WHIL upoutávka – Víkend ve znamení bojů o udržení pozic i o první body

Blížící se čtvrté kole WHIL začne již v pátek a díky předehrávce v Plzni, bude možné vidět ženskou interligovou házenou i celý prodloužený víkend. Po výhrách ve šlágrech předchozího kola, se do čela tabulky vyšvihli obhájci národních titulů Michalovce a Most, naopak chvost již tradičně zatím obývá ŠKP Bratislava a bez bodu je také překvapivě Partizánske.

Páteční zápas odehraje doma Slavia Praha, která má za sebou prohraný duel v Michalovcích. Největší problémy jí na východě Slovenska dělala domácí talentovaná křídelnice Mária Holešová (22 let), která dala osm branek a o svých pocitech ze zápasu řekla toto: „Mé pocity jsou smíšené, a to proto, že trenér nebyl spokojený s tím, jak nám fungovala obrana, kterou jsme nacvičovali. Hodně situací ve hře, kterými se prezentuje Slavia, jsme si rozebrali na tréninku a videu, a i napříč tomu jsme pokyny neplnily. Kdybychom dodržely to, na co nás trenér upozorňoval, byly bychom spokojené my i náš trenér a konečné skóre zápasu by bylo o mnoho vyšší. To, že jsem dala osm branek, ze mě nedělá nic výjimečného, protože to byly moje povinné góly a stoprocentní šance musím proměňovat všechny. Neříkám, že mě to netěší, akorát doufám, že si nastavenou laťku udržím a nebudu ji podlézat.“

Naskakující Holešová v zápase proti Slavii Praha

 

pátek 25. 9. v 17:30 hod. – Slavia Praha (4.) – Zora Olomouc (5.)

Souboj sousedů z tabulky otevře interligový program. Na Slávii se bude hrát netradičně v pátek a přijede Olomouc, která je zatím na pátém místě tabulky, hned za Pražačkami. Oba týmy si v předchozích kolech odvezly příděl z Michalovců a získaly po dvou výhrách se soupeři, kteří jsou zatím za nimi a kromě Zlína v dolní polovině tabulky. Cestování v týdnu nikdy moc neprospěje hostujícímu týmu ani samotné házené. Lze předpokládat, že Slavia bude opět chtít naskočit do rozjetého vlaku, odkud jí minulý týden vyhodila konfrontace s posíleným slovenským mistrem.  

tým Zory Olomouc - v čele Lucie Dostálová

sobota 26. 9. v 15:00 hod. – Sokol Písek – Baník Most

Tradičně ve tři hodiny zazní úvodní hvizd v písecké Obloukovce, kde domácí přivítají Černé anděly. Český mistr v minulém kole přehrál na domácí palubovce ve šlágru kola Porubu, má plný bodový zisk a určitě se nechce nechat obrat o body v Písku, který zatím rozhodně nemá ani loňskou výkonost. Pro Písek to bude „mistrovský“ víkend, protože hned v neděli sem přijede k předehrávce osmého kola Iuventa Michalovce, čímž nám opět začne již tradiční každoroční deformování tabulky předehrávkami, dohrávkami atd.

sobota 26. 9. v 18:00 hod. – Duslo Šaľa – Iuventa Michalovce

Tradiční slovenské derby by mělo být dle výsledků posledních kol jasnou záležitostí hostujícího týmu, avšak Šaľa se na toto utkání určitě výjimečně dobře připraví, tím spíš, že ji vede zkušený trenér Lukačín, který se vrátil ze svého zahraničního působení a právě s Iuventou získal v roce 2003 její první historický titul. Šaľa zatím výsledkově nepřesvědčila, jednobranková výhra ve Veselí, dvoubranková doma s trápícím se Partizánským a porážka ve Zlíně, to je bilance, která zatím moc neoslňuje. Naproti tomu Michalovce zde zahájí svůj program tří zápasů ve třech dnech a budou ještě plné síly i psychické pohody po vítězství nad Slavií.

sobota 26. 9. v 18:00 hod. - HC Plzeň - Slávia Partizánske

Nováček soutěže už se naplno zapojil do kolotoče interligy. V první sezóně může jenom překvapit a po nářezu doma od Mostu má v hale na Slovanech co napravovat. Možná právě zakřiknuté Partizánske jsou tím pravým soupeřem, jak nabýt domácí sebedůvěru. Slovenský tým s oporami Súlovskou a Michnovou by byl za normální situace favoritem, ale zatím je daleko za loňskou kvalitou, a tak může být zápas v Plzni velmi zajímavý.

tým HC Plzeň

neděle 27. 9. v 17:30 hod. - Bemaco Prešov - ŠKP Bratislava

Souboj týmů z druhé poloviny tabulky přináší otázku, zda ŠKP dokáže získat první body do tabulky, anebo se opět stabilně usídlí na chvostu, jako v loňské sezóně. Prešov získal před týdnem dva body v Písku poměrně nečekaně vysokou výhrou a doma bude chtít bodový zisk rozšířit, čímž by se přiblížil středu tabulky.

neděle 27. 9. v 18:00 hod. - Sokol Poruba - SHK Veselí n. M.

Poruba po porážce v Mostě určitě neztratila své odhodlání a půjde stále tvrdě za svým cílem a čelem interligové tabulky. Má zkušený vyvážený tým, který je systematicky budován a jeho síla je znát. Jako soupeř jí do Ostravy přijede celek z opačné části Moravy, z Veselí na Moravě. Veselské Panenky zatím odehrály, díky volnému losu, pouze dva zápasy. Těšně podlehly doma Šaľe a potom doma rozstřílely HC Plzeň. Bude to jejich první venkovní zápas, navíc na palubovce favorita soutěže.

Sokol Poruba táhne za jeden provaz

předehrávky:

neděle 27. 9. v 18:00 hod. – Sokol Písek – Iuventa Michalovce

pondělí 28. 9. v 17:30 hod. – HC Plzeň – Iuventa Michalovce

Iuventa si naplánovala tři zápasy ve třech dnech, a tak zahájí svou cestu v sobotu v Šaľe a přes Písek ji zakončí v pondělí v Plzni. Díky účastni v poháru EHF a středečním termínům v další části soutěže by ji čekali tři „anglické týdny“ za sebou, a tak se rozhodla vyřešit situaci tímto způsobem a ulevit týmu od cestování uprostřed týdne. Proto předehrávka 8. kola již tuto neděli v Písku, která se z pohledu týmu a úspěchu v EHF Cupu zdá pochopitelná a dá se říct, že nejde o předehrávku z ekonomických důvodů, jak tomu u slučování zápasů (zejména dvojzápasy v Prešově + Michalovcích) většinou v minulosti bývalo. V Plzni naopak půjde o předehrávku vynucenou právě kolizí s termínem evropského poháru, a tak se šesté kolo předehraje v Plzni v pondělí. Jestli se tento postup Iuventě vyplatí, ukáže až prodloužený víkend. Jisté je, že asi nejtěžší pro ni bude první zápas v Šaľe. Je potřeba ale upozornit na to, že i v Písku loni ztratila bod a k zápasu přicestuje v noci po zápase v Šaľe. Kádr má ale slovenský mistr dost široký a zkušený, aby si toto mohl dovolit, tak uvidíme v pondělí, zda si Iuventa poveze domů z výletu šest bodů. 

autor: HNB

Foto: Fb profily jednotlivých klubů