WHIL upoutávka – Ryšánková se vrací do Mostu ve šlágru kola

Interliga má za sebou dvě odehraná kola a zatím vše probíhá víceméně dle předpokladů. Mírně za očekáváním je Partizánske, jinak všichni favorité zatím prochází zápasy bez ztráty bodu a jsou ve vedení. Třetí kolo však přinese zčeření klidných vod na špici, protože nabídne hned dva šlágry mezi týmy v popředí.

Z českého pohledu bude nejzajímavější souboj prvního a druhého týmu loňského play-off. Poruba přijede do Mostu a přiveze sebou i Helenu Ryšánkovou, která v Mostě působila předchozí čtyři sezóny a získala s ním tři mistrovské tituly, jeden titul interligový a také vítězství v evropském poháru Challenge Cupu. Sama Helena na otázku, jaký pro ni bude zápas v hale, kde slavila četné tituly, a kde teď bude soupeřkou Mostu, řekla: „Doufám, že bude vítězný. Pro nás je to stejně jako pro Most první těžký zápas, který nás prověří. Očekávám bouřlivou diváckou kulisu, kde fanoušci budou pro Most sedmým hráčem. Ale jinak to beru jako každý jiný zápas, ve kterém se budu soustředit jen na svou hru a vítězství svého týmu, a za ten mohu říci, že jsme odhodlané se porvat o body.“

(Helena Ryšáková v dresu Poruby - zdroj: hazenaporuba.cz)

sobota 19. září v 18:00 hod. – Baník Most – Sokol Poruba
Jak již vyplynulo z odpovědi Heleny Ryšánkové, půjde o těžký zápas pro obě strany a určitě bude k vidění kvalitní ženská házená. Most v posledním kole totálně deklasoval nováčka z Plzně poté, co měl v prvním kole volný los, Poruba si ve dvou úvodních zápasech jasně poradila s Prešovem a Pískem. Kdo první přijde o body, uvidí diváci v tradičně zaplněné mostecké hale v sobotu. Jako by nestačilo, že má tento souboj již sám o sobě vysoký náboj. Olej do ohně přililo také včerejší vyjádření předsedy Mostu Rudolfa Junga (https://bit.ly/most_jung), ve kterém zaútočil na generálního manažera Poruby Libora Adámka, a jehož reakce na sebe nedala dlouho čekat (https://bit.ly/poruba_adamek). Doufejme, že se tyto spory nijak neprojeví na hráčkách a samotný zápas proběhne v duchu fair-play.

sobota 19. září v 17:30 hod. – Iuventa Michalovce – Slavia Praha
Dalším velkým tahákem kola je souboj obhájce titulu WHIL a pražské Slávie, která se pod vedením trenérky Vítkové skvěle rozjela. Pro obě družstva to bude srovnání a ostrý test, který ukáže, jak na tom opravdu jsou v souvislosti s myšlenkami na nejvyšší příčky. Iuventa má cíle nejvyšší, a také se účastní evropských pohárů, proto před sezonou posílila a měla i nadstandardně kvalitní přípravné turnaje. Slavie oznámila cíle méně ambiciózní, nicméně k jejich splnění bude potřebovat každý bod a je na tom teď určitě psychicky velmi dobře, což nakonec ví i sportovní ředitel Iuventy Jaroslav Čúrny: „Na Sešívané se těšíme. Mají za sebou výborný start do soutěže, hlavně jejich výhra o 20 branek v Partizánskem vzbuzuje repekt. Se Slavií jsou to vždy výborné a dramatické zápasy, ostatně takový předpokládám i v sobotu. Samozřejmě také očekávám od našeho týmu, že body zůstanou doma.“

(hráčky Iuventy Michalovce, uprostřed posila - španělská branářka Lafuente, zdroj: fb Iuventy Michalovce)

sobota 19. září v 15:00 hod. – Sokol Písek – Bemaco Prešov
Souboj dvou týmů, které si v prvních dvou kolech odvezly pořádný příděl z Poruby a podobné 19 resp. 18 brankové prohry v hale vicemistra naznačují, že by souboj v Písku měl být vyrovnaný a týmy budou bojovat zejména o body důležité pro záchranu v soutěži. Horkou palubovku v písecké Obloukovce řádně ochladil v prvním kole nováček z Plzně, kdy zde získal první bod, a tak jsou asi všichni plni očekávání, jestli Písek zase trochu přitopí, jak tomu bylo zvykem v minulé sezóně.

sobota 19. září v 17:00 hod. – SHK Veselí n. M. – HC Plzeň
Plzeňské novicky dostaly v prvním domácím zápase od obhájkyň z Mostu takovou lekci, že se z ní ještě budou asi oklepávat i cestou do Veselí, avšak pokud si rozpomenou na výkon v Písku, určitě budou mladému týmu Veselí dobrým soupeřem. Veselí mělo ve druhém kole volný los a v prvním sehrálo výtečnou partii s favorizovanou Šaľou, které doma podlehlo o gól. I díky tomu je teď na chvostu tabulky bez bodu, ale určitě bude chtít dokázat, že sem nepatří a bude chtít bojovat o české play-off.

sobota 19. září v 17:30 hod. – Zora Olomouc – ŠKP Bratislava
Olomouc má za sebou dva zápasy na východě Slovenska s bilancí jedna jasná prohra a jedna jasná výhra. Má tradičně již zkušený tým, který právem může pomýšlet na postup do závěrečných bojů. K tomu ale musí bodovat již od začátku a ne vše nechávat na poslední chvíli, jako tomu bylo minulou sezónu. Na její cestě ji může potrápit ŠKP Bratislava, která odehrála dobrý zápas v minulém kole doma proti Michalovcím, tým již nevystupuje jako úplný outsider a má ve svém středu nespornou kvalitu v posile Petře Beňuškové.

neděle 20. září v 17:00 hod. – HC Zlín – Duslo Šaľa
Zlín doma porazil Bratislavu a v minulém kole narazil na rozjetou Slávii, má tedy co napravovat. Přijede mu zdatný soupeř ze Slovenska, na kterém si ale určitě může dokonale zvednout sebevědomí a udržet se v horní polovině tabulky. Šaľa zatím nepředvádí nic extra, ve Veselí vyhrála o gól a v posledním kole doma porazila Partizánske o dvě branky. I díky tomu se drží v popředí tabulky s plným bodovým ziskem. Zlín má co napravovat a doma je silný, lze tedy očekávat vyrovnaný souboj, kde bude rozhodovat každá maličkost.

(hráčky HC Zlín - zdroj: fb HC Zlín)

Autor: HNB