V úterý na 4.kolo play-out, o víkendu vypukne boj o Mistra ČR/SR.

O úterní státní svátek nás opět čeká házená. Na programu je 4.kolo českého play-out. Hned v sobotu 12. května nás čeká 5.kolo play-out a také první finálové zápasy o českého a slovenského mistra.

České play-out:

Zápasy českého play-out se přehouply do své druhé části. Ze šesti kol jsou odehraná tři kola a je již jasné, kdo se nemusí strachovat o sestup z MOL Ligy. Jako první je to Poruba, která od samého začátku věděla, že sestoupit nemůže (díky bodům ze základní části, které se přenášely do play-out). Druhým nesestupujícím týmem je Zlín. O sestupujícím se tak rozhodne mezi Pískem a Hodonínem.

4.kolo

úterý 8. května v 15:00 hod.: Sokol Písek - HC Zlín
Podruhé se v play-out Písek utká se Zlínem. V prvním zápase se z těsné výhry 28:27 radovaly házenkářky Zlína. Zlín je v play-out zatím stoprocentní a díky získaným bodům již ví, že z MOL Ligy nemůže sestoupit. Písek bude spoléhat na kouzlo své domácí haly, v které v posledním zápase porazil Porubu. Mírným favoritem tohoto zápasu jsou tak domácí písecké házenkářky, které by si v případě výhry zajistily setrvání v MOL Lize.

úterý 8. května v 17:00 hod.: HK Hodonín - Sokol Poruba
Domácímu celku Hodonína se v play-out příliš nedaří. Ze tří zápasu všechny prohrál a s deseti body je tak na poslední sestupové příčce. Doma nyní vyzve Porubu, která v play-out nepředvádí oslnivé výkony, ale jistě nebude chtít v Hodoníně padnout. První vzájemný zápas Poruba vyhrála 24:21 a tak i v tomto utkání jsou hostující házenkářky favoritkami.

V minulém týdnu se odehrálo 2. a 3.kolo play-out a zde je malé shrnutí:

2.kolo

úterý 1. května: HK Hodonín – Sokol Písek
Lépe začal domácí tým, který se ujal vedení a v 10.minutě vedl 8:3. Písek ale ve 24.minutě stav zkorigoval a srovnal na 10:10. Nakonec se písecké házenkářky po poločase radovaly z jednobrankové výhry 13:12. V druhém poločase si Písek udržoval těsné vedení. Hodonín dokázal několikrát vyrovnat, ale stav zápasu neotočil. Od stavu 21:22 v 53.minutě nevstřelil Hodonín již branku a Písek tak vyhrál 26:21.

úterý 1. května: Sokol Poruba - HC Zlín
Na první branku diváci čekali do 7.minuty a vsítily ji zlínské hráčky. Do 25.minuty byl stav utkání vyrovnaný a týmy se střídaly ve vedení. Pak Zlín gólově odskočil a vyhřál poločas 12:8. V druhém poločase si Zlín udržoval vedení a deset minut před koncem Poruba dokázala vyrovnat na 16:16. Zlín se pak ale opět ujal vedení a to si ohlídal až do konce. Zlín porazil Porubu 21:19.

3.kolo

sobota 5. května: Sokol Písek – Sokol Poruba
Poruba začala utkání lépe a v 10.minutě vedla 5:2. O deset minut později vedla již 10:6 a poločas vyhrála Poruba o tři branky 14:11. Začátek druhého poločasu lépe vyšel domácím hráčkám Písku a ve 38.minutě vyrovnaly na 15:15. Jedenáct minut před koncem Písek vedl 19:16. Poruba díky třem rychlým gólům vyrovnala na 19:19. Konec zápasu byl pak dramatický a lépe dopadl pro domácí házenkářky, které těsně vyhrály 22:21.

sobota 5. května: HC Zlín – HK Hodonín
Hostující hráčky Hodonína vstoupily do utkání lépe a v 10.minutě vedly 5:3. O tři minuty později Zlín otočil skóre a vedl 6:5. V 18.minutě bylo srovnáno na 8:8 a od té doby se skóre přelávalo z jedné strany na druhou. Poločas nakonec vyhrály hodonínské hráčky o jednu branku 14:13. Druhý poločas byl obdobně vyrovnaný - Zlín vždy vyrovnal a Hodonín o branku odskočil. Ve 41.minutě Hodoníne vedl 21:18. Zlín srovnal a začala přetahovaná o každý gól. Tři minuty před koncem se vedení 27:25 ujal Zlín a nakonec Zlín zvítězil 28:26.

 

České play-off:

O minulém víkendu byly na programu druhé a třetí zápasy play-off. Most si v nejkratším možném čase zajistil účast ve finále a to díky páteční výhře nad Olomoucí. Stav série byl tedy 2:0 pro Most a mostečtí Černí andělé tak již pošesté mohou bojovat o titul mistra ČR. Slavie si díky sobotní výhře nad Veselím vynutila třetí rozhodující utkání, které následně rozhodlo o tom, že právě pražská Slavie bude opět bojovat s Mostem o titul. O bronz tak bude bojovat Veselí nad Moravou se Zorou Olomouc.

sobota 12. května v 17:00 hod.: DHC Slavia Praha- DHK Baník Most
Již v sobotu vypukne první finálový zápas o mistra České republiky. Ve finále se neutká nikdo jiný, než Slavie a Most. Tato dvojice je v posledních letech již stálicí, která vždy bojuje o mistra ČR. Most dokázal již pětkrát po sobě titul získat, Slavie ještě ani jednou. Jak to bude letos? Již první zápas může mnohé napovědět. Most vyhrál sérii proti Olomouci 2:0 (v pátek) a měl tak o něco delší čas na odpočinek a regeneraci. Slavie bojovala ještě v neděli a má za sebou o utkání víc (stav série 2:1). První zápase se odehraje v pražském Edenu, tady mostečtí Černí andělé v základní části MOL Ligy prohráli o jednu branku 26:27. V druhém utkání hraném v Mostě pak Slavie zvítězila vysoko 23:13. Most tak má Slavii co oplácet a bude si chtít z Prahy odvézt výhru. Zápasy těchto dvou celků jsou vždy velmi vyrovnané, napínavé, dramatické a rozhodují maličkosti. Slavie bude spoléhat na své fanoušky, ale do Prahy přijede i autobus mosteckých fanoušků, kteří budou svůj klub podporovat. Kdo chce vidět (věřme) kvalitní házenou a skvělou podívanou, neměl by si tento zápas nechat ujít.

Termín mezi Veselím a Olomouc (o bronz) ještě není znám. Brzy doplníme.


Shrnutí play-off:

pátek 4. května: DHK Baník Most - DHK Zora Olomouc
Úvod utkání byl vyrovnaný. Olomouc si pak dokázala vybudovat mírný náskok a v 15.minutě Most srovnával na 6:6 a následně šel do vedení. Ve 21.minutě vedl Most 10:6, ale Olomouci se podařilo do poločasu náskok stáhnout a Most jej vyhrál 14:12. Deset minut po začátku druhého poločasu Olomouc dokázala vyrovnat na 18:18. Most na to rychle zareagoval a ve 45.minutě vedl o pět branek 24:19. Olomouc v poslední desetiminutovce mohutně stahovala náskok a v poslední minutě byl stav 26:27 pro Olomouc. Mostecké hráčky v posledních vteřinách přidaly ještě jednu branku a nakonec zvítězily 28:26.

sobota 5. května a neděle 6. května DHC Slavia Praha - Veselí nad Moravou
Veselí nad Moravou zajíždělo do Prahy za stavu 1:0 a mohlo v Praze jen překvapit. Na Slavii pak bylo, že pokud se chce probojovat do finále, tak musí vyhrát sobotní zápas a pak rozhodne až případné nedělní utkání. Po vyrovnaném prvním poločase 10:10 nakonec v sobotu Slavie zvítězila 23:18. Nedělní zápas pak rozluštil záhadu dalšího postupujícího. Slavie si v zápase vybudovala čtyřbrankový náskok, který udržovala téměř celý první poločas, který nakonec vyhrála 14:10. Stejné vedení o čtyři branky si pražský tým držel i v druhém poločase, ale ve 49.minutě se Veselí dokázalo přiblížit na rozdíl jedné branky 18:19. Slavie pak ale opět odskočila a zkušeně si pohlídala výsledek až do konce utkání, které vyhrála 24:19. Stala se tak dalším finalistou o titul mistra ČR.

Slovenské play-off:

Na Slovensku již také známe finalisty o titul mistra SR. Dle předpokladů se jimi staly celky Iuventa Michalovce a Duslo Šala. O bronz pak mezi sebou bude bojovat Prešov s Bánovci nad Bebravou.

sobota 12. května v 17:30 hod.: Iuventa Michalovce - Duslo Šala

neděle 13. května v 10:30 hod.: Iuventa Michalovce - Duslo Šala


Termíny mezi Prešovem a Bánovci (o bronz) ještě nejsou známy. Brzy doplníme.

 

Shrnutí play-off:

Duslo Šala v sérii proti Prešovu zvítězilo třikrát. První zápas Šala vyhrála 40:20. Druhý zápas byl vyrovnanější, ale Šala v něm zvítězila 23:21 a třetí zápas hraný v Prešova Šala vyhrála rozdílem deseti branek 39:29.

I Iuventa Michalovce zvítězila třikrát za sebou a to proti Bánovcům. Všechna tři utkání skončila jasným a vysokým vítězstvím Iuventy. První zápas Iuventa vyhrála 41:20. Druhé utkání pak skončilo 42:20 a třetí zápas hraný v Bánovcích skončil 36:16 pro Iuventu.





Pokud můžete, tak neváhejte a vyrazte svůj tým podpořit přímo do haly. Případně svým favoritům držte palce u textových přenosů či u video přenosů.

Zápasy lze sledovat na:
https://www.onlajny.com/hazena
https://www.tvcom.cz/

Zdroj: HNB

Foto: Ladislav Nussbauer