V šestnácti letech sudím na mezinárodní scéně...

Šestidenní evropský házenkářský festival „Eurofest 2015“, který  každoročně, vždy z kraje července hostí slovinská Izola, měl letos na programu svůj XXIII. ročník. 

Mezinárodní turnaj se každoročně hraje na několika venkovních hřištích a ve sportovních halách přístavního města Koper. Letos se zde představilo celkem 154 týmů z 18 států Evropy a Asie. Zastoupení mezi nimi mělo i několik českých týmů. Krom mladých českých házenkářů se na turnaji představil také šestnáctiletý kutnohorský rozhodčí Šimon Veselý, kterého jsme pro fanoušky HNB trochu vyzpovídali. 

Šimone, co pro Tebe znamená  házená?

Házená pro mě znamená pohyb, kolektiv, poznání nových kamarádů. A hlavně mě baví, protože to je týmová hra.

 

V kolika letech jsi s házenou začínal a kde?

S házenou jsem začínal v 6 letech na házenkářském hřišti v Kutné Hoře. Hraju ji dodnes na postu pivota.

 

Každý kluk co má rád házenou, by chtěl být spíš úspěšný hráč než rozhodčí, jak je to u Tebe, proč rozhodčí? 

To je asi pravda, ale ne každý máme hráčské kvality a výkony na to, být dobrým házenkářem. Je dobré si toto včas uvědomit a věnovat svou energii i jinam. Konkrétně mě zaujalo pískání a snažím se v něm být dobrý. 

 

Kdo Tě k pískání přivedl a v kolika letech ? 

Bylo to u nás v klubu TJ Sparta Kutná Hora. Naši trenéři vychovávají krom házenkářů i nové rozhodčí. Jednou přišli i za mnou, zda bych to nechtěl zkusit, no a tak pískám už od svých13 let.

Ve Slovinsku jsi byl jako český rozhodčí sám. Jak Ti tam vybrali partnera a máš nějakého stálého taky v Česku?

Ve Slovinsku to bylo těžké, pokaždé jsem pískal s jiným rozhodčím a tak jsem se musel spoléhat hlavně sám na sebe, chyběla ta sehranost dvojice. V Česku pískám převážně s Matějem Veselým a Alois Salákem st.

 

Máš nějaký nejhezčí zážitek ze Slovinska, co Ti utkvělo v pamněti? 

Zážitků je mnoho, bylo to prostě špičkových šest dní plných různých stylů házené. Pískal jsem zápasy několika národností. Největším zážitkem pro mě je fakt, že jsem se mohl takové akce v tak mladím věku jako rozhodčí zúčastnit. 

 

Kolik zápasů na mezinárodní scéně jsi tedy už odpískal?

Zatím mohu mluvit jen o Izole, tam jsem odpískal asi 20 zápasů . 

 

Máš za sebou už nějaké TOP zápasy? 

Krom finále staršího dorostu a několika zápasů o 3. - 4. místo zatím nemám. Tak jsem ještě mladý, doufám, že ty TOP zápasy teprve přijdou. :-)

 

Jak se cítí mladý rozhodčí na palubovce, když na něj nastoupí rozlobený trenér nebo hráči? Co se Ti v tu chvíli honí hlavou, bojíš se? 

Takové situace sice jsou, ale to nesmím jako rozhodčí vnímat a řešit. Nesmím se nechat vyprovokovat do zbytečných emocí.  Zápas řeším z pozice rozhodčího a tak to prostě je. 

 

Udělal jsi už někdy špatné rozhodnutí a pokud ano, dá se to vůbec přiznat? 

Ano, udělal jsem špatné rozhodnutí, není to samozřejmně omluva, ale pořád se učím. Někdy se to dá přiznat a jindy ne. 

 

Máš nějaký svůj vzor, teď myslím mezi rozhodčími nebo i házenkáři?

Líbí se mi více hráčů a i mezi rozhodčími jsou lidi, které sleduji, ale vzor jako takový nemám. 

 

Co bys vzkázal lidem, kteří se rozhodují zda s pískáním začít? 

Řekl bych jim pokud máte rádi házenou, jděte do toho. Nikdo z nás neví jak dlouho bude moci hrát, když přijde zranění pořád ještě můžete pískat a u házené zůstat a užívat si hru z úplně jiného pohledu. Možná by si každý z hráčů měl zkusit alespoň jednou zápas řídit. :-) 

Jsi mladý a tolik zkušeností nemáš, ale přesto se zeptám, je něco co bys v naší legislativě změnil? Myslím přístup k rozhodčím, semináře atd.?

Já ještě v tomhle takový rozhled nemám, jsou věci nad kterými se pozastavím, ale úplně do nich nevidím, takže mi nepřísluší je zatím hodnotit.  To se však v budoucnu může změnit. :-)

 

Jak by se podle Tebe dalo dosáhnout většího počtu lidí, ze kterých se stanou rozhodčí? 

Tohle záleží hlavně na lidech kolem házené. Jak jsem již říkal, ne každý můžeme být nejlepšími házenkáři, měl by to poznat i trenér a třeba být nápomocen tomu, ukázat, že i v pískání může být člověk dobrý a házené tím pomoci. 

 

Šimone, děkujeme za rozhovor a v neposlední řadě za dobrou mezinárodní reprezentaci české házené. Přejeme Ti, hodně úspěchů jako hráči a chuti do pokračování dobře nastartované kariéře arbitra. 

 

Vše o turnaji najdete na oficiálním webu zde: eurofest.si/en.html

Rozhodčí

Čeští rozhodčí opět míří do Kataru

V listopadu loňského roku jsme mohli na českých palubovkách vidět exotické házenkářské družstvo z Perského zálivu Al-Gharafa Sports Club , které v...