VII. letní Olympiáda dětí a mládeže již minulostí

Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže vyvrcholily ve čtvrtek večer předáním posledních medailí a závěrečným ceremoniálem na náměstí Republiky v Plzni, při kterém zhasl olympijský oheň.

Více než 2300 mladých sportovců ze 14 krajů České republiky prožívalo v Plzni skutečnou olympijskou atmosféru, v průběhu čtyř soutěžních dnů se v 18 sportovních odvětvích utkali o neuvěřitelných 150 sad medailí.

 

Maskot olympiády Oly přivítal účastníky v neděli 14. června při velkolepém zahajovacím ceremoniálu. Olympiádu dětí a mládeže poprvé v historii hostil Plzeňský kraj a výjimečný je fakt, že všechna sportoviště byla umístěna v jediném městě, v Plzni. Celkem se medaile rozdělovaly na 26 sportovištích, poslední finálové souboje byly na programu ve čtvrtek odpoledne. Večer olympiáda vyvrcholila závěrečným ceremoniálem.

Do západočeské metropole během olympiády také zavítala celá řada sportovních osobností, mimo jiné Kateřina Neumannová, Martin Straka, Eva Samková, Daniel Málek, Vavřinec Hradilek či Matt Emmons. Každý sport měl zároveň svého ambasadora z řad známých sportovců a několik z nich sledovalo zápasy a soutěže přímo na sportovištích, např. Kateřina Emmons (sportovní střelba), Jiřina Ptáčníková (atletika) nebo Jan Řehula a Přemysl Švarc (triatlon). 

Ambasadorem házenkářú byl na VII. letní Olympiádě dětí a mládeže nejlepší házenkář světa za rok 2010 Filip Jícha. „Velmi závidím této generaci, že má možnost prožít takovou akci, kde se sportovci potkávají napříč různými sportovními odvětvími a všichni fandí a pomáhají tomu druhému. Když jsem byl v jejich věku, žádná akce tak velkého formátu nebyla. Vidím v tom velkou sílu a krásnou myšlenku, jak celkově pozastavit propad sportující mládeže. Plzeňskému kraji a všem pořadatelům gratuluji ke skvělé organizaci a jsem velmi rád, že jsem se mohl, alespoň symbolicky v roli ambasadora házené, této akce zúčastnit.“ 

Nejúspěšnější ze čtrnácti zúčastněných výprav byl výběr Středočeského kraje, který získal v olympijském bodování 370 bodů. Druhou příčku obsadila Praha, třetí pak Moravskoslezký kraj. Dařilo se i výběru pořádajícího Plzeňského kraje. Jeho zástupci získali na LODM celkem 43 medailí a v konečném pořadí krajů skončili s 309 body na výborné čtvrté příčce.

 

Po Plzeňském kraji nyní přebírá pomyslnou olympijskou štafetu kraj Ústecký, kde se od 17. do 22. ledna 2016 uskuteční Hry VII. zimní olympiády dětí a mládeže.

 

Olympiáda dětí a mládeže - starší žákyně - konečné pořadí

1. Jihočeský kraj Jihočeský kraj  - 20 bodů

2. Plzeňský kraj Plzeňský kraj - 16 bodů 

3. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj - 13 bodů 

4. Praha Praha, hlavní město - 11 bodů 

5. Zlínský kraj Zlínský kraj - 10 bodů 

6. Olomoucký kraj Olomoucký kraj -  9 bodů 

7. Ústecký kraj Ústecký kraj - 8 bodů  

8. Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj - 7 bodů 

9. Kraj Vysočina Vysočina - 6 bodů 

10. Středočeský kraj Středočeský kraj - 5 bodů 

11. Karlovarský kraj Karlovarský kraj - 4 body 

12. Liberecký kraj Liberecký kraj - 3 body 

13. Pardubický kraj Pardubický kraj - 2 body

 

Olympiáda dětí a mládeže - starší žáci - konečné pořadí

1. Zlínský kraj Zlínský kraj - 20 bodů 

2. Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj - 16 bodů  

3. Plzeňský kraj Plzeňský kraj - 13 bodů 

4. Ústecký kraj Ústecký kraj - 11 bodů 

5. Olomoucký kraj Olomoucký kraj - 10 bodů  

6. Praha Praha, hlavní město - 9 bodů 

7. Kraj Vysočina Vysočina - 8 bodů 

8. Středočeský kraj Středočeský kraj - 7 bodů 

9. Královéhradecký kraj Královéhradecký kraj - 6 bodů  

10. Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj - 5 bodů 

11. Jihočeský kraj Jihočeský kraj - 4 body

12. Liberecký kraj Liberecký kraj - 3 body

13. Pardubický kraj Pardubický kraj - 2 body

 

Zdroj: odm.olympic.cz/

Děti a mládež