UTKÁNÍ HVĚZD 1. LIGY ANEB JAK TO DOPADLO?

Třetí ročník „Utkání hvězd 1. ligy“ je již minulostí. Emoce ze samotné akce pomalu opadají a přichází čas hodnocení. Jak viděl tuto házenkáři čím dál více oblíbenou sportovně - společenskou akci člen organizačního týmu Štěpán Vladyka čtěte v rozhovoru níže.

Štěpáne, můžete z pozice organizátora zhodnotil třetí ročník Utkání hvězd 1. ligy?

Musím říct, že jsme s letošním ročníkem maximálně spokojeni. Splnili jsme všechny cíle, které jsme si před akcí vytyčili. Z pohledu sportovního splnily zápasy exhibiční účel. Ženský výběr Východu zvítězil 36:31 nad výběrem Západu. Muži pak v následném utkání remizovali 44:44. Viděli jsme tedy dohromady neuvěřitelných 155 branek, krásné akce, individuální finty a parádní zákroky brankářů. Myslím, že diváci se museli bavit. I z tohoto pohledu jsme spokojeni – do ochozů dorazil velmi slušný počet fanoušků, kteří vytvořili skvělou atmosféru tomuto dni. Den ve Zručské hale byl plný dobré nálady, hudby a radost rozdávali naši maskoti.

Organizačně jsme s týmem HE taktéž spokojeni. Letos jsme na sebe trochu upletli bič v podobě 4 hotelů, kde byli účastníci a návštěvníci akce ubytováni. Bylo to tedy logisticky o mnoho náročnější než předchozí roky. Troufám si však tvrdit, že jsme to zvládli bez zaváhání, a to i když jsme garantovali hostům odvoz na hotel ze slavnostního zakončení.

Z pohledu financí jsme taktéž spokojeni. Tento ročník byl mírně ziskový oproti předchozím dotovaným. Finance využijeme na nákup techniky, abychom v tomto ohledu byli při našich akcích více soběstační.

Společensky byla akce opět na jedničku. Znovu se nám potvrdilo, že tato akce boří pomyslné hranice rivality mezi kluby či různými geografickými částmi naší země. Vše se odehrávalo v parádní atmosféře a myslím, že je super se takto potkávat a poznávat mimo hřiště. To je právě to, co náš sport může posunout dále a přispět tak ke sjednocení.

Myslím, že jsme udělali opět krok kupředu a v mnohém akci posunuli dále. Za vše hovoří naše nedávno zveřejněné aftermovie. Ohlasy hráčů a fanoušků nám udělaly radost a to je pro nás tou nejlepší odměnou.

Přinesl letošní ročník něco nového?

Novinkou bylo místo konání ve Zruči nad Sázavou. Zázemí bylo naprosto super a podpora Zruče jako takové přímo skvělá. Nově jsme spojili s akcí Utkání hvězdiček, tedy turnaj našich nejmenších nadějí. Tento krok se ukázal jako velmi pozitivní. Spojení mini házené a té dospělé byl dobrý tah a dalo akci nový rozměr. Jen naši maskoti si příliš neodpočinuli. :-)

Za nás nejzásadnější novinkou a slibovaným překvapením byl nástup hráčů před utkáním. Bylo to velmi ambiciózní a organizačně náročné, ale povedlo se a jsme na to hrdí. Před samotným utkáním proběhlo představení všech partnerů na 4x3 metry velkém plátně. Zhasnutá hala pozorovala loga partnerů za doprovodu mého komentáře. Vrchol přišel o chvíli později – představení hráčů. Během dne jsme hráče a hráčky nafotili v dresech Utkání hvězd a vytvořili jejich profily. V hale byla tma a pouze plátno proti fanouškům. Hráči pak nabíhali světelným tunelem při představování. Povedlo se nám něco, co v házené v našem prostředí dlouho nikdo nerealizoval. Myslím, že fotky a záběry z aftermovie hovoří za vše. Sladkou tečkou bylo přečíst si pak rozhovor v lokálním deníku s Vandou Nejezchlebovou (nejlepší brankářka Utkání hvězd), která to přirovnala k NHL.

Podíváte-li se do budoucna, kam chcete tuto akci posunout?

Každý rok chceme udělat krok a možná více vpřed. Letos jsme nově vytvořili dotazník pro hráče, abychom tak dostali zpětnou vazbu. Prvně bych chtěl všem hráčům a hráčkám poděkovat, že si našli čas dotazník pro nás vyplnit. Za druhé jsme moc rádi za krásné ohlasy a skvělé hodnocení. Nicméně jsme dostali mnoho podnětů, nad kterými už v těchto týdnech přemýšlíme. Hlavním tématem je místo konání, kde padlo mnoho návrhů. Ať už místa z Moravy nebo Čech. Padl návrh každý rok to střídat a další. Jsme otevřeni novým místům a oceníme tipy i od veřejnosti.

Před samotnou akcí jste se rozhodli formou veřejného prohlášení informovat o tom, že letošní ročník budete pořádat bez podpory Českého svazu házené. Jak tedy akce po této stránce dopadla?

Ano, před Utkáním hvězd jsme se rozhodli, že tuto akci a stejně tak všechny ostatní, budeme pořádat bez podpory ČSH. Veřejným prohlášením jsme chtěli vyjádřit velkou nespokojenost s fungováním, komunikací a praktikami současného vedení Českého svazu házené. Následné ohlasy veřejnosti a lidé, kteří nám okamžitě nabídli pomocnou ruku předčily totálně naše očekávání. Bylo to překvapivě zarážející, ale zároveň strašně milé. Tolik podpory jsme od veřejnosti ani neočekávali.

Ze svazu se k nám následně dostala informace, že jsme sami proti sobě a tímto krokem jsme ničeho nedosáhli. (Oficiální vyjádření ČSH) Já ale nesouhlasím – byl to nejlepší krok, jaký jsme mohli udělat. Objevilo se totiž mnoho lidí, kteří házené chtějí pomoct, ale stejně jako my, nechtějí ve spolupráci se svazem pokračovat. Je to paradox, ale tímto krokem se spojili lidé, kteří nesledují osobní zájmy, ale chtějí opravdu pomoct s rozvojem našeho sportu. Myslím, že ve srovnání s minulými ročníky, výčet našich letošních partnerů hovoří za vše.

Tímto bych chtěl všem partnerům a lidem, kteří se zapojili, ještě jednou moc poděkovat. Obrovsky si vážíme podpory, kterou jste nám poskytli.

Co dalšího připravuje Handball Events? Na co se ještě můžeme těšit?

Jednu z našich aktivit jsme představili na slavnostním zakončení ve Zruči. Chceme pomoci klubům v ČR s marketingem a propagací na sociálních sítích. Ve svých řadách máme kluky, kteří se tomu věnují ve svém profesním životě, a zároveň dle našeho průzkumu situace u nás není příliš dobrá ve srovnání s ostatními sporty. Myslíme, že to může být jeden ze střípků, jak pozvednout házenou. Jsme však na začátku, uvidíme tedy, jak to celé dopadne.

Na léto pak plánujeme jednu poměrně větší akci. Celé je to v přípravné fázi, nicméně jsme z toho nápadu nadšení a chceme vrhnout naše síly do realizace. Prozradím, zatím jen to, že je to v našich končinách něco naprosto nového a v názvu bude zřejmě slovo festival. :-)

Krom této novinky, na které nyní pracujeme, máme již delší dobu v hlavách koncept jedné letní akce a je dost možné, že i s ní přijdeme. :-) Rádi samozřejmě pomůžeme i s akcemi, které přímo nepořádáme, ale můžeme být užiteční.

Závěrečné slovo organizátorů: 

Jsme moc rádi, kam jsme se s Utkáním hvězd dostali. Letošek byl pro nás opravdu famózní. Rádi bychom ještě řekli pár slov k házené jako takové a trošku se odkázali na nedávný rozhovor na stránkách Házet nás baví.  Bylo v něm, že jsme malá komunita a musíme se sjednotit. Musíme s tím naprosto souhlasit a zároveň naše akce je malým příkladem, kdy se to povedlo. Sjednotili se lidé, kteří chtějí dělat něco pro házenou u nás. Stále věříme, že se to může povést i ve velkém měřítku a dostat náš sport tam, kam patří.

Závěrem tedy, ano pojďme se sjednotit a pozvednout házenou u nás. Pojďme sjednotit lidi, kteří házenou milují a chtějí pro ni něco udělat. Pojďme se zbavit těch, kteří to brzdí a dokonce tomu škodí. Pojďme se sjednotit… Váš HE tým

Fotografie Roberta Grima najdete ZDE.

Zdroj: HNB