WHIL je velká výzva, říká nový trenér Sokola Písek

Posledních pár týdnů se v házenkářském světě diskutovalo o tom, kolik bude mít nový ročník WHIL zástupců. Všichni příznivci ženské nejvyšší soutěže netrpělivě očekávali konečný verdikt Exekutivy ČSH ohledně sestupujícího týmu Písku a jeho zájmu nastoupit ve WHIL i další sezónu. 

 

Exekutiva na svém zasedání rozhodla ve prospěch Sokola Písek, a tak se pro letošní rok počet českých týmů rozrostl na osm celků, když mezi stávající přibyl vítěz první ligy HC Plzeň. 

 

Účast Sokola Písek je tedy v Interlize pro ročník 2015/2016 zachována, ale tým čekají veliké změny. Jaká je současná situace v klubu, kde vychovali zvučná házenkářská jména jako je Iveta Luzumová, Barbora Raníková, Kateřina Keclíková, Michaela Borovská, Alena Stellnerová a v neposlední řadě také velice nadějná reprezentantka Veronika Malá, nám prozradil písecký funkcionář Michal Horák. "Situace je složitá, jako první přišla výměna trenéra. Trenér Jan Slavík působil u interligového družstva žen Sokola Písek čtyři sezóny. Teoreticky se tato doba nezdá až tak extrémně dlouhá, ale pokud si uvědomíme, že to bylo v klubu, který se v amatérských podmínkách snažil v nejvyšší soutěži vyrovnat těm s profesionálními podmínkami, lze jeho vyčerpání pochopit. Špatná finanční situace klubu má za následek, že se za poslední čtyři sezóny nepodařilo ani jednou udržet kádr pohromadě, takže trenér musel sezónu co sezónu budovat nové družstvo, a to každého trenéra vyčerpá. Z výše uvedených důvodů se vedení klubu ani moc nedivilo, když Jan Slavík po ukončení soutěže podal rezignaci na post hlavního trenéra družstva žen Sokola Písek. Své bohaté zkušenosti bude nadále využívat ve prospěch klubu u mládežnických kategorií." K otázce jak vedení klubu vybíralo nástupce trenéra Slavíka, Horák říká, "v případě našeho klubu formulovat otázku tak, že jsme dali někomu přednost, zní poněkud komicky, protože z obecně známých důvodů před našimi dveřmi žádná fronta uchazečů nestojí, abychom byli nuceni si vybírat. Nicméně na Ondru jsme dostali tip jako na mladého schopného trenéra, který se chce ve své kariéře posunout zase o něco dále. Z tohoto pohledu se angažmá v Písku jeví jako ideální, protože větší křest ohněm si lze jen těžko představit. Vzhledem k tomu, že Ondřej nabídku bez váhání přijal není dál už co komentovat. Samozřejmě předpokládáme, že jeho funkce asistenta trenéra reprezentačního výběru dorostenek ČR je zárukou, že u nás bude vést družstvo podle nejnovějších trendů a naopak, že on své zkušenosti z praktického kaučinku využije i ve své činnosti u národního družstva dorostenek." Další velkou otázkou je kádr píseckého týmu, který se v posledních letech hodně měnil, "to už je bohužel smutná tradice posledních let, která se opět opakuje. Písecký kádr opouštějí některé opory což bude mít za následek opět budování zcela nového týmu. Do týmu bude třeba zapracovat některé talentované dorostenky a celou koncepci přizpůsobit novému složení týmu, které asi znatelně omladí. Vzhledem k tomu, že přestupní kolotoč se teprve roztáčí, těžko zatím předjímat v jakém složení družstvo zahájí letní přípravu," povzdechl si Michal Horák. 

 

Novým trenérem se tedy pro ročník 2015/2016 stal mladý a nadějný trenér Ondřej Václavek, kterého jsme trochu vyzpovídali. 

 

Ondřeji, jaká je Vaše dosavadní trenérská kariéra? 

Začínal jsem v  době svých studií na FTVS UK, kde na mě dostal tip Ondřej Bílek, nynější šéftrenér mládeže Dukly Praha, od mého lektora Martina Tůmy. Po společné schůzce jsem se stal jeho asistentem u starších žáků Dukly Praha. Společně jsme působili 2,5 roku, poté jsem dostal možnost vést jako hlavní trenér družstvo mladší žáků Dukly Praha společně s minižáky. Tady se začínalo téměř od nuly, bylo tady strašně moc práce a byla to velká výzva.

 

Jste také asistentem trenéra Salače u reprezentace dorostenek. Kdy a od koho přišla nabídka na asistenta v reprezentace?

Během léta 2014, myslím, že to byla polovina července, mě kontaktoval Jan Salač, že na mě dostal doporučení a nabídl mi funkci svého asistenta. Bylo to hodně rychlé, až tak, že jsem mohl jet již na první turnaj této rodící se reprezentace, bohužel jsem byl ale vytížen, a tak jsem ve skutečnosti začal až v září.

 

Co Vás v nejbližší době s reprezentací čeká, jaké máte ambice? 

Minulý týden proběhlo krátké soustředění, kde jsme trochu nabírali kondici a prohlubovali  znalosti jednotlivých členů reprezentačního družstva a realizačního týmu. Za měsíc nás čeká další přípravný kemp zakončený účastí na olympiádě mládeže v Tbilisi. Uvidíme, jestli se tato akce po místních záplavách uskuteční, věřím, že ano. Je to pro holky, ale i pro nás, dobrá příležitost zahrát si s kvalitními soupeři a navštívil exotické místo. O další měsíc později odcestujeme do Makedonie na ME. Cílem je postup ze skupiny a nejlépe kvalifikace na následující MS.

Dostal jste nabídku na trénování WHILkového klubu, jak dlouho jste ji zvažoval? 

Po vyslechnutí nabídky jsem si chtěl zvážit, jestli je ten správný čas udělat další krok vpřed. Trvalo mi to přibližně 14 dní, než jsem se rozhodl nabídku přijmout.

 

Přeci jen jste dost mladý trenér, cítíte v tom pozitiva nebo se naopak obáváte toho, že na to bude při neúspěchu někdo ukazovat? 

Jedním z   důvodů, proč jsem se do toho projektu pustil, byla nutnost naučit se více o trénování ženské kategorie. Pokud se vše nepovede, jak má, očekávám, že se najdou lidé, kteří budou mluvit o tom, že nebyl dobrý nápad svěřit Interligu do rukou mladého trenéra. Na druhou stranu může být výhodou, že jsem relativně krátce od posledního vzdělávání a měl jsem nedávno možnost se potkat s trenéry z jiných zemí a vyměnit si s nimi zkušenosti z naší trenérské praxe. Věřím, že budu schopen přidat do tréninků a utkání prvky, které se buď málo, nebo vůbec nepoužívají.

 

Písek ve WHIL zůstává, ale odešla dost podstatná část hráček, máte už v hledáčku nové posily? 

Společně s vedením klubu tuto situaci řešíme, svoje představy jsem jim předal, ale pravděpodobně se podaří splnit jen některé z nich. Kdo opravdu přijde, budeme vědět přibližně v polovině července.

 

Budete budovat zcela nový tým, jaký cíl Vám vytyčilo vedení klubu? 

O nějakém přesném cíli jsme nehovořili, ten si můžeme dát, až budeme mít zcela jasno, s   kým budeme hrát. Pokud by se podařilo hráčskou soupisku posílit dle představ, měl by být cílem postup do play-off. Zatím je tento cíl ale trochu vzdálen.

Jakou vizi máte Vy sám?

Počítám s tím, že se leccos z mého stylu trénování změní, co bych ale chtěl zachovat, je rychlá házená s agresivní obranou. Asi se nebudeme zcela držet současného trendu, ale mou vizí je se trendu přiblížit. 

 

Na co se nejvíce v nadcházejících měsících těšíte?

Těším se na novou, značně odlišnou práci, než na kterou jsem byl zvyklý. Práce s dospělými už je více o dohodě a pochopení mezi hráčem a trenérem. Na takovou práci se těším a věřím, že mě jako trenéra posune dál. Stejně tak letní a celková příprava na sezónu bude trochu jiná než jsem byl zvyklý, už bylo na čase si v praxi zopakovat věci, ke kterým jsem během vzdělávání vzhlížel.

 

Jaký vidíte rozdíl mezi mužskou a ženskou házenou? 

Měl jsem možnost srovnat dvě různé věkové kategorie obou pohlaví. Muži, chlapci jsou dravější, dokážou splnit, co jim trenér řekne a někdy i něco navíc. Dívky jsou do určitého věku výrazně vyspělejší, ale chybí jim přirozená agresivita. I mezi ženami nejdeme agresivní hráčky, ale pokud bychom brali srovnání vážně, vždy tam najdeme rozdíl. Další odlišnost vidím v tom, že ženy o hře více přemýšlí, kdežto muži dělají to, co je jim přirozenější a pracují více „bezhlavě“.

Jdete od od mužské složky k ženské proč? 

Viděl jsem to jako nutnost vzhledem ke své pozici asistenta reprezentace žen. Právě odlišnosti, které jsem popsal v předchozí otázce, jsou důvodem, proč jsem chtěl více poznat ženskou házenou a přístup. Tak trochu to beru i jako profesionální povinnost se podílet na trénování a přípravě hráče, se kterými pracujeme v reprezentačním družstvu. Od kolegů jsem se také dozvěděl, že dříve bylo nutností jako trenér reprezentace trénovat také stejné pohlaví na klubové úrovni. I když to teď již neplatí, sám jsem cítil, že bych chtěl tuto podmínku splnit.

 

Sledoval jste v minulých sezonách WHIL?

Pravidelně jsem každý víkend sledoval všechno dění v házené. Nešel jsem sice do velkých podrobností, ale dalo by se říct, že jsem si celou dobu držel slušný přehled o hráčkách. Od doby nástupu do funkce asistenta trenéra jsem se snažil ve volném čase osobně navštěvovat utkání hráček z reprezentace, abych měl lepší přehled o tom, jakou mají situaci v klubu a jak jim můžeme pomoc v jejich výkonnostním růstu. Až tehdy jsem pochopil, že za svou situaci tak trochu nemůžou a na reprezentační úrovni podávají skvělé výkony vzhledem k situaci v   klubu. Jsem rád, že si to teď můžu vyzkoušet sám, jak hráčky naučit něco dalšího a posunout je na nějaký s vyšších stupínků v jejich kariéře.

Sokol Písek, stejně tak jako trenéra Ondřeje Václavka, čeká nová důležitá a nelehká výzva. Budeme všichni držet palce, aby vše proběhlo směrem k lepšímu a v klubu, který se může pyšnit perfektní prací s mládeží, opět vyrosty další házenkářské hvězdy, které budou mít možnost hrát v klubu kde vyrůstaly také nejvyšší ženskou soutěž WHIL. 

 

Zdroj fotografií: Osobní archiv Ondřeje Václavka a Michala Horáka

 

Trenéři