VELKÝ SVÁTEK HÁZENÉ SE NEZADRŽITELNĚ BLÍŽÍ

Již po jednačtyřicáté bude letos odehrán jeden z nejtradičnějších mládežnických  turnajů házené v Lázních Kynžvartu, a to Kynžvartský pohár - Memoriál Milana Prokeše. V termínu od 3. do 5. 6. 2016  lázeňské město na západě Čech navštíví přibližně 500 házenkářských nadšenců, kteří se sem opakovaně vrací nejen kvůli tradici, ale zejména kvůli pohodové atmosféře, bohatému programu pro děti, které kromě házenkářských klání čeká také spousta zábavy a atrakcí. 

Celý turnaj se odehrává na dvou venkovních hřištích - ve sportovním areálu TJ Sokol, kam je také situované centrum doprovodných akcí, a ve školním  areálu místní Základní školy. Turnaje se v letošním roce účastní 30 družstev ve třech věkových kategoriích. Kromě domácích družstev své umění  představí děvčata z jihočeských klubů - Sokol Písek nebo HBC Strakonice 1925, severočešky reprezentují děvčata z DHK Baník Most a Spartak Ústí nad Labem, dále uvidíme pražská družstva Sokol Vršovice a HC Háje Praha, ale i moravské týmy HK Hodonín a SHK Veselí nad Moravou nebo SHK Velká nad Veličkou, která se z loňského ročníku pokusí obhájit zisk Putovního poháru. Startovní listina by nebyla kompletní bez nejtradičnějšího účastníka DHK Pardubice, případně nováčka na házenkářské mapě MHK Milovice, ale také se zde objevují družstva HC Plzeň, TJ Turnov a DHK Slavoj Žirovnice. Porce zápasů začne být ukrajována v pátek v 8:00 hodin a poslední turnajový gol padne v neděli do 14:00 hodin. Celodenní zápasový program přeruší jen páteční slavnostní zahájení turnaje v 16:30 hodin a nedělní závěrečný ceremoniál v 14:30 hodin za účasti několika házenkářských osobností, mezi kterými nebude ani letos chybět prezident Českého svazu házené Radek Bendl nebo současné hráčky WHIL s reprezentačními zkušenosti Hana Kutlvašerová, Michaela Borovská a Markéta Jeřábková. Na hřištích je ale možné potkat spoustu házenkářských legend, mimo jiné také bývalou reprezentační brankářku Věru Macharáčkovou.

Nejen mladé házenkářky se budou snažit ukázat divákům v tom nejlepším světle, na hřištích bude k vidění také rozmanitá skupina rozhodčích, bez kterých by to prostě nešlo. Odvážlivcům, kteří se nebojí postavit s píšťalkou doprostřed hřiště a dát všanc samy sebe, je nutno pomoct a proto organizátoři apelují na slušné vyjadřování a férové povzbuzování. Své zkušenosti budou získávat úplní nováčkové zejména z domácího oddílu ve společnosti těch, kteří pravidelně řídí utkání v nejvyšších seniorských soutěžích. Ti neváhali a rozhodli se po náročné sezoně s radostí předávat své zkušenosti ostatním. 

Na všechny zúčastněné včetně diváků čeká nejen házenkářský adrenalin, ale také spousta zábavy. Pro nejmenší vystoupí písničkářka Jana Rychterová, pro náctileté je nachystán koncert zpěváka Sebastiana. Přes den se hráčky ve volných chvílích odreagují na netradičních atrakcích nebo mohou vyzkoušet například golf. Celý program je doplněn o sobotní večerní překvapení.

Organizátoři turnaje z házenkářského oddílu TJ Sokol Lázně Kynžvart nemyslí jen na sport, vítězství a honbu za výsledky, jejich cílem je vytvořit pro příznivce házené nezapomenutelnou atmosféru třídenního pobytu v Lázních Kynžvartu a navázat tak na tradici, kterou před jednačtyřicety lety začal pan MILAN PROKEŠ, na něž bude jistě mnoho účastníků s láskou a obdivem vzpomínat! 

Že nadšencům domácího oddílu není ani budoucnost házené a naší mládeže lhostejná, dokazují také svou celoroční obětavou prací. Turnaj se totiž zároveň stává vstupní bránou pro pedagogy z okolních základních škol, které se od září letošního roku zapojí do Školní ligy hrané poprvé také v Karlovarském kraji. Všichni z účastníků se tak stávají pozitivní motivací pro další příznivce tohoto sportu.

Neváhejte a staňte se součástí této významné sportovní akce, která zvedá naše děti od počítačů a snaží se nastartovat jejich osobnosti a přesvědčení, že sport je ta správná volba. Těšíme se na Vás!

Aktuální informace najdete na oficiálních WEBOVÝCH STRÁNKÁCH a FACEBOOKOVÉM PROFILU turnaje.

 

Pro HNB Daniela Radová