Výlet, nebo spíš zážitkový víkend v Kolíně nad Rýnem

Osobně považuji právě finálový turnaj ligy mistrů za nejlépe organizovanou záležitost EHF. Nabitý víkend plný skvělých zápasů, atrakcí pro fanoušky a jejich děti, nádherná aréna, která pojme 20 000 diváků a hlavně neuvěřitelná atmosféra. Každý zápas má vlastní choreografii a úvod. Světelná, laserová show, kterou právě umožňuje Lanxess aréna díky obrovské kostce a velkým plátnům, na kterých se promítají různé digitální efekty. To vše je jen zlomek toho, co organizátoři zvládají. Fandové jednotlivých týmů mohou například během sobotních semifinále natočit svoje videa a pokřiky a ty nejlepší jsou zahrnuty v oficiálním zahájení finálového zápasu a doslova Vás vtáhnou na hrací plochu :-).

 

Co se týká cenových relací, lístky jsou v několika skupinách od 60 Euro až po téměř 300 Euro. Z vlastní zkušenosti stačí lístky v cenové hladině 135 Euro na víkend. Když se Vám k tomu podaří sehnat normální hotel v centru v kategorii 3+, máte vyhráno, klasický dvoulůžkový pokoj stojí 105 Euro. Na rovinu, jdete se tam pouze na pár hodin vyspat, protože Kolín žije turnajem i v noci a byla by škoda nepoznat, jak se umí jednotlivé národnosti bavit. Klasickým drinkem je Kolínský kölsch.

 

Úmluva definuje kölsch jako světlé, svrchně kvašené pivo, které se vaří podle Reiheitsgebot. Pokud se sládek snaží uvařit kvalitní kölsch, má ambici konkurovat především vínu. Tuto skutečnost potvrzuje nejenom obsah tradičních sklenic 0,2 litru, ale především velmi světlá barva, ovocná vůně i velmi jemné sladové tělo zpravidla se suchým dozníváním a opět velmi jemným chmelením. Kölsch se prodává takřka výhradně ve filtrované podobě. Obsah alkoholu se pohybuje okolo 5 procent, ale velmi rychle se vstřebává, což můžeme potvrdit z vlastní zkušenosti :-), no představte si sami, jak Čech vypije dvojku piva, jasně, že na ex :-) !

Ale zpátky k samotnému turnaji, přímo v okolí arény je neuvěřitelně rozmanitý doprovodný program. Od robotického brankáře s čidly, který Vás dokáže vychytat stejně jako Saric, ne nadarmo je oblečen do jeho dresu… Soutěže v přesnosti a rychlosti střelby nejsou ničím neobvyklým, všem fanouškům, kteří si vystojí frontu, dokáží zručné maskérky namalovat na obličej znaky jednoho ze 4 klubů, které hrají Final Four. Stánky s občerstvením, pitím ani nepočítám, stejně jako prodejní stánky jednotlivých partnerů EHF a ligy mistrů. Slovo wurst se objevuje doslova na každém rohu a je potřeba říct, že místní specialita kariwurst je dovedena k dokonalosti.

 

Nejlepší fanoušky má zcela jasně mistr Maďarska Vesprem, jsou neuvěřitelně vitální a od sobotního rána zpívají až do nedělního večera. Barcelona si sebou zase vozí jako talisman bývalého kapitána FC Barcelona Carlese Puyola, který má prominentní místo hned za střídačkami. Fanoušci THW jsou všech věkových kategorií a vynikají zejména neuvěřitelnými kreacemi v tradičních bíločerných barvách od čepiček, dresů, kalhot i ponožek :). Klasická žlutá sluší fandům šampióna z Polska, Kielce ovšem ani tentokrát do finále neproklouzli, i když se snažili Barceloně cestu zkomplikovat. Přesto si troufnu říct, že Barca měla první semifinále ve své moci a jen jednou v utkání se soupeř dokázal výrazněji dotáhnout a chvilku mohl myslet na obrat…Vynikající Saric to ovšem nedovolil.

 

 

Druhé semifinále bylo reprízou z loňského roku. Zebry ale tentokrát ve svém středu měly dle mého pohledu pouze dva skvěle hrající hráče a to brankáře Paličku a Arona Palmarssona a to na Maďary nestačilo. Neuvěřitelný Ilic a kapitán Laszlo Nagy patřili k tahounům, když se k nim přidal i bezchybný Ivancsik na LK, bylo jasné, že trápící se spojky THW nedokážou vzdorovat. Za mě právě Nagy byl tím rozdílovým hráčem, fantastická práce v obraně a neuvěřitelný rozhled v postupném útoku. Když k tomu přidal fair postoj během celého zápasu, v mých očích byl okamžitě kandidátem na cenu MVP.

Boj o třetí místo byl soubojem zklamaných a, i když se THW snažil, tak mu to nešlo, navíc kapitán Jícha se šetřil na důležitější boje o titul v bundeslize, protože ho stále trápí zraněné tříslo. Kielce se po vyrovnaném boji dočkali 3. místa.

  

 

Pak ale vypuklo to pravé šílenství, stačí se podívat na nástup maskotů a kapitánu při představování finalistů. Finále přineslo skvělý házenkářský match plný individuálních výkonů na TOP úrovni. Ovšem Barcelona byla letos nejlepší a zaslouženě jí za triumfem táhl legendární král Nikola Karabatic, dal branku, kdy chtěl, uvolňoval pivota a dohrával v brejkových situacích do křídel, prostě komplexnost sama. Saric zavíral branku a Vespremu docházela síla, hodně jí totiž Maďaři nechali v semifinále…

 

Suma sumárum Barcelona zaslouženě vyhrála a zvedla nad hlavu originální trofej. Vše sledovalo 20 000 bouřících diváků a všichni fanoušci Barcelonu odměnili bouřlivým potleskem!!! Zážitek, který se těžko popisuje, doporučuji zažít na vlastní kůži, já mám jasno, za rok jedu znovu. No a potom už jen sednout do auta a nějakých 6 hodin zpátky k nám…Zážitky a vzpomínky ovšem zůstávají napořád!!!

 

Pro HNB: Daniel Čurda.

Ostatní

Vzdělávací týden Beach Handballu s IHF

  V rámci webinářů a přednášek IHF Virtual Academy je tento týden věnován přednáškám a vzdělávání, které se týká plážové házené. Na IHF...