V Dessau řádí Tschechische Trio

Nová sezóna je v plném proudu na všech frontách, od těch mládežnických, až po ty seniorské kategorie. V létě posílili řady německého Dessau ve 3. bundeslize dva ochovanci karvinské házené Radek Sliwka (Slíwa) a Marek Vančo (Vančís), aby tam doplnili třetího do českého tria, Tomáše Pavlíčka (Pavlína), který zde již působil. Protože všichni nemalou měrou ovlivňují výkony celého týmu, rozhodli jsme se je vyzpovídat a dozvědět se víc...

 

Váš poslední zápas proti Northeimeru byl zcela v české režii. Jaké to bylo z vašeho pohledu utkání?

Marek: Pro mne to byl ideální zápas. Hned na začátku utkání jsem dal 3 branky a pak už se to „vezlo“ samo. Výborně nám zachytal gólman, tudíž jsme mohli hrát rychle dopředu. A to já rád :). Utkání jsme měli celou dobu pod kontrolou, až na krátký výpadek v druhém poločase. Proto jsme si mohli s Pavlínou dovolit i nějakou show pro diváky.

Radek: Byl to pro nás důležitý zápas. Northeim je nováček soutěže. Vyšel nám hned úvod zápasu, kdy jsme vedli 6:1, poté jsme až dokonce utkání náskok udrželi a navýšili. Hrálo se uvolněně a naše šance vycházeli.

Tomáš: Tschechische Trio zafungovalo tak, jak by jsme si to představovali každý zápas. Vyšlo vše. Asi byla kvalitní předzápasová příprava.  ;)

 

Po sezóně, kdy jste oba byli tahouni Karviné v extralize, jste se rozhodli odejít. Co vás táhlo odejít a proč jste zvolili právě Dessau?

Marek: Zkusit si první zahraniční angažmá a posunout se házenkářsky dál. Od mala jsem chtěl hrát v zahraničí a teď se to konečně povedlo. Angažmá v Dessau vzniklo náhodou. Tím, že místní klub hledal hráče na post pravé spojky, rozhodl se Tomáš kontaktovat Slíwu a já jsem s ním jel jako doprovod :-). Nakonec jsem absolvoval 3 tréninky a vedení klubu mělo o nás oba zájem. To bylo někdy v únoru tohoto roku. Poté proběhly další 2 nabídky, jedna zahraniční a jedna v rámci české extraligy. Nakonec byla nabídka z Dessau nejzajímavější a proto jsem tady.

Radek: Lákalo mne zahraniční angažmá. Vyzkoušet něco nového, neznámého. Když se ozval náš kamarád Tomáš byla to pro mne výzva, kterou jsem chtěl zkusit.

 

Můžete nám vyjmenovat svá předchozí angažmá a na která nejraději vzpomínáte?

Marek: U mě to je jednoduché, celou dosavadní kariéru jsem hrál za Karvinou. Nejlépe vzpomínám na první 2 roky v A týmu, kdy jsme vyhráli mistrovský titul.

Radek: V 18 letech jsem hostoval ve Frýdku-Místku, kde jsem byl jednu sezónu. Poté jsem se vrátil zpět do Karviné, kde jsem hrál další 4 roky. Pak přišla nabídka z Polska jít hrát do Przemyslu, kde jsem strávil rok. Další sezónu jsem odehrál v Karviné. Nyní hraji v Německu v Dessau. Rád vzpomínám na angažmá ve Frýdku-Místku a dva tituly, které jsme získali v Karviné.

Tomáš: Hrál jsem ve třech klubech v Čechách, těžko říci na které vzpomínám nejraději. Každý klub mi dal něco. Frýdek–Místek mi otevřel bránu do mužské házené, Karviná mě vychovala opravdu v házenkáře! A v neposlední řadě Hranice. Ty mi ukázaly, že trénovat se dá všude a za jakýchkoliv podmínek.

 

Co považujete za svůj největší úspěch kariéry a je něco co si chcete ještě splnit v házenkářském životě?

Marek: Za největší úspěch kariéry považuju každý reprezentační start za český národní tým mužů. Vrcholem bylo určitě letošní ME v Dánsku. Mým dalším cílem je prosadit se v zahraničí a co nejdéle se věnovat házené na profesionální úrovni.

Radek: Jak už jsem zmínil, vážím si získaných titulů v Karviné a účasti na MS juniorů v Egyptě. Určitě by mne lákalo si zahrát ve vyšší lize v Německu.

Tomáš: Největší úspěch? Tituly v Karviné, zahraniční angažmá, ale hlavně má kariéra běží bez větších zdravotních problému (klepu na dřevo).

 

Tome, o Tobě vím, že trénuješ v Dessau i tým žen. Jak ses k tomu dostal a v jaké lize tvé svěřenkyně působí?

"Nejen jeden tým žen, ale hned dva a do toho ještě párkrát děti ve školách. V klubu se mě zeptali, jestli bych měl zájem trénovat, řekl jsem proč ne. Trénovat je jedna věc a hrát druhá, člověk získá i více zkušenosti."

Marek i Radek v létě vstoupili do svazku manželského a oba čekají přírustky do rodiny. Jak se na to těšíte? Připravujete se již na to, že vás bude v domácnosti o 1 více? :)

Marek: Já i moje žena se těšíme opravdu hodně. Byt v Německu máme již kompletně zařízený. Nyní dokupujeme pár posledních drobností pro miminko. Termín máme v 2. polovině prosince, takže na Vánoce bude u nás veselo.

Radek: Je to pro nás všechno nové. Určitě se na to oba moc těšíme. Myslím, že se na to úplně připravit nedá, ale necháme se překvapit.

 

Tome, jak dlouho již působíš v Dessau? Máš taky v plánu založit rodinu jako tvoji spoluhráči?

"Letos je to moje 4. sezóna.  Rodina?  Určitě je v plánu……někdy."

 

Jak vám jde němčina?

Marek: No je to boj :-). Super je, že nám i manželkám zajistil klub integrační kurz. Každý den chodíme do školy, což je celkem legrační. Nikdy mě nenapadlo, že budu studovat s mojí ženou. Kurz bude trvat 10 měsíců, tak pevně věřím, že to bude lepší a lepší. Prozatím převažuje angličtina, na druhou stranu se musím pochlubit, nedávno jsem se pokusil o první telefonát v němčině. Výsledek raději nechtějte znát. :-)

Radek: Zatím s tím bojuji. Přímo v Dessau navštěvujeme jazykovou školu každý den, tak snad to přinese nějaké výsledky.

Tomáš: Vzhledem k tomu, že už tady nějaký ten pátek žiju, můžu říci, že němčina mi nedělá problém.

 

Jak jste zapadli do kolektivu? A jak se vám líbí město Dessau?

Marek: Kolektiv nás přijal opravdu dobře. Samozřejmě ještě nějakou dobu potrvá prolomení jazykové bariéry (hodně nám pomáhá Tomáš), ale o legraci není nouze. Potkáváme se i ve volném čase, jelikož hned 4 bydlíme na jedné ulici.

Radek: Kolektiv nás přijal výborně. Je tady dobrá parta kluků. Hodně nám se vším pomáhá Tomáš. Město Dessau se mi líbí, je tady vše co potřebujeme pro spokojený a rodinný život. Vše máme na dosah.

 

,Tome, angažoval ses nějak v přesunu "Slíwy" a "Vančise"?

"Angažoval, už mě to tady samotného nebavilo :-D"

 

S jakými cíli jdete vy osobně a váš tým do této sezóny?

Marek: Cíle klubu jsou dle oficiálního vyjádření do 9. místa. Já osobně nemohu odhadovat, protože je to pro mne úplně nová liga a ostatní týmy neznám. Náš tým oproti loňské sezóně posílil, otázkou bude, jak se projeví odchod dlouhodobé brankářské jedničky. Mé osobní cíle jsou potvrdit roli hráče, který přišel jako posila a adaptovat se na jiný styl házené

Radek: Cílem klubu je umístit se do 9.místa, Věřím v to, že se můžeme umístit i o něco lépe, ale sezóna je dlouhá a náročná. Já osobně bych se rád prosazoval a podával stabilní výkony.

 

Kolikrát týdně trénujete a jaký je v tréninku rozdíl oproti tomu, na co jste byli zvyklí?

Marek: Trénujeme 1x denně (5x v týdnu). Největší rozdíl vidím v individuálním rozvoji silových schopností. V tréninku se těmto činnostem téměř vůbec nevěnujeme. I při prvním pohovoru s trenérem jsme byli na tento fakt upozorněni. Veškeré posilování probíhá ve volném čase a individuálně. Od sponzora máme zajištěn neomezený vstup do fitness centra včetně regenerace.

Radek: Trénujeme 5 krát týdně. Tréninky jsou hodně podobné jako v ČR. Silová příprava je individuální. Důraz je tady kladen spíše na  běhání a kondičku.

 

Tome, v Dessau si již nějakou dobu, jak moc se ti životní styl v Německu zamlouvá? Hodláš tam třeba i zůstat?

"U nás v Dessau je to paráda, neříkám hitparáda, ale tady toto město se mi líbí, lidé jsou příjemní. Samozřejmě člověk byl na něco zvyklý z Čech (české pivo třeba), ale i tady se člověk zabydlí a je spokojen, proto bych tady i rád do budoucna zůstal."

 

Doporučili byste svým kamarádům, taky zkusit nové angažmá?

Marek: Za sebe mohu pouze doporučit a některým bývalým spoluhráčům také doporučím. :-)

Radek: Ano, svým kamarádům bych určitě doporučil vyzkoušet zahraniční angažmá. Je to neocenitelná zkušenost.

Tomáš: Určitě, vyzkoušet se má přeci hodně věci.

 

Pánové díky za všechny fanoušky, že jste si našli čas na tyto otázky. Přeji vám pevné zdraví a kopu dalších míčů v soupeřově síti.

 

Autor: Michal Paululik

 

foto: web Dessau

 

Češi v zahraničí

V Dessau řádí Tschechische Trio

Nová sezóna je v plném proudu na všech frontách, od těch mládežnických, až po ty seniorské kategorie. V létě posílili řady německého Dessau ve 3....

Házená koníčkem i prací

Asi každý z malých házenkářů sní o tom, potkat nějakou házenkářskou hvězdu, získat podpis nebo se s hvězdným házenkářem vyfotit. Ne každému se však...