V pátek na poslední kolo play-out, o víkendu na finále play-off.

V pátek 18. května je na programu poslední kolo českého play-out a také druhé utkání v boji o bronz. V sobotu se můžeme těšit na finálový boj mezi Mostem a Slávií (v případě výhry Slávie se o mistrovi ČR rozhodne v neděli). Slovenské finále je na programu v pátek, sobotu a (možná) v neděli.

České play-out:

O minulém víkendu se odehrálo předposlední kolo play-out. Písek se utkal s Hodonínem. Právě tyto dva týmy bojovaly mezi sebou o udržení v nejvyšší soutěži. V tomto zápase zvítězil o jednu branku Hodonín, ale díky předešlému vzájemnému zápasu (Písek jej vyhrál o pět branek) je jasné, že i Písek je již zachráněný a "Černý Petr" tak zbyl na hodonínský tým. V druhém utkání proti sobě nastoupil Zlín s Porubou. Zlínu se v play-out daří a vyhrává. To zlínské hráčky potvrdily i v tomto zápase, který vyhrály 19:14.

6.kolo

pátek 18. května v 18:00 hod.: Sokol Poruba - Sokol Písek
Pátek bude ve znamení dvou Sokolů - Poruby a Písku. První vzájemný zápas v play-out vyhrál Písek o jednu jedinou branku 22:21. Dá se tak očekávat, že porubské hráčky budou chtít Písku oplatit prohru a budou chtít v domácí hale zvítězit. Poruba stejně jako Písek v play-out zvítězila jen dvakrát. Písek v play-out nastřílel nejvíce branek (128) a Poruba nejméně (105). Zároveň Poruba obdržela branek nejméně (102) a Písek nejvíce (132).

pátek 18. května v 18:00 hod.: HK Hodonín - HC Zlín
Hodonín hostí ve své hale hráčky Zlína. Zlín je v play-out zatím stoprocentní a prezentuje se sympatickými výkony. Hodonín dokázal zvítězit jen jednou a i kdyby vyhrál tento zápas, tak je jisté, že padá z nejvyšší soutěže (sice by se bodově dotáhl na Písek, ale na vzájemné zápasy je na tom lépe Písek). Zlín jistě nedá svou kůži zadarmo a bude chtít potvrdit, že umí a bude se snažit stoprocentnost výhry i v posledním letošním zápase.

Finále českého play-off:

O minulém víkendu byla rozehrána finálové série o titul mistra ČR a o třetí místo.

První zápas o titul se odehrál v hale v pražském Edenu, kde domácí Slavie přivítala Baník Most. Mostecké hráčky se ujaly vedení zápasu, Slavia následně vyrovnala na 1:1, ale pak zápas ovládl Most. Černí andělé si vybudovali šestibrankový náskok (7:1) a až v 15.minutě přidala Slavia svůj druhý gól (2:7). Poločas skončil 12:6 pro Most. V druhém poločase Slavie během několika minut snížila na 10:13 a ve 48.minutě Slavie vyrovnala na 15:15. Most opět odskočil a osm minut před koncem vedl 19:15. Tři minuty před koncem se Slavie dotáhla na jednu branku (19:20). Most nakonec vyhrál 21:20. Nutno pochválit brankářky obou týmů. V prvním poločase čarovala mostecká Dominika Müllnerová, v tom druhém přidala skvělé zákroky i Eva Bezpalcová. Slávistická Petra Kudláčková neměla svůj den, ale skvěle ji v bráně zastoupila Michaela Hillebrandová, která v druhém poločase pochytala jasné šance Mostu.

V boji o bronz proti sobě nastoupily týmy Olomouce a Veselí nad Moravou. První dvacetiminutovka utkání byla vyrovnaná a skóre se přelévalo z jedné strany na druhou (5:6). Pak se Veselí začala gólově vzdalovat a ve 25.minutě vedlo 11:6. Poločas vyhrálo nakonec Veselí 13:8. Olomouc ve 41.minutě dokázala vyrovnat na 16:16 a následně zápas olomoucké hráčky otočily a vedly o branku. Veselí dokázalo vždy srovnat, ale z dalšího útoku se pak Olomouc prosadila a vedla. Nakonec se z výhry radovaly olomoucké házenkářky, které porazily Veselí nad Moravou o jeden gól 21:20.

sobota 19. května v 18:00 hod.: DHK Baník Most - DHC Slavia Praha
V sobotu v mostecké Sportovní hale vypukne boj o zlato a titul českého mistra. Mosteckým Černým andělům chybí jen krůček k tomu, aby tento titul vyhrály po šesté za sebou. V sérii vedou nad Slávií 1:0. Slavie je obvyklý mostecký soupeř v boji o titul a určitě budou slávistické hráčky dělat vše pro to, aby sobotní zápas vyhrály a tím prodloužily a zdramatizovaly boj o titul. Z Prahy do Mostu není daleko. A stejně jako mostečtí fanoušci vyrazili podpořit svůj tým do Prahy, tak se očekává, že přijede i dost slávistických fanoušků do Mostu. Mostecké hráčky si přejí, aby dorazilo co nejvíc fanoušků, kteří je poženou za výhru a zároveň se pro ně stanou tzv. osmým hráčem na hřišti. Zda-li se Most bude moci radovat ze zisku titulu již v sobotu se dozvíme před půl osmou večer.
/V případě stavu série 1:1 se rozhodující zápase odehraje v neděli 20. května od 18:00./

pátek 18. května v 18:00 hod.: Veselí nad Moravou - DHK Zora Olomouc
V pátek je na programu druhé utkání v sérii v boji o třetí místo a bronzové medaile. Výhodu domácího prostředí tentokrát budou mít Veselské Panenky, které prohrávají v sérii 0:1. Veselí je na domácí palubce velmi silné a tak se dá očekávat velmi vyrovnaný boj, v kterém budou rozhodovat maličkosti. Vše je tak stále otevřené a zda-li Olomouc obhájí třetí místo (jako vloni) se můžeme dozvědět již v sobotu. Pokud zvítězí Veselí, tak se rozhodující zápas odehraje v sobotu.
/V případě stavu série 1:1 se rozhodující zápas odehraje v sobotu 19. května od 18:00./

Finále slovenského play-off:

O minulém víkendu se i na Slovenku začalo bojovat o titul mistra SR a o třetí místo.

V sobotu se střetla Iuventa Michalovce s Duslem Šala. Přes vyrovnaný první poločas, který Iuventa vyhrála nakonec o dvě branky 15:13, pak Iuventa zvítězila v utkání poměrně jasně a to 35:26. Šala se dokázala ve 36.minutě dotáhnout na rozdíl jedné branky (17:18), ale pak byl zápas v režii Iuventy, která navyšovala své vedení. Druhé utkání se hrálo v neděli dopoledne. To nebylo již tak jednoznačné. Šala vyhrála první poločas 14:12 a vypadalo to na zdramatizování série. Ve 41.minutě ale Iuventa vyrovnala na 17:17 a následně otočila ve svůj prospěch. Deset minut před koncem se Šala dotáhla na jednu branku (20:21), ale Iuventa si vedení udržela a zvítězila 25:23. Michalovce tak v sérii vedou 2:0.

O třetí místo bojuje Prešov s Bánovci nad Bebravou. První utkání se hrálo v Bánovcích. Prvních 15.minut utkání bylo vyrovnaných, ale pak Prešov začal plnit roli favorita a vytvořil si náskok, který na konci první poločasu byl sedmibrankový (17:10). Druhý poločas byl pod taktovkou Prešova, který vedl až o deset branek v zápase. Nakonec Prešov zvítězil 30:25 a vede tak v sérii 1:0.

sobota 19. května v 18:00 hod.: Duslo Šala - Iuventa Michalovce
V sobotu je na programu třetí zápas v sérii. Iuventa Michalovce vede nad Šalou 2:0 a v případě sobotní výhry může slavit zisk titulu mistra SR. Šala ale dokázala již v druhém zápase, že bude bojovat. Navíc má nyní Šala výhodu domácího prostředí a tak se bude chtít vybičovat k parádnímu výkonu. Zda-li se to Šale podaří zjistíme před půl osmou večerní.
/V případě, že Šala vyhraje, tak se čtvrté utkání sehraje v neděli 20. května od 18:00. Pokud by po tomto utkání byl stav série 2:2, tak rozhodující utkání bude na programu v Michalovcích  23. května od 17:30./

pátek 18. května v 18:00 hod.: ŠŠK Prešov - Bánovce nad Bebravou
V boji o třetí místo jsou na tom lépe hráčky Prešova, které vedou v sérii 1:0. Nyní se souboje přesouvají právě na domácí půdu Prešova, což je prešovská výhoda. Bánovce nemají co ztratit a můžou jít do zápasu s tím, že mohou jen získat. I tak jsou ale stále favoritkami domácí házenkářky.

sobota 19. května v 18:00 hod.: ŠŠK Prešov - Bánovce nad Bebravou
V případě, že Prešov zvítězí v pátek a povede sérii 2:0, tak může v sobotu rozhodnout o zisku třetího místa.



Pokud můžete, tak neváhejte a vyrazte svůj tým podpořit přímo do haly. Případně svým favoritům držte palce u textových přenosů či u video přenosů.

Zápasy lze sledovat na:
https://www.onlajny.com/hazena
https://www.tvcom.cz/

Zdroj: HNB

Foto: Ladislav Nussbauer (Slavia - Most), web Iuventa Michalovce (Michalovce - Šala)