V Evropě nastoupí po prázdninách čtyři české týmy

Na dva mužské a dva ženské zástupce české házené se můžeme těšit v nové sezóně v evropských pohárech. Oproti předchozím letům neobsadí žádný z našich týmů Challenge Cup a všechny se představí ve výše ceněném a náročnějším poháru, kterým je EHF Cupu.

Most i Slavia si zopakují loňské působení v EHF Cupu
Po neúspěšné snaze Baníku Most o přihlášení se do ženské Ligy mistryň přišlo alespoň částečné zadostiučinění v podobě nasazení Černých andělů do druhého kola EHF Cupu. Navíc do soutěže vstupují jako pátý tým (resp. jedenáctý poté, co do poháru ještě vstoupí šest vyřazených týmů z kvalifikace o Ligu mistryň) z celkem padesáti čtyř evropských klubů účastnících se poháru. I z tohoto důvodu Mostu patří komfortní postavení a bude pro los druhého kola nasazeným týmem. Znamená to, že se octl ve společnosti týmů jako je např. Issy Paris, Metzingen, Viborg, Zvezda Zvenigorod anebo maďarský Dunajvaros, který EHF Cup loni vyhrál. S těmito týmy se určitě ve druhém kole Most nepotká.

Druhým českým účastníkem v ženském EHF Cupu je pražská Slavia, která po loňském kvalitním působení ve stejném poháru opět zkusí štěstí. Loni ji vyřadil ve druhém kole dánský velikán Viborg, dokázala ale v prvním kole přejít přes silného švédského soupeře Skuru IK. Letos bude pro los prvního kola nasazena, do poháru vstupuje jako třicátý devátý tým z padesáti čtyř a dle složení potenciálních soupeřů je jisté, že tentokráte ji skandinávský soupeř nečeká. Slavistky mohou narazit na týmy ze zemí jako je Ázerbájdžán, Kosovo, Izrael či Řecko, najdeme zde ale i silné soupeře se zkušenostmi s Ligou mistryň v minulosti jako např. běloruský Minsk nebo švýcarský LK Zug.

První kolo ženského EHF Cupu se odehraje o víkendech 9. - 10. 9. a 16. -17. 9. 2017, druhé kolo za účasti doufejme obou našich týmů poté v termínech 14. – 15. 10. a 21. – 22. 10. 2017.

Odkaz na kompletní nasazení týmů do ženského EHF Cupu zde.

Dukla i Plzeň od prvního kola
Zatímco vloni náš mistr začínal v EHF Cupu až ve druhém kole, čeká na pražskou Duklu v tomto ročníku již kolo první, do kterého bude vstupovat jako nasazený tým, celkově jako třicátý osmý tým z šedesáti tří účastníků. Zkušenosti s EHF Cupem už Dukla má z loňska, kdy přešla v prvním kole přes kosovskou Famigliu a ve druhém kole ji vyřadilo chorvatské Nexe. Pole možných soupeřů pro první duel je rozmanité. Dukláci mohou jet na sever do Norska či na Island, ale také například do Moldavska, Černé Hory nebo Turecka. V osudí jsou také týmy z blízkého Rakouska nebo Švýcarska, a také existuje varianta, že dojde na souboj s Talentem Plzeň.

Plzeňští se budou muset poté, co loni nastoupili až do druhého kola, kde je vyřadil dánský Kolding, prokousávat pohárem až od samého dne. Jako český vicemistr jsou do poháru nasazeni jako padesátý čtvrtý tým a čeká je první kolo, do kterého ještě půjde z koše nenasazených. Pro první kolo jim tam los může přiřknout silné soupeře jako např. portugalskou Benficu Lisabon, srbskou Vojvodinu, norský BSK Handball Elite nebo izraelské Maccabi. V osudí budou čekat dále např. týmy z Chorvatska, Ukrajiny, Luxemburska, Estonska a samozřejmě také pražská Dukla, i když určitě všichni doufáme, že los oba české týmy nesvede v prvním kole dohromady.

Na první kolo mužského EHF Cupu se můžeme těšit hned po prázdninách, tj. v termínech 2. – 3. 9. a 9. - 10. 9. 2017.

Odkaz na kompletní nasazení týmů do mužského EHF Cupu zde.

Los evropských pohárů se uskuteční ve Vídni v úterý 18. července 2017 a my Vás budeme o jeho výsledcích informovat.

 

Autor: HNB

Foto: Webové stránky klubů Baník Most a Dukla Praha