V úterý na české play-out, v pátek a v sobotu na české a slovenské play-off!

Ani o státní svátek nebudeme bez házené! Čtyři týmy (Zlín, Písek, Poruba a Hodonín) bojují v českém play-out a tak se 1. května můžeme těšit na dva zápasy. České a slovenské play-off má na programu zápasy v pátek, sobotu a s největší pravděpodobností i v neděli. 3.kolo českého play-out je na programu 5. května od 15:00.

České play-out:

Zápasy českého play-out začaly o minulém víkendu. Týmy si do play-out přenesly získané body ze základní části MOL Ligy.

Zlínské házenkářky hostily házenkářky Sokola Písek. Písek se v prvních patnácti minutách ujal vedení, ale pak to byly domácí házenkářky, které skóre otočily a držely si čtyř až šestibrankový náskok. Písek se nadechl v poslední desetiminutovce, ale bod/body nevybojoval. Zlín vyhrál nejtěsnějším možným rozdílem o jednu branku 28:27 a do tabulky play-out si připsal první dva body.

Poruba hostila házenkářky z Hodonína. Ač se mělo jednat o zápas se zcela jasným favoritem, tak tomu tak nebylo. Hodonín se v úvodu zápasu ujal vedení a vedl nad Porubou až o čtyři branky (7:3). Poruba stav korigovalo a poločas prohrála o jednu branku 12:13. Dvacet minut před koncem utkání dokázala Poruba vyrovnat a následně otočit skóre. Poté si udržovala těsné vedení a nakonec Hodonín porazila 24:21.

 

2.kolo

úterý 1. května v 17:00 hod.: HK Hodonín – Sokol Písek
Jako první se o státní svátek můžeme těšit na zápas mezi Hodonínem a Pískem. Oba týmy v 1. kole těsně prohrály a na svém kontě mají shodně 10 bodů (ze základní části MOL Ligy). Hodonín jako nováček soutěže prokazuje zlepšení, ale mírným favoritem by měl být písecký tým, který má více zkušeností jak v lize, tak i v zápasech play-out. Ze dvou zápasů, které spolu týmy odehrály v základní části se jednou radoval Písek za výhru 30:29 a jednou se body dělily za remízu 31:31.

úterý 1. května v 18:00 hod.: Sokol Poruba - HC Zlín
V druhém zápase se představí Poruba proti Zlínu. Oba týmy si připsaly z prvního kola výhru. Pro Porubu to byl tzv. povinná výhra. Díky tomu, že si týmy do bojů v play-out přenesly body ze základná části, tak právě Poruba díky svým 28 bodům ze základní části ví, že ji nikdo nemůže předehnat a záchranu v nejvyšší soutěži má jistou. Zlín se díky minulé výhře odpoutal od zbývajících konkurentů a má na ně momentálně náskok čtyř bodů. V tomto utkání by měly být favoritkami domácí hráčky, které i v základní části dokázaly Zlín dvakrát porazit a to doma 27:21 a ve Zlíně 21:18.

3.kolo

V sobotu 5. května je na programu 3.kolo play-out.

sobota 5. května v 15:00 hod.: Sokol Písek – Sokol Poruba

sobota 5. května v 15:00 hod.: HC Zlín – HK Hodonín

České play-off:

O minulém víkendu se rozjelo také české play-off.

Do Veselí nad Moravou zamířila pražská Slávie, která byla favoritem utkání. Zápas to byl zajímavý a napínavý. Prvních dvacet minut utkání bylo vyrovnaných. Poté se Slávie ujala vedení (11:9). Veselské Panenky ale do konce poločasu přetočily vedení na svou stranu a poločas vyhrály 13:11. Slávii se podařilo vyrovnat ve 39. minutě na 18:18 a ve 47. minutě opět vedlo Veselí 22:20. Srovnáno bylo v 54. minutě na 24:24 a poté začala přetahovaná o každý míč a branku. Šťastnějším týmem nakonec byly domácí házenkářky, které porazili Slávii o dva góly 28:26 a vedou tak sérii 1:0.

Zora Olomouc hostila mostecké Černé anděly. I tady byl favoritem hostující celek, který svou roli úspěšně splnil. Začátek zápasu byl vyrovnaný, padalo poměrně málo branek a až v 16. minutě se mostecký Baník ujal vedení 6:4. Poločas Most vyhrál čtyřbrankovým rozdílem 12:8. Most v druhém poločase udržoval své vedení o čtyři až pět branek. Olomouc se dokázala šest minut před koncem dotáhnout na rozdíl dvou branek, ale Most následně přidal branky a hru kontroloval. Nakonec Most porazil Olomouc o šest branek 29:23 a vede sérii 1:0.

 

pátek 4. května v 19:00 hod.: DHK Baník Most - DHK Zora Olomouc
V netradiční den - v pátek a v netradiční čas - od 19:00 se koná druhý zápas českého play-off. DHK Baník Most hostí DHK Zoru Olomouc. Vzhledem k tomu, že Most vede sérii 1:0 (hraje se na dva vítězné zápasy), tak si v případě páteční výhry zajistí účast ve finále českého play-off. V tomto utkání jsou favoritkami domácí házenkářky, které budou chtít před svými fanoušky ukázat jinou házenou, než kterou prezentovali v posledním ligovém zápase proti Slávii Praha. Olomouc nemá co ztratit, ba naopak může jen získat a tak bude zcela jistě bojovat a Most potrápit. V základní části Most porazil Olomouc doma 31:23, v Olomouci pak zvítězil 24:20.
/V případě výhry Olomouce se bude třetí rozhodující zápas hrát v sobotu 5. května od 16:00./

sobota 5. května v 16:15 hod.: DHC Slavia Praha - Veselí nad Moravou
Netradiční herní den i čas má pražská Slávie. Ta v sobotu ve čtvrt na pět odpoledne hostí Veselí nad Moravou. Zde bude k vidění zcela jistě zajímavý a napínavý zápas. Ač Slávie byla jasným favoritem, tak po prvním zápase, který ve Veselí prohrála se role trochu vyrovnaly. Slavie pokud chce postoupit do finále, tak musí dvakrát zvítězit. Veselí naopak stačí jedna výhra a je ve finále. Zatímco tedy Slavie musí, tak Veselí může (překvapit). Nutno dodat, že přes všechna tato fakta je i tak Slavie favoritem zápasu a bude chtít sérii protáhnout do třetího zápasu. V základní části se Slavie radovala doma z výhry 34:28, v zápase ve Veselí se naopak body dělily za remízu 22:22.
/V případě výhry Slavie se bude třetí rozhodující zápas hrát v neděli 6. května od 17:00./

Slovenské play-off:

Na Slovensku začalo play-off o minulém víkendu a týmy mají za sebou již dvě utkání. Slovenské play-off se hraje na tři vítězné zápasy.

Duslo Šala se ujalo vedení 2:0 v sérií nad Prešovem. První zápas byl zcela v režii Šaly, která poločas vyhrála 21:11 a nakonec zvítězila rozdílem dvaceti branek 40:20. Druhý zápas byl již vyrovnanější. Prešov bojoval a Šala udržovala jen těsný náskok. Poločas vyhrála rozdílem tří branek 14:11. Prešovu se podařilo ve 43. minutě srovnat na 17:17, ale Šala nehodlala připustit žádné překvapení a nakonec zvítězila 23:21.

Iuventa Michalovce vede v sérii 2:0 nad Bánovci nad Bebravou. I tady zcela jasný favorit potvrdil svou roli a ač začátek prvního zápasu byl vyrovnaný, tak pak Iuventa Bánovce rozstřílela a do šaten se šlo za stavu 23:9. Celkově pak Iuventa zvítězila 41:20. Druhý vzájemný zápas se nesl v podobném duchu. Začátek utkání byl vyrovnaný, ale Iuventa nakonec poločas vyhrála 22:13. V druhém poločase Iuventa navyšovala svůj náskok a zvítězila 42:20.


sobota 5. května v 18:00 hod.: ŠŠK Prešov - Duslo Šala
Série zápasů se přesunula do Prešova. Zde budou chtít domácí hráčky Prešova zaskočit Šalu a případně si vynutit další zápas. I když není to příliš pravděpodobné. Šala vede sérii 2:0 a dokázala, že na Prešov hrát umí. Dvakrát jej porazila v play-off a v základní části jej porazila taktéž dvakrát - doma 19:16 a venku 31:21. V sobotu kolem půl osmé tak můžeme znát prvního účastníka finále.
/V případě výhry Prešova se bude čtvrtý zápas hrát v neděli 6. května od 10:30. Popřípadě pátý zápas v úterý 8. května od 18:00./


sobota 5. května v 18:30 hod.: Bánovce nad Bebravou – Iuventa Michalovce
Michalovce vedou sérii 2:0 a přesunou se do Bánovců, kde mohou v sobotu rozhodnout a postoupit do finále. Bánovce sice budou mít výhodu domácího prostředí, ale Iuventa si jede zcela jistě pro výhru a po postup.V základní části porazila Iuventa doma Bánovce 39:26 a v Bánovcích zvítězila 36:25. V play-off je porazila také přesvědčivě.. a tak v sobotu kolem osmé večerní budeme (asi) znát finalistu.
/V případě výhry Bánovců se bude čtvrtý zápas hrát v neděli 6. května od 13:30. Popřípadě pátý zápas v úterý 8. května od 17:30./




Pokud můžete, tak neváhejte a vyrazte svůj tým podpořit přímo do haly. Případně svým favoritům držte palce u textových přenosů či u video přenosů.

Zápasy lze sledovat na:
https://www.onlajny.com/hazena
https://www.tvcom.cz/

Zdroj: HNB

Foto: Regionsport (Olomouc-Most), web Veselí (Veselí-Slavie), web Poruby (Poruba-Hodonín), Deník/Martin Břenek (Zlín-Písek)