Vršovické derby alias Štičí derby

Derby, pojem, který každý sportovec i sportovní fanoušek zná a bezesporu přednostně vyhledává. Rivalské boje týmů nabízejí parádní podívanou vypjatých zápasů. Když se však navíc jedná o derby dvou klubů, které jsou od sebe vzdáleny necelých 400 m, rivalita stoupá ještě více. Zdá se vám to pořád málo? Tak potom přidáme ještě malou perličku. Vršovické derby v podobě souboje lídra tabulky a na druhé straně druholigového nováčka, bude tentokrát okořeněno o souboj Františka otce a Františka syna Štikových. 
 
 
V celku Sokola Vršovice, se v pozici trenéra představí člen zlaté dukelské generace 80. let František Štika. Ambiciózní házenkář, který má na svém hráčském kontě bezpočet startů na evropských a světových šampionátech, start na Olympiádě a výhru titulu Poháru mistrů evropských zemí, se i jako trenér nerad vzdává a usiluje o mety nejvyšší. Což se mu také několikrát podařilo s mládežnickými týmy a na tyto úspěchy chce navázat i s druholigovým týmem Sokola Vršovice. 
 
 
Za druholigového nováčka, kterým není nikdo jiný než tým Lokomotivy Vršovice, nastoupí syn výše zmíněného trenéra, který dostal po svém narození v roce 1988 jméno František Štika, jenž se dědí z generace na generaci.
 
 
Abychom našim fanouškům přiblížili předzápasovou atmosféru v rodině Štiků, vyzpovídali jsme oba aktéry při jejich společné rodinné oslavě nadcházejících nedělních jmenin. 
 
Jak dlouho hraješ házenou a za jaké kluby jsi hrál?
František ml. Na házenou mě otec zapsal, když mi bylo šest let. Přihlásil mě tenkrát do ŠSKH Zárubova, kde to měl na starost Václav Síč. Za Zárubovku jsem hrál dlouho, po jejím rozpadu jsem přestoupil do Slavie, poté do Sparty. Po několikaleté pauze jsem hrál sezónu za Pardubice, posléze pár sezón v Úvalech. Od ledna letošního roku hraji za Lokomotivu Vršovice, kde jsem naprosto spokojený.
 
Trénoval Tě někdy táta? 
František ml. Trénoval, právě v Zárubovce. Získali jsme bronzové medaile na mistrovství ČR v roce 2001 ve Zlíně.
 
Chodíš na zápasy svého syna? Jak kritický jsi otec? 
František st.  Když hrál za Úvaly, tak jsme se byli párkrát podívat. Byla to soutěž SRL a zápasy, které jsem viděl, mi opravdu nic neříkaly. (smích)
 
Snaží se táta ještě i dnes, když už jsi dospělý, radit a kecat Ti do života? 
František ml.  Už tolik ne, protože jsem ve dvaceti letech zdrhnul z domova do Prahy (smích). Sem tam si však nějakou tu jadrnou poznámku neodpustí.
 
František st .  Nekecám mu do života ani do házenkářské kariéry. Vše si musí vyzkoušet a prožít sám. 
 
Táta toho v házené hodně dokázal, máš v něm vzor a bereš si jeho rady k srdci? 
František ml.  Už jsem se smířil s tím, že já sám v házené nikdy nedokážu to, co otec. Je mým velkým vzorem jednak co se týče jeho stylu hry, když býval ještě mladý (smích), tak jeho stylu trénování, který je jedinečný a především velmi efektivní, a mně velmi sympatický.Vždy když mi radí během zápasu tak tajně skřípu zuby, ale sám moc dobře vím, že má v drtivé většině pravdu. 
 
Všichni známe Tvoji prchlivou povahu, budeš při derby sledovat jen svůj tým, nebo budeš řvát i na svého syna? 
František st.  Samozřejmě i na něj, protože si myslím, že atmosféra bude dost napjatá. Mám zprávy, že chtějí přijít kamarádi z práce, donedávna jsme totiž spolu dělali v jedné firmě, takže pár společných známých se určitě ukáže. Bude to ale zvláštní pocit, nikdy jsme proti sobě nehráli, tak uvidíme co z toho bude (smích).
 
Vršovické derby, co od něj očekáváte? 
František ml.  Očekávám velmi vyhrocenou atmosféru a vysoké herní tempo. Sokol hraje dlouhodobě dobře, bude těžké je porazit, ale ne nemožné. Náš tým je velmi nahecovaný, povedlo se nám postoupit do druhé ligy, kde se chceme porvat o každý bod. Navíc je pro mě tento zápas velmi pikantní, neboť poprvé v životě nastoupím proti svému otci. Jsem na to velmi zvědavý.
 
František st.  Vzhledem k tomu, že se jedná o první vršovické derby, počítám, že atmosféra bude vypjatá jak na hřišti, tak i mezi diváky, a moc se na to těším.
 
Probíhá mezi vámi doma nějaké hecování, sázka?
František ml.  Bez nějakého toho špičkování by to asi nebylo ono. Otec je impulzivní člověk, především pak na hřišti. Moc se těším na jeho vystoupení při zápase. Doufám, že bude mít co nejvíce důvodů být s výkonem svých svěřenců nespokojený.
 
František st.   V mezích normy ano, pár šprajců proběhlo.
 
Poslední otázka pro vás oba. Jaký je váš tip na výsledek? 
František ml.  Žádný tip nemám, ale doufám, že vyhrajem (smích).
 
František st.  To je samozřejmě jasné. Body zůstanou na kopci.
 
Takže pánové, děkujeme za rozhovor. Oběma vám za naše fanoušky přejeme vše nejlepší k jmeninám a těšíme se na odpoledne, kdy od 18.00 hodin začíná Vršovické derby Sokol Vršovice vs. Lokomotiva Vršovice v  hale pražských Heroldových sadů. 
 
Autor: HNB