Víš co je to Tamburello ?

Dvojnásobně ostrý start sezóny 2015/2016 čeká tento víkend jeden z nejmenších registrovaných klubů české házenkářské komunity, Tamburello Praha. Ve čtvrtek zažije tým vedený Lubošem Hübnerem doslova křest ohněm, když poprvé v historii klubu naskočí do Českého poháru mužů, soupeřem jim v prvním kole bude prvoligový nováček ze Starého Plzence. Pátek a sobota bude muset stačit na regeneraci, aby v neděli byli hráči Tamburella připraveni na první zápas tabulky Pražského přeboru, ve kterém se utkají s muži Lokomotivy Vršovice B. 
 
 
Luboši, kdy byl klub založen a kolik má členů?
Jsme poměrně nový házenkářský klub. Máme 26 členů, ale to neznamená, že házenou nežijeme. Dokonce máme i svůj FB profil, kam dáváme fotky, úspěchy, průběžné tabulky. (www.facebook.com/TamburelloPraha?fref=ts) V dnešní době je propagace nutná, a tak i my se chceme zviditelnit a pomoct tím házené v Česku. 
 
Na házenkářský klub trochu netradiční název, proč Tamburello Praha ? 
Ano, jsme ve své podstatě bývala Aritma Praha. Po peripetiích na svazu přišlo oživení od prezidenta Zdeňka Langera. Házená je vlastně druhý sport tohoto klubu, primární je Tamburello. Což je velice zajímavý sport, podobající se tenisu. 
(pozn. red.: Tento sport se hraje od 16. století s tamburinou a pochází z Itálie. Ukázku sportu lze vidět např. zde: www.youtube.com/watch?v=r4ZekJXAo5M)
 
Pohled do budoucna - máte v plánu rozšíření na více týmů ?
Moc rád bych do budoucna rozšířil řady, nicméně je to velice složité. Hledáme zázemí, kde bychom byli doma. Najít halu v okolí Prahy 6 je dost složité. Až bude zázemí a stabilizovaný "A tým" :-), poté se můžeme bavit o rozšířeni o mládežnické celky.
 
S jakými problémy bojuje tak malý klub? 
Problémů je více než dost, od rozpočtu přes hráčský kádr až po dohady kolem soutěží. Zastávám ale názor, že kdo chce něco dělat, vždy najde řešení. 
 
Co pro vás osobně znamená házená? 
Jsem házenkář a pokud to vezmu osobně, tak musím říct, že házená je pro mě srdcovou záležitostí.  Mám však pocit, že tento sport u nás za ostatními sporty dosti pokulhává. Hlavně pak po propagační stránce. Dle mého názoru je prostředků na rozvoj a podporu házené okolo nás dostatek, pouze se pro jejich získání musí něco dělat. Je mi jasné, že to není jednoduché, jelikož házená nepatří mezi top sporty Česka, ale pokud to necháme ležet bez povšimnutí, nic se nezmění a tento krásný sport bude i nadále na ústupu.
 
Vraťme se ke klubu, který v současné době trénujete a řídíte. Jaké soutěže Tamburello Praha hraje? 
Hrajeme Pražský přebor a v letošní sezóně prvně také Český pohár mužů. 
 
Jako tým hrajete pro radost ze hry samé, nebo jaké jsou týmové ambice?
Ambice určitě máme, jak už jsem říkal, chceme se pokusit vyhrát Pražský přebor a postoupit v Českém poháru, nicméně ambice a radost ze hry jdou ruku v ruce, když nás to nebude bavit, nebudeme ani vyhrávat. Navíc opravdu hrajeme hlavně z lásky k tomuto sportu!!! :-)
 
Jak často během sezóny trénujete?
Trénink je 1 krát týdně během celého roku. Moc rád bych vložil ještě další trénink, nicméně všichni jsou dost vytíženi pracovnímy povinnostmi. Není to jednoduché a trénink v 5 lidech nemá cenu, navíc při ceně za halu od 1500 kč za tréninkovou  jednotku. 
 
Sezóna začíná, jak probíhala vaše příprava? 
Měli jsme malé jednodenní předsezónní soustředění a po něm odehráli přípravný zápas s týmem TJ Lokomotiva Louny.
 
Cíle pro tuto sezónu? 
Cíle jsme měli čtyři. Dostat se do Českého poháru, to se po prvotních dohadech s ČSH podařilo a my si ve čtvrtek 3. 9. 2015 od 19:10 v hale na Zličíně zahrajeme 1. kolo Českého poháru proti nováčkovi z 1. ligy Starému Plzenci. S pohárem také souvisí cíl druhý. Víme, že to nebude snadné, ale o postup do dalšího kola se popereme. 
 
To jsou dva cíle a co ty další dva? 
Třetím cílem je udržení kontaktu s čelem tabulky, a konečně také vítězství v naší tramvajové lize. Určitě na to máme, pokud si vše sedne jak má a nenastanou problémy, budeme na konci sezóny slavit. Čtvrtým cílem je přežít a nezranit se. :-)  
 
Mají hráči pro větší motivaci za postup něco slíbeno?  
Odměna je slíbená až za postup do finále. Ne dělám si srandu. :-) Myslím, že pokud by se nám podařilo probojovat se dále, bude samotnou odměnou zahrát si více zápasů, nežli nám sezóna v Pražském přeboru přinese.
 
Každý klub před sezónou posiloval, jak je na tom Tamburello? 
Přesně jak říkáte, každý klub posiluje, tedy i my. Po dlouhé roční pauze vyžádané vleklým zraněním se nám vrací Jan Čížek. Sestavu doplní ještě nováčci Pavel Martinek , Filip Krcal, Tomáš Novotný a Jakub Turek.  
 
Luboši, děkuji za rozhovor a přeji nejen Vám, ale i celému Tamburellu, aby ta nová sezóna vyšla podle týmových představ, vyhýbalo se hráčům zranění a přibývalo vítězství za vítězstvím. 
 
 
Dosavadní sestava týmu: Luboš Hübner (Prezident klubu a trenér), Tomáš Kubín, David Černovský, Jan Šulc, Jiří Benedikt, Jiří Dejl, Jiří Chalupa, Jiří Pícha, Libor Štěpánek, Martin Charvát, Michal Kapcala, Vladimír Zbořil, Ondřej Hons (zranění). Sestavu letos doplňují posily Pavel Martinek , Filip Krcal, Tomáš Novotný a Jakub Turek.
 
Rozpis soutěží Přeborů Prahy najdete zde: www.psh.chf.cz/competition_schedule.aspx?cmpid=1346
 
Autor: HNB