Uvidíme po dlouhé době český tým v Lize mistrů?

Už je to nějaký pátek, co bojovali muži Karviné pravidelně v Lize mistrů a co se házenkářky Veselí nad Moravou účastnili kvalifikace o Ligu mistryň. Již několik let naše házená nemá zástupce v této nejprestižnější klubové soutěži. Jestli se blýská na lepší časy, ukáže následující sezóna.

S ukončením sezóny se každoročně obrací pozornost na týmy, které se umístily na předních místech tabulky, s otázkou na jejich účast v evropských pohárech.  Pravidelně se v posledních letech pohárů zúčastňují zejména ženské týmy Baníku Most a Sokola Poruba. Aktivně se před několika lety pravidelně účastnily hráčky Sokola Písek. U mužů taková pravidelnost není. Střídavě se jich účastní týmy Plzně, Zubří, Dukly, Lovosic, Jičína...

Zájem je zejména o ten "nejslabší" pohár - Challenge Cup, ve kterém si týmy mohou lépe a vyrovnaněji zahrát proti zahraničním soupeřům. Čeští mistři však v loňské sezóně zamířili shodně do kvalitnějšího EHF Cupu, druhého nejprestižnějšího evropského poháru.

A co Liga mistrů? Důvodů proč ji české týmy nehrají je několik. Jednak je to věc kvalitativní, kdy je potřeba dosáhnout určité kvality národních klubů, která se odrazí v žebříčku pro evropské poháry (více o výpočtu klubového ratingu zde) a druhým jsou finance, kterých není nikdy dost na poháry, natož na Ligu mistrů, která sebou nese i spoustu dalších podmínek a pravidel pro účastnící se týmy, včetně složení depizitu 15 tis. EUR s přihlášením soutěže (více k podmínkám uvádíme níže).

Pro účast v Lize mistrů je tedy nutné dobré postavení České republiky v národním klubovém žebříčku. U mužů jsme o tato místa přišly po odchodu Karviné z evropských pohárů, u žen jsme se na ně opět po delší době zase dostali již v minulé sezóně, díky dobrým výsledkům našich ženských týmů v minulých ročnících.

Dle aktuálně zveřejněného pořadí má pro příští sezónu tedy Česká republika v evropských pohárech k dispozici tato místa:

Muži:

28. místo ČR v klubovém žebříčku, tj. první místo pod čarou pro možnou účast v lize mistrů, oproti loňsku posun z 29. místa

Máme dohromady 4 místa v pohárech, 1 v EHF Cupu a 3 v Challenge Cupu.

 

Ženy:

18. místo ČR v klubovém žebříčku (loni 19.), které zaručuje i jedno místo v lize mistryň

Máme tedy dohromady 5 místo v pohárech, 1 v Lize mistrů, 1 v EHF Cupu, 1 v PVP a 2 v Challenge Cupu.

 

Z výše uvedeného je tedy jisté, že pokud někdo z našich mistrů může pomýšlet na účast v Lize mistrů, jsou to pouze ženy, tj. tým mosteckých Černých andělů. Mužští mistři z Plzně by teoreticky také mohli žádat o účast v Lize mistrů (při nenaplnění kvóty oprávněnými federacemi schvaluje EHF na základě žádosti federací pod čarou účast jejich týmů), jak ale uvedla manažerka a sekretářka klubu Talent Plzeň Zuzana Strýcová: „Chtěli bychom se tak jako minulou sezónu přihlásit do EHF Cupu.“

(Füchse Berlín - poslední vítězové EHF Cupu)

Ženský klub DHK Baník Most si za poslední léta prošel Challenge Cupem a Pohárem EHF. Již v loňském roce se chvíli během sezóny proslýchalo, že má zálusk na účast v Lize mistryň, ale nakonec se z finančních důvodů přihlásil do EHF Cupu. Jak to bude tento rok? Most opět vyhrál českou ligu, má opět právo na účast v předkole ligy mistrů a opět se proslýchá jeho touha po účasti v nejprestižnější klubové soutěži.

Na otázku, zda Most nastoupí v prestižní lize mistrů, jsme hledali odpověď přímo u nejodpovědnějšího, tedy u předsedy oddílu DHK Baník Most, Rudolfa Junga: „V příští sezóně budeme evropské poháry určitě hrát. Který z nich to ale bude, ukáží až následující dny. Možnost účasti v Lize mistrů zvažujeme a jednáme o ní.“

Zatím ještě není jistý počet týmů, které se do soutěže přihlásí. V případě, že by se Baník Most účastnil této soutěže, byl by nalosován do jedné ze skupin předkola Ligy mistryň. V loňském ročníku byly tyto čtyřčlenné skupiny dvě a vždy jen vítěz postoupil do základní skupiny ligy mistryň, kde hraje 16 týmů ve 4 skupinách. A kdo může na Most v předkvalifikaci čekat? Určitě bude v předkvalifikaci maďarský Györ, který po dlouhé době selhal ve finále maďarské ligy a skončil až druhý (Maďarsko má v LM dvě místa, mistr jde přímo do základní skupiny a druhý tým do předkvalifikace), dále je pravděpodobné, že se do předkvalifikace dostane i další letošní čtvrtfinalista Ligy mistyň, rumunská Baia-Mare, která podobně jako Györ skončila až druhá v Rumunsku za CSM Bukurešť. Její pozice bude ještě o to těžší, že Rumunsko má jen jedno místo a bude tedy čekat na případné volné místo v soutěži a schválení ze strany EHF. (pozn. Baia-Mare již dle rumunského tisku poslala na EHF žádost o "divokou kartu")

(Budućnost Podgorica - poslední vítězky ligy mistryň)

Jaký bude postupový klíč se ukáže až po uplynutí termínu pro podání přihlášek, který je 9. června 2015. Poté budou 25. června oficiálně oznámeni všichni účastníci a systém předkvalifikace. Los kvalifikační i základních skupin ligy mistryň proběhne 26. června.

Kvalifikační turnaje jsou na programu předběžně o víkendu 12. – 13. září 2015. Liga mistryň vyvrcholí opět turnajem FINAL4 v Budapešti ve dnech 7. - 8. května 2016.

Výtah některý pravidel pro účastníky v Lize mistryň:

-          Kapacita haly 2000 diváků

-          Tribuny po obou podélných stranách haly

-          V hale musí být připravena rezervní branka

-          Složení depizitu 15 tis. EUR do termínů podání přihlášek

-          Poplatek za účast v předkvalifikaci 375 EUR, v základní skupině 3.750 EUR

-          Šatny pro týmy o velikosti minimálně 30 metrů čtverečních

-          Teplota na hale minimálně 18 stupňů

-          Osvětlení minimálně 1000 lux

-          VIP tribuna s minimálně 25 místy vyhrazenými pro sponzory EHF

-          Atd..

Z vyjádření představitelů našich mistrů z Plzně a Mostu je tedy téměř jisté, že jejich týmy uvidíme v příští sezóně opět v evropských pohárech, a skvělou zprávou pro českou házenou je to, že nejen je. Tradiční pohárovou baštou se za poslední roky stala Poruba, a dle vyjádření jejich trenéra Jána Beňadika, tomu snad nebude jinak ani příští rok. „Do poháru bychom se rádi přihlásili. Momentálně ještě nejsem schopný odpovědět do jakého, to je v řešení. Účast je pro nás vždy svátkem, ale i obrovská sportovní výzva. Pro nás je to nesmírně důležité pro posouvání výkonnosti družstva a i samotných hráček vpřed, což se v této sezóně jasně ukázalo.“

S ženským vicemistrem to tedy vypadá nadějně. Podobně optimistické zprávy zatím ale bohužel nezaznívají z řad vicemistra mužskéhoLovosic. „S největší pravděpodobností se Lovosice do pohárů nepřihlásí. Důvodem je samozřejmě finanční náročnost. Museli bychom získat nějaké extra finance určené přímo na evropský pohár, aby naše případná účast neohrozila „českou“ sezónu“, sdělil HNB sportovní ředitel Lovosic, Vojtěch Srba.

A tak to vypadá, že stejně jako roky předchozí, zůstane dost míst z kvóty pro Českou republiku nevyčerpaných. Účast každého z družstev je důležitá. Určitě musíme v našich podmínkách být rádi i za ty stávající a těšit se na měření sil našich týmů se zahraničními. V článku jsme oslovili pouze mistry a vicemistry, ale budeme doufat, že nejen na nich zůstane zájem reprezentovat v pohárové Evropě. Vždyť právo na účast si ve skončeném ročníku vybojovaly i ženy Slavie Praha, Olomouce a i pátého Zlína. Mezi muži pak třetí Brno a čtvrtá Karviná.

Všem klubům, které mají odvahu se do pohárového dobrodružství pustit, přejeme hodně štěstí při shánění finančních prostředků na zajištění účasti, dobrou ruku při zajišťování nových posil pro příští sezónu a také hodně sportovního štěstí.

 

foto: eurohandball.com

Evropské poháry

Šance na postup stále žije!

Kvalifikace Poháru EHF - I přes zlepšený výkon ve druhém poločase dnes Slavia Praha nejmenším možným rozdílem prohrála 24:25! Reálná šance na postup...