Výzvy mám rád, Norsko další přináší...

Dušan Poloz, který za několik týdnů oslaví kulaté narozeniny, míří zpět do Norska. Zde usedne na lavičku ženského týmu Molde Håndballklubb, který si letos vybojoval postup do nejvyšší norské soutěže. Dušan Poloz také nadále zůstává trenérem slovenské reprezentace, kterou po dlouhých dvaceti letech dovedl na mistrovství Evropy 2014 a skončil s ní na celkově 12. místě.

Foto: Martina Vysloužilová

Asi nikomu z fanoušků české a vlastně i evropské házené neutekly spekulace o tom, co se s trenérem "srdcařem" po odchodu od mosteckých Černých andělů děje. Na světlo světa se dostalo hned několik verzí o tom, jak celý nedobrovolný odchod z Mostu probíhal, ale také o tom, kam další kroky uznávaného trenéra povedou. 

Objasnění nového angažmá přinesl dnes dopoledne sám trenér, který se na cestě z Rumunska, kde na poslední chvíli zaskakoval u týmu slovenských juniorek v kvalifikaci o ME, nechal pro fanoušky HNB vyzpovídat. 

 

Dušane, poslední měsíce pro Tebe ve spojení s házenou nebyly jednoduché. Co jsi dělal po náhlém "odejítí" z Mostu?

Pro mne to tak náhlé nebylo, nicméně přišlo mi to vhod, protože celý podzim byl velmi náročný. Po odchodu z Mostu jsem opravdu dva měsíce odpočíval a dával dohromady věci, na které dřív nebyl čas. Také jsem se více zapojil do práce,  která souvisí se slovenským svazem, což byl reprezentační sraz v Holandsku a teď záskok na kvalifikaci u slovenských  juniorek. 

 

To na odpočívání moc nevypadá. Co Tě čeká v nejbližších dnech?

Momentálně dolaďuji program na kvalifikační play-off zápasy proti Španělsku. No a samozřejmě řeším svou další trenérskou klubovou budoucnost. Konečně mám čas i na další sebezdokonalování, v druhé půli května odjíždím na velký házenkářský seminář do Norska.

 

Nechci se ptát na důvody odchodu z Mostu, vím, že spekulací bylo dost a pravdu zná opravdu jen malá skupinka lidí. Spíše mne ale zajímá, jakou podporu jsi cítil od fanoušků?

Tohle mne neustále nabíjí, protože sympatie byly a jsou velké, mostecký fanoušek dokáže ocenit kvalitu odvedené práce. 

 

Foto: Alex Wipf

 

Dostal jsi hned po odchodu z Mostu nějakou nabídku tady v Čechách? 

Ano dostal, ale jsem trenér, který nerad chodí od rozdělané práce a nerad přebírá tým v polovině soutěže. Zakládám si na filozofii, že házena není hra na náhodu a v průběhu sezóny se nedá dostat do hraček to, co bych si představoval a pod co bych se mohl podepsat. Současně také fandím mosteckým holkám, takže bych nedokázal stát proti nim na lavičce.

 

Jsi trenérem slovenského národního mužstva žen, přišla tedy nějaká nabídka třeba ze Slovenska?

Ne, s žádným slovenským klubem jsem nejednal.

 

Když jsem u slovenského nároďáku, proběhl los na ME 2016. Jak jsi s losem spokojený?

Mohlo to být lepší i horší. Tím že jsme byli nasazení až ze třetího koše bylo jasné, že jednoho lepšího soupeře budeme muset zase přehrát, tak jak se nám to podařilo v minulé kvalifikaci na ME. Většinou se snažím neplýtvat energii nad tím co nemůžu ovlivnit a tak jsem jen čekal na výsledek losování. Nejvíce pravděpodobné je, že naši skupinu ovládnou Maďarky. My se pokusíme přejít přes Polky, což se jen těsně nepodařilo holkám z Česka. Uvidíme zda budeme mít větší štěstí. 

 

Foto: TASR/Pavel Neubauer

 

Po slovenském reprezentaci žen ses teď z ničeho nic ocitl v roli kouče juniorek Slovenska a prošel s nimi kvalifikací o ME 2016. Rozšiřuješ tedy své působení i v tomto týmu?

Ne, v žádném případě. Byla to jen rychlá výpomoc slovenskému svazu za nečekaný odchod bývalého trenéra juniorek. Mám v plánu od nové sezóny působit v nějakém klubu, takže to by skloubit nešlo.

 

Kvalifikace juniorek nedopadla, proč? Kde vidíš příčinu neúspěchu? 

Odehráli jsme velmi podařené první utkání s domácím Rumunskem, poté povinné vítězství s Kosovem, a bohužel nám totálně nevyšel poslední zápas se Srbskem. Na náš tým dolehla tíha důležitosti utkání a nervozita svazovala hračkám nohy, snaha i bojovnost nechyběly, ale zkušenosti z důležitých utkání ano.

 

Otázka poslední a pro tuto chvíli asi nejdůležitější. V červnu Ti končí smlouva v Baníku Most, co bude dál? U kterého týmu budeme mít možnost českého kouče vidět? 

Těch variant bylo více, ale definitivní rozhodnutí padlo o víkendu. Zvolil jsem svůj druhý domov.

 

www.facebook.com/moldehk/timeline

 

Norsko je Tvá srdeční záležitost, jak se tam těšíš a co od nového angažmá očekáváš?

Do Norska jsem se vždy těšil, opravdu cítím, že je to můj druhý domov. Zvláště příroda mi tam učarovala a přiznám se, že na západním pobřeží jsem nepůsobil, takže o výlety nebude nouze a už se na to moc těším. Očekávám boj o udržení v nejvyšší soutěži, ale současně mne láká mladý tým Molde, který za dva poslední roky udělal velký kus práce. Obzvláště mě pak láká šance práce a možnost trénovíní Anniken Obaidli, které je slibována velká budoucnost v norské házené. 

 

Promýšlel jsi dlouho návrat, nebo bylo rozhodnutí snadné? 

Nebylo to jednoduché rozhodování, těch možností bylo několik, ale nakonec rozhodlo zahraniční angažmá. Třeba je to má poslední možnost a současně další velká výzva.

 

Do Čech jsi přinesl severský herní styl, co naopak teď přineseš zpět do Norska?

Zajímavá otázka protože norská házená dlouho ukazuje, že je nejpropracovanější na světě, a o to více si cením, že mám to štěstí v ní pracovat. Abych odpověděl na tvou otázku, řeknu to takhle: Do norské házené přinesu českou chytrost a klid ve stresových situacích.   

 

Dušane, děkuji Ti za rozhovor, myslím, že mohu mluvit za všechny fanoušky HNB, a proto Ti i za ně gratuluji a přeji mnoho sportovních, ale i osobních úspěchů. Novou etapu života začneš ve svém druhém domově v Norsku, věřím, že tam budeš šťastný, ale také v to, že na českou házenkářskou rodinu nezanevřeš a znovu se jednou vrátíš. HODNĚ ŠTĚSTÍ!!! :) 

 

 

Kdo je Dušan Poloz -  Trenérskou kariéru začal v roce 1992 v Bystřici pod Hostýnem, kde působil do roku 1996 jako hlavní trenér tamního mužského týmu. Jeho prvním ženským týmem byl HC Novesta Zlín, kde působil jako asistent hlavního trenéra v letech 1996 – 1998.

Poloz je absolventem Fakulty tělesné výchovy a sportu v Oslo. V letech 2005 - 2008 trénoval juniory norského Follo HK (2008 vyhrál Norský pohár juniorů), v letech 2009 - 2010 ženy HC Zlín (2009 3. místo WHIL), 2010 juniory Bekkelagat Oslo (vítěz Norského poháru juniorů). Od roku 2012 do ledna 2015 trenér v týmu úřadujícího českého mistra DHK Baník Most, se kterým v ročníku 2012/13 vyhrál Challenge Cup, WHIL a stal se i Mistrem ČR. Poloz také od roku 2013 působí jako hlavní trenér u slovenské ženské reprezentace.

 
 
 
 
 
 

Trenéři

Výzvy mám rád, Norsko další přináší...

Dušan Poloz, který za několik týdnů oslaví kulaté narozeniny, míří zpět do Norska. Zde usedne na lavičku ženského týmu Molde Håndballklubb, který si...

Veselské Panenky opět bez trenéra

Dnes byla oficiálně potvrzena zpráva, že slovenský trenér Ján Packa ukončil své krátké působení na lavičce interligového týmu HC Veselí nad...

2. trenérský seminář RHC 2. 3. 2015

Tři desítky trenérů se přišly v první březnový pondělní podvečer vzdělávat na další ze seminářů pořádaných Regionálním házenkářským centrem pro...