jana Rajnohová (SHK Kunovice), Soňa Hanáková, Kateřina Kudrová (Snails Kunovice). Dolní řada: Iva Dedková, Veronika Hájková (SHK Kunovice), Veronika Sklenářová (SHK Kunovice), Kristýna Salčáková (HC Zlín, reprezentace ČR). Na snímku chybí hráčky, které se nevešly do turnajové nominace, např. Dominika Selucká (DHC Zora Olomouc, reprezentace ČR).

Foto: Národní házenkářský archiv